+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 18. csütörtök, 10:53
A Facebook nem engedi az ausztrál hírek posztolását a helyi médiacégeknek, az ausztrálok pedig nem láthatják a helyi és nemzetközi híreket a közösségi oldalukon. Így tiltakozik a cég az ausztrál kormány új törvénye ellen.

Drasztikusat lépett a Facebook:

 

mától az Ausztráliában élők nem láthatnak helyi és nemzetközi híreket sem a Facebok-falukon, és az ausztrál hírszolgáltatók sem posztolhatják ki a híreiket.

 

Ennek megfelelően most így néz ki egy tetszőleges ausztrál médiaszolgáltató Facebook-oldala:

 

 

A lépést a Facebook magyar idő szerint szerda este jelentette be. William Easton régiós igazgató azt írta a cég oldalán, az ausztrál kormány új szabályozására válasz a techóriás lépése. Az álhírek elleni harc tényellenőrző hírei és a covidról szóló hírek továbbra is megjelenhetnek, írja a Guardian.

 

Ausztrália ugyanis pénzt követel a Facebooktól és a Google-től a hírek, hírposztok után, és a felhasználók elé kerülő tartalmak közötti válogatást végző algoritmusok nyilvánosságra hozását is követeli – az erről szóló törvényről már három éve egyeztet a Facebookkal, de most szerdán az ausztrál képviselőház elfogadta azt, erre jött a cég reakciója.

 

Easton szerint a törvénytervezet félreérti a kapcsolatot a hírek és a Facebook között, a cég szerint a közösségi oldalon kiposztolt hírek segítik a médiumokat abban, hogy több előfizetőt, hirdetőt szerezzenek. Így

 

igazából ők járnak jól a folyamat végén, nem a Facebook, ahogy azt az ausztrál kormány állítja.

 

Easton számokat is sorol: 2020-ban a közöségi oldal jó 5,1 milliárd ingyenes hivatkozást adott az ausztrál kiadóknak 407 millió ausztrál dollárt értékben. Emellett a Facebooknak a hírek minimális hasznot jelentenek, az emberek falán a hírek csak a tartalom 4 százalékát jelentik Easton szerint. A Facebookot most olyan tartalomért akarják büntetni, amit nem kért és nem állított elő, írja a cég embere.

 

A Google is azzal fenyegetett korábban, hogy letiltja a keresőmotorját a kontinensnyi országban.

 

A Facebook lépése nem csak Ausztráliának szól, hiszen a világon egyre több ország fontolgat valami hasonlót – az EU is olyan szabályozáson dolgozik, amely nagyobb büntetésekkel fenyeget, akár a nagy techcégek feldarabolását is kilátásba helyezi, vagyis megpróbálná megzabolázni a mindennapokat és a politikai életet is egyre jobban átjáró, befolyásoló platformokat.

 

De Donald Trump volt amerikai elnök közösségioldal-profiljainak felfüggesztése után is erősödtek azok a hangok, amelyek a letiltások átláthatóságát, vagy akár nemzeti keretek közé helyezését is sürgetik. (Szűcs Donát az Azonnalin ennek az elméleti, ideológiai hátteréről írt véleménycikket.)

 

A magyar kormány is az átláthatóságot kéri számon a Facebooktól, a Mi Hazánk ők nemzetállami keretek közt szabályoznák a techcégek működését, például a profilok letiltásának ügyét. A Momentum is szigorúbb szabályozást követel, EU-s szinten rendezné a hírek használatának, algoritmusok átláthatóságának kérdését. de a Nemzeti Adatvédelmi és Információhatóság (NAIH) is megfogalmazta kritikaként, hogy az oldal profilletiltási gyakorlata túl hullámszerű és indokolatlan.

 

NYITÓKÉP: Andrei Lacatus / Creative Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás