+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. február 19. péntek, 15:22
A különbség, hogy az ellenzék nem a komplett társadalom, „csupán” a szakértők véleményéről hazudja azt, hogy érdemben meghallgatja.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Oly sokszor elhangzott már az ellenzéki politizálás kritikájaként, hogy az orbánozás, na az nagyon megy, de az ezen túlmutató valamit mondás nem. Ennek a problémának a megoldására merül fel visszatérően, hogy az ellenzék hozzon létre árnyékkormányt, ahol látványosan megmutathatja, hogy ő amúgy mit csinálna a volánnál ülve.

 

Amikor olvastam, hogy az ellenzék létrehozza a Covid 2021 Vizsgálóbizottságot, reménykedtem benne, hogy ez is valami ilyen árnyékfunkciót tölthet majd be.

 

Ugye ez az a bizottság, amit az ellenzék eredetileg a parlamentben akart létrehozni annak érdekében, hogy ott majd jól szétszedik az Orbán-kormány koronavírus-válság alatti intézkedéseit. A Fidesz persze hülye lett volna ennek zöld utat adni a törvényhozásban, az ellenzék meg hülye lett volna bevinni magának egy újabb gyomrost egy újabb elvetélt ötlettel – ahogy történt az az ellenzéki árnyék-operatívtörzzsel.

 

Úgyhogy fogták magukat, és megcsinálták ezt a bizottságot a parlamenten kívül, azzal az ígérettel, hogy ott majd az ellenzék – független szakértők segítségével – összeállít egy átfogó jelentést, ami hiteles képet ad egyrészről az Orbán-kormány válságmenedzseléséről, másrészről pedig irányt is mutat a jövőbeli intézkedésekhez.

 

Vártam volna ennek megfelelően múlt héten, és most is, hogy akkor majd kiállnak, és közös sajtótájékoztatót tartanak a meghívott szakértők – mint a bizottság első ülésén résztvevő Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, vagy a mai második ülésen megjelent Gerendai Károly üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója – a politikusokkal, és pontról pontra elmondják, hogy milyen problémákat lehet azonosítani, és azokat hogyan lehetne orvosolni. De még ha közös kiállást feltétlenül nem is,

 

annyit legalább vártam volna, hogy valami olyan érdemi újdonsággal lepjenek meg a pártok, amit az általuk meghívott szakértők adnak hozzá a közös gondolkodáshoz.

 

Ehelyett egy hete, és most is azzal kellett szembesülnöm, hogy ez a vizsgálóbizottság a legrosszabbat hozza ki az ellenzékből: teremtettek maguknak egy platformot arra, hogy hétről hétre lényegében kiorbánozhassák magukat (a mai, valami érthetetlen okból „sajtótájékoztatónak” nevezett Facebook-élőben a DK-s Varga Zoltán volt ebben a bajnok).

 

Ez persze végsősoron érthető: a mindenkori ellenzéknek mondhatni kötelessége a kormányt kritizálni, és az sem hülyeség az ő szempontjukból, ha erre csinálnak egy külön showműsort, ahol az erre kíváncsi nézők hétről hétre ugyanabban az időpontban megkaphatják a gondolatmankókat arról, hogy éppen mit kell gondolni a kormány politikájáról.

 

A probléma ezzel nem az, hogy a magamfajta fanyalgókat a százezredik formában előadott orbánozás már egyenesen taszítja, hanem az, hogy erről az ellenzék azt hazudja, hogy ez egy ilyen független, objektív valami.

 

Ugyanúgy, ahogy a kormány a már Isten se tudja hanyadik nemzeti konzultációjáról hazudja azt, hogy az egy ilyen független, objektív valami.

 

A kormány a nemzeti konzultációról hazudja azt, hogy meghallgatja vele az embereket – a különbség az ellenzék orbánozós vizsgálóbizottságával csupán annyi, hogy ők az ott – feltételezem, jószándékkal és az őszinte segítségnyújtás igényével – tiszteletüket tevő szakemberekről hazudják ugyanezt.

 

Ahogy a kormány a nemzeti konzultáció díszletei mögé bújva hoz olyan döntéseket, amiket a Századvég bugyraiban már rég megmértek normálisan, és amiket már rég meghoztak előre Orbánék, úgy az ellenzék a vizsgálóbizottság mögé bújva mondhatja el a jó előre bekészített frázisokat és javaslatokat.

 

Jól jelzi ezt, hogy a mai „sajtótájékoztatón” Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettesének pont azt volt a legfontosabb elmondania, hogy a Budapest Film Zrt. vezetője szerint nagy segítség lenne a válsággal küzdő szektorokban a szocialisták voucheres javaslata, ami tízezer forintos és a bajba került szektorokban levásárolható utalványokat adna azoknak, akik beoltatják magukat.

 

Erre az alig leplezett öntömjénezésre kéne nekem szavaznom 2022-ben?

 

Olvass még Petróczi Rafaeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás