+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 18. csütörtök, 17:26
Az erről szóló törvénytervezetet már pénteken tárgyalhatja a parlament felsőháza.

Nem teketóriáztak sokat a holland honatyák és honanyák: a lehető leggyorsabban igyekeznek újra bevezetni Hollandiában a kijárási tilalmat, amit azt követően kellett kedden azonnali hatállyal eltörölni, hogy egy hágai bíróság kimondta: a kormánynak eleve nem volt joga azt rendeletileg, a parlament megkerülésével kihirdetni,

 

Ezért aztán a holland kétkamarás parlament alsóháza csütörtökön már össze is ült megvitatni azt a sebtiben összeállított törvénytervezetet, ami a kijárási korlátozás újbóli bevezetéséről szól,

 

és ami ha átmegy az alsóházon, már pénteken a felsőház elé kerülhet. Jogerős egy törvény – a holland alkotmány szerint – akkor lesz, ha azt a parlament mindkét házában a többség elfogadta, és a király (aki jelenleg Vilmos Sándor) is aláírta.

 

A holland kormány a koronavírus-járvány miatt január 23-án vezetett be a II. világháború óta először kijárási tilalmat, ami alapján este 9 és hajnal 4:30 között csak nyomós indokkal (például egészségügyi vészhelyzet esetén vagy munkacélból) lehetett az utcán tartózkodni. A kormány ennek bevezetését azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni az új, a korábbiaknál fertőzőbb vírusmutációk elterjedését az országban.

 

A kijárási korlátozás ellenében heves tiltakozások robbantak ki az országban. Egy lezárásellenes csoport, a Viruswaarheid a bírósághoz is fordult azzal, hogy érvénytelenítsék a rendelkezést, mert a kormány nem tudta egyértelművé tenni, miért kellett a parlamentet megkerülve, rendeletileg szabályozni a kérdést, miközben a fertőzési ráta csökkenőben volt, amikor hatályba lépett a kijárási tilalom.

 

A bíróság ezen érvelésnek helyt is adott, és a kijárási korlátozás azonnali feloldását mondta ki azzal az indoklással, hogy annak nem volt megfelelő törvényi alapja.

 

Pont ez az a törvényi alap, amit most rapid módon próbálnak biztosítani a törvényhozók azzal, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a kijárási korlátozás újbóli bevezetését.

 

A bírósági döntés ellen egyébként a kormány pénteken fellebbezéssel fog élni, a bíróság azonban már korábban leszögezte: a fellebbezés sem halaszthatja el a kijárási korlátozás azonnali eltörlését.

 

NYITÓKÉP: Hay Kranen / Wikimedia Commons, CC BY 4.0

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás