Pozitív teszt és két hét karantén után kiengedték Szöulban az első igazolt koronavírusos macskát

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.16. 08:39

A dél-koreai fővárosban úgy ajánlottak fel ingyenes teszteket az állatoknak, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy megfertőzhetik az embereket a vírussal. Meg is lett az eredménye!

Pozitív teszt és két hét karantén után kiengedték Szöulban az első igazolt koronavírusos macskát

Jobb félni, mint megijedni – ez járhatott a fejében a dél-koreai főváros, Szöul döntéshozóinak, amikor február 9-én, egy hete úgy határoztak, hogy ingyenes koronavírusteszteket ajánlanak fel a kutyáknak és a macskáknak, pontosabban a gondozóiknak, hogy házi kedvenceiket leteszteltethessék.

Na persze nem lehet minden állatot csak úgy teszteltetni Szöulban:

teszt csak azoknak a házi kedvenceknek jár, akik egyrészt valamilyen tünetet (például lázat vagy légzési nehézségeket) mutatnak, másrészt akik érintkeznek is emberekkel.

A friss szöuli gyakorlat szerint ha egy állat tesztje pozitív lesz, azt bizony – az emberekhez hasonlóan – két hétre karanténba kell zárni. Egy helyi járványügyi hivatalnok még arra is külön felhívta az állattartók figyelmét, hogy sétáltatás alatt kutyáiktól vagy bármely más állattól tartsák meg a kétméteres távolságot, és szigorúan kövessék a járványügyi előírásokat, mint a maszkviselés vagy a kézmosás.

Egy hetet sem kellett várni, hétfőn már be is jelentették, hogy megtalálták Szöulban az első pozitív koronavírusos macskát:

az állatot azt követően tesztelték, hogy múlt hónapban hányni kezdett, és kevesebb aktivitást mutatott – miközben az őt gondozó családban felütötte a fejét a vírus.

A gyanakvó gazdiknak – mint kiderült – igazuk volt: a macskát még úgyszint januárban pozitívra tesztelték, ami után két hétig karanténba is zárták egy közeli állatmenhelyen. Mivel azonban a macska a továbbiakban tüneteket nem mutatott, így kiengedték, és visszamehetett az emberek közé – közölték a helyi hatóságok.

A probléma mindezzel csupán az, hogy semmifajta tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az emberre veszélyes Sars-CoV-2 koronavírus vagy annak mutációi állatról emberre is terjednének, az Amerikai Járványmegelőzési Központ, a CDC szerint a helyzet inkább fordított:

a fertőzött emberekkel találkozó kedvenceink kapják el tőlünk rendkívül alacsony számban a betegséget, és csak kevesen mutatnak bármilyen tünetet.

A CDC szerint annak kockázata a korlátozott mértékben elérhető adatok alapján, hogy a velünk együtt élő állatok ránk ragaszthatják a vírust, alacsony.

Az egyedüli igazolt kivétel a nyérc: a nyérceket tavaly novemberben Dániában tömegesen ölték le azt követően, hogy a bennük kifejlődött – de egyébként az akkor terjedő változatoknál nem veszélyesebb – koronavírus-mutációt egy tucat emberre átragasztották. A dán hatóságok azonban nem akarták azt kockáztatni, hogy a potenciális mutációk miatt kevésbé legyenek hatékonyak a vakcinák, így inkább 17 millió nyérc leölése mellett döntöttek.

És most mindezek után nézz is meg egy cuki macskás videót az Azonnalitól, majd szavazz a cikk alatt, hogy teszteltetnéd-e a házi kedvencedet koronavírusra!

NYITÓKÉP: Martin Vorel / LibreShot

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek