+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 19. péntek, 19:38
A kulcsfogalom: a nyájimmunitás. Marty Makary professzor szerint miután egyre többen tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átestek a fertőzésen, sőt egyre többet beoltanak, egyre kevesebb olyan amerikai lesz, aki megfertőződhet a vírussal.

Az elmúlt hat hétben

 

az USA-ban az azonosított koronavírusos esetek száma 77 százalékkal csökkent, és áprilisra akár a nyájimmunitás is lehetséges,

 

áll a Marty Makary, a Johns Hopkins School of Medicine and Bloomberg School of Public Health professzora által a Wall Street Journalben jegyzett véleménycikkben. A tudós szerint azért zuhant ilyen drasztikusan az azonosított koronavírusosok száma, 

 

mert a vírussal szembeni természetes immunitás egyre emelkedik az amerikaiak körében.

 

Szerinte a teszteléssel valójában csak a fertőzések 10-25 százalékát lehetett azonosítani, a 28 millió amerikai aktív koronavírusos esetében – ha mondjuk az azonosítottak számát meghatszorozzuk és azt tartjuk valós fertőzési számnak – ez azt jelenti, hogy a társadalom 55 százaléka már immunis.

 

„Rengeteg szakértő, köztük tudósok és politikusok félnek a nyájimmunitásról beszélni, mivel a nyájimmunitás fogalmához poltikai jelentést asszociálnak – állítja a szakértő.

 

Mint írja: „Sokak szerint az USA szabadon engedte a járványt, hogy nyájimmunitást érjen el. Meggondolatlanság volt. Azonban azt látni kell, hogy a vírus terjedésének, valamint a oltásnak csakis a nyájimmunitás lehet az eredménye. Amikor a vírus fertőzési görbéje több helyen megtörik (itt a nyájimmunitásra és az oltásra utal – szerk.), úgy terjedni is nehezebben fog, és igaz ez az új mutációkra is.”

 

A kutató szerint erre még az oltás is pozitív hatással lesz, jelenleg ugyanis a teljes amerikai népesség 15 százalékát már beoltották, a koronavíruson átesettek pedig immunisak, ebből pedig a szerző szerint az következik, hogy egyre inkább csökken a megfertőződhetők száma az össznépességen belül. Azaz áprilisra eltűnhet az USA-ban a koronavírus, az emberek visszatérhetnek a normális kerékvágásba, állítja.

 

Érvelésének központi állítása a T-memóriasejtek jelenlétén alapul. Ezek azok a sejtek, amelyeket többek közt a koronavírus-fertőzés hatására hoz létre az immunrendszerünk és ezen sejtek léte azt jelenti, hogy

 

a fertőzésen átesettek a koronavírus ellen védettek, így egészen biztosan nem fertőződnek meg újra, és másokat sem fertőzhetnek meg.

 

A tudós megemlíti: nincs empirikus adat arról, hogy az enyhe lefolyású tüneteket produkáló amerikaiak mekkora hányada lehet immunis a fertőzésre, illetve lehet jelen a szervezetében a T-memóriasejt. Mivel szerinte a legtöbb amerikai enyhe tünetekkel már eleve átesett a betegségen, azok már immunisak is. Makary az összes közrejátszó, járványfékező körülmény – az oltási számok jó alakulása, a szociális távolságtartás, sőt, szerinte karácsonykor és újévkor az amerikaiak fegyelmezetlenebbek voltak, vagyis a járványgörbének nem csökkeni, hanem emelkedni kellene – ellenére úgy látja, hogy csakis a természetes immunitás kifejlődése magyarázhatja az esetszámok ilyen drasztikus zuhanását.

 

„Néhány szakértő magánbeszélgetésen egyetértett azzal a jóslatommal – írja a professzor –, hogy áprilisban nagyon kevés koronavírusos lesz az USA-ban.

 

Ám megkértek, hogy ne beszéljek nyilvánosan a nyájimmunitásról, mivel attól tartanak, hogy az emberek önelégültek lesznek majd, figyelmen kívül hagyják a járványmegelőzést, sőt még az oltást is visszautasíthatják.

 

A tudósoknak azonban nem kellene manipulálni a nyilvánosságot, azzal, hogy elhallgatják az igazságot. Ahogyan ösztönözünk mindenkit, hogy oltsa be magát, úgy ki kell nyitni az iskolákat és a társadalmat, hogy meglőzzük a bezártság és az izoláció hatásait. Az előrelátható áprilisi nyitás pedig reményt adhat azoknak, akik nagy áldozatokat hoztak az utóbbi időszakban.”

 

Végkövetkeztetésében azt állítja, hogy a járvány nem fog eltűnni, hanem a nyájimmunitás kialakulásával a fertőzés spirálja fog lelassulni. Úgy véli, hogy a vakcinákkal, illetve az újabb mutációkra kifejlesztett újabb vakcinákkal a fertőzés a következő években kordában tartható lesz.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás