+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 18. csütörtök, 17:12
Ha szó is van a jelenlegi lockdown lazításáról, elsősorban az éttermek és az üzletek kerülnek szóba. Egy német tudományos tanulmány szerint azonban a színházakban és a mozikban feleakkora a fertőzési veszély, mint sok más zárt térben.

Ha szó is van a jelenlegi lockdown lazításáról, elsősorban az éttermek és az üzletek kerülnek szóba. Egy német tudományos tanulmány szerint azonban

 

a színházakban és a mozikban jóval alacsonyabb a fertőzési veszély, mint bármilyen más zárt térben.

 

A kínai koronavírus tavaly márciusi európai megjelenésére minden európai ország – persze eltérő intenzitással – lockdownnal reagált. Ez nem csak az éttermeket, kávézókat vagy üzleteket érinti – holott legtöbször ezekről szólnak csak a hírek –, de a kulturális élet színtereit, így a mozikat és a színházakat is. Az indok: ezen zárt terekben nagyon magas lenne a fertőzési veszély.

 

Színházba járni maszkkal kevésbé lenne veszélyes, mint tömegközlekedni

 

A berlini Műszaki Egyetem Hermann-Rietschel-Intézete által közölt új tanulmány azonban éppen ezt cáfolja. (Ennek angol nyelvű összefoglalója az egyetem honlapján itt érhető el.) A kutatást más tudósok még nem ellenőrizték, az eredményeket Martin Kriegel mikrobiológus és Anne Hartmann kutató mérnök amolyan „előzetes kutatási eredményként” tették közzé – ez a tudományos életben bevett gyakorlat egy vita, más kutatók általi ellenőrzés beindításához.

 

Az egyetem kutatói több zárt térben hasonlították össze, hogy mennyire terjedhet az aeroszol, azaz a vírust is hordozható kis részecske a levegőben – elvégre ennek koncentrációja a legfőbb érv amellett, hogy a zárt helységeket miért kell zárva tartani a járvány alatt. A felmérés szerint a legjobb eredményt e téren éppen a kulturális terek érték el.

 

Ha egy színházban vagy múzeumban 30 százalékos a látogatottság, és mindenkin van maszk, akkor a fertőzés esélye feleakkora, mint egy üzletben;

 

ha pedig 40 százalékos a látogatottság, akkor se növekszik jelentősen.

 

A tömegközlekedésen való maszkos utazás is közel 30 százalékkal veszélyesebb, mint maszkkal színházba vagy múzeumba menni.

 

Mozik esetében a fertőzés esélye 40 százalékos látogatottság, ráadásul maszknélküliség esetén is csak annyi, mint egy bolti szájmaszkos bevásárlás – és feleakkora, mint mondjuk egy éttermi látogatás.

 

A színházak, múzeumok 40 százalékos kihasználtság mellett ugyanolyan eredményt mutatnak, mint azon fodrászatok, amelyek Magyarországon eleve jelenleg is nyitva vannak, Ausztriában negatív koronateszttel látogathatóak, Németországban pedig március elsejével megnyithatnak – de a mozikban, ha mindenki maszkban van, se sokkal nagyobb a fertőzés esélye, mint egy hajnyíráskor.

 

A fertőzés esélye fitneszstúdiókban, iskolákban és nagy munkahelyi tereken a legnagyobb

 

– ezekben akár ötször, tízszer is nagyobb eséllyel lehet megfertőződni, mint valamilyen kulturális intézményben –, de ha az iskolákban maszk nélkül ülnek a gyerekek, akkor 23-szor nagyobb ott a megfertőzés veszélye, mint egy színházban, moziban vagy múzeumban.

 

Hozzá kell tenni: a berlini kutatók is azt hangsúlyozzák, hogy a kulturális intézményekben csak akkor lehet alacsony a fertőzés, ha az emberek a másfél méteres távolságot betartják.

 

Az Örömóda veszélyesebb, mint a La traviata?

 

A színházak kapcsán viszont problematikus lehet, hogy igazolt: noha az énekléssel önmagában nem terjed jobban a kínai koronavírus, mint normál beszéddel, a hangerő már igenis számít, mert minél hangosabban beszél vagy énekel valaki, annál több aeroszolt bocsát ki.

 

Éneklés kapcsán különösen azok vannak veszélyben, akik németül énekelnének – amint egy japán kutatás kimutatta: mivel a német nyelvben több mássalhangzó áll egymás mellett, mint az olaszban,

 

a németnyelvű daloknál több aeroszol kerülhet a levegőbe, mint mondjuk egy olasz operaáriánál.

 

NYITÓKÉP: A budapesi Örkény István Színház nézőtere / Örkény, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha ezt elérjük, kinyithat a szolgáltatások széles köre, amiket védettségi igazolással lehet majd igénybe venni.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás