Azonnal fel kell oldani a holland kijárási tilalmat, mondta ki egy hágai bíróság

2021.02.16. 13:13

Egy lezárásellenes szervezet megtámadta a bíróságon a holland kormány által január 23-án elrendelt kijárási tilalmat, és nyert: a bíróság szerint a parlament törvénnyel rendelhetne el ilyet, azonban a kormány erről egyedül döntött, ráadásul akkor, amikor csökkentek a fertőzésszámok.

Azonnal fel kell oldani a holland kijárási tilalmat, mondta ki egy hágai bíróság

Egy holland bíróság arra kötelezte a kormányt kedden, hogy

oldja fel haladéktalanul az egész éjszakára szóló kijárási tilalmat, mert annak nincs megfelelő jogalapja

– írja a Reuters.

Az ítélet keményen odavág a holland kormány Covid-krízisre adott válaszának, ugyanis eddig azzal érveltek, a kijárási tilalomra azért van szükség, hogy megelőzzék az új, fertőzőbb vírusmutációk miatt a megbetegedések számának gyors növekedését. Az este kilenc és hajnali fél öt közti kijárási tilalmat január 23-án vezették be és jelen állás szerint március 3-ig lett meghosszabbítva.

De egy lezárásellenes csoport, a Viruswaarheid a bírósághoz fordult azzal, hogy érvénytelenítsék a rendelkezést, mert

a kormány nem tudta egyértelművé tenni, miért kellett vészhelyzeti hatáskörben szabályozni ezt, miközben a fertőzési ráta csökkenőben volt, amikor hatályba lépett a kijárási tilalom.

A bíróság úgy indokolt:

a kijárási tilalomra vészhelyzeti esetben van szükség, amikor nincs idő összehívni a parlamentet, hogy megvitassa a kérdést. Most nincs ilyen helyzet, az ilyen szigorú intézkedéseknek márpedig megfelelő törvényi alapjuk kell legyen.

Megszólalt a holland igazságügyi miniszter, Ferd Grapperhaus, egyelőre annyit mondott, tanulmányozzák az ítéletet, idézi az iamexpat.nl oldal. A bíróság szerint

a fellebbezés sem halaszthatja el a kijárási tilalom azonnali eltörlését.

A január 23-án bevezetett kijárási tilalom este 9 és hajnal 4:30 között van érvényben, ekkor csak nyomós indokkal lehet az utcán tartózkodni. Ez a második világháború óta az első kijárási tilalom Hollandiában. Az intézkedés hatékonyságát a rendőrségi szakszervezet is megkérdőjelezte, miután az elmúlt két hétben 15 ezer büntetést róttak ki a szabályokat megszegőkre. De a rendelkezések betartását a rendőrség továbbra is ellenőrzi. A kijárási tilalom mellett a bárok, éttermek, nem létfenntartáshoz szükséges árukkal kereskedő boltok is zárva vannak hónapok óta.

Az utóbbi hetekben egyre hevesebb tiltakozások robbantak ki a kijárási tilalom ellen.

NYITÓKÉP: Hay Kranen / Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek