+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 17. szerda, 09:17
A népszerű katalán rapper elbarikádozta magát, hogy ne kelljen börtönbe mennie, de nem sokáig tudta tartani az állást, a szimpatizánsai pedig összecsaptak a rendőrökkel.

Kukákat gyújtottak fel, és rendőröket dobáltak meg a feldühödött tüntetők Barcelonában kedd este, azt követően, hogy a hatóságok letartóztatták Pablo Hasélt, a népszerű függetlenség-párti katalán rappert.

 

A rapper azért került a spanyol hatóságok célkeresztjébe,

 

mert dalaiban többek között menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte a spanyol hatóságokat,

 

ezért pedig a spanyol bíróság 9 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt. A bíróság szerint a fiatal művész dalaiban éltette a terrorizmust, és becsmérelte Spanyolország államformáját, az alkotmányos monarchiát is.

 

A férfi azonban nem volt hajlandó börtönbe vonulni, ezért hétfő este inkább elbarikádozta magát a Nyugat-Katalóniában található Lleida város egyetemének falai közé, ahová több támogatója is elkísérte őt. A művész az önkéntes barikád alatt végig a Twitteren kommunikált, mindaddig, ameddig a hatóságok kedd reggel be nem hatoltak a Lleida Egyetem épületébe, és le nem tartóztatták őt.

 

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy Hasél megsértette a spanyol demokratikus értékeket, így az államnak jogában áll megfosztani őt a szabadságától. A miniszterelnök-helyettes kifejtette azt is, hogy a szólásszabadság addig terjed, amíg nem kerül veszélybe senkinek a biztonsága.

 

A fiatal rapper szabadon bocsájtásáért egyébként több száz spanyol művész is petíciót írt alá, az aláírok között van Pedro Almodovar világhírű spanyol filmrendező is.

 

Kedden este nem csak Barcelonában,de több katalóniai vidéki városban is követelték az utcára vonuló tüntetők Pablo Hasél szabadon bocsájtását.

 

[● L I B E R T A D P A B L O H A S E L ●] Multitudinarias movilizaciones exigen la liberación inmediata de Pablo Hasel...

Közzétette: Movimiento Popular Tupak Amaru – 2021. február 16., kedd

 

A tüntetések több helyen zavargásokba csaptak át, a katalán rendőrség Twitter-bejegyzése szerint az este folyamán kukákat és motorkerékpárokat is felgyújtottak a demonstrálók.

 

Barcelona utcáin barikádokat is létrehoztak, amivel a kiérkező rohamrendőröket igyekeztek megfékezni, de számos bolt kirakatát is betörték és kifosztották.

 

Barcelonában a rendőrség kedd este 14 embert tartóztatott le.

 

 

Hasél letartóztatása egyébként azt követően történt, hogy Katalóniában lezajlottak a parlamenti választások, aminek az eredményeiből az derül ki, hogy a szeparatista pártoknak egészen biztosan meglesz többségük a 135 fős regionális törvényhozásban. Az Azonnali egyébként benézett a katalóniai választás számai mögé is, amiből többek között az is látszik, hogy a vidék legyőzte a nagyvárost, hiszen a szeparatizmus támogatottsága éppen a Barcelonán kívüli körzetekben volt erős.

 

NYITÓKÉP: South China Morning Post/YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás