+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 16. kedd, 13:13
Egy lezárásellenes szervezet megtámadta a bíróságon a holland kormány által január 23-án elrendelt kijárási tilalmat, és nyert: a bíróság szerint a parlament törvénnyel rendelhetne el ilyet, azonban a kormány erről egyedül döntött, ráadásul akkor, amikor csökkentek a fertőzésszámok.

Egy holland bíróság arra kötelezte a kormányt kedden, hogy

 

oldja fel haladéktalanul az egész éjszakára szóló kijárási tilalmat, mert annak nincs megfelelő jogalapja

 

– írja a Reuters.

 

Az ítélet keményen odavág a holland kormány Covid-krízisre adott válaszának, ugyanis eddig azzal érveltek, a kijárási tilalomra azért van szükség, hogy megelőzzék az új, fertőzőbb vírusmutációk miatt a megbetegedések számának gyors növekedését. Az este kilenc és hajnali fél öt közti kijárási tilalmat január 23-án vezették be és jelen állás szerint március 3-ig lett meghosszabbítva.

 

De egy lezárásellenes csoport, a Viruswaarheid a bírósághoz fordult azzal, hogy érvénytelenítsék a rendelkezést, mert

 

a kormány nem tudta egyértelművé tenni, miért kellett vészhelyzeti hatáskörben szabályozni ezt, miközben a fertőzési ráta csökkenőben volt, amikor hatályba lépett a kijárási tilalom.

 

A bíróság úgy indokolt:

 

a kijárási tilalomra vészhelyzeti esetben van szükség, amikor nincs idő összehívni a parlamentet, hogy megvitassa a kérdést. Most nincs ilyen helyzet, az ilyen szigorú intézkedéseknek márpedig megfelelő törvényi alapjuk kell legyen.

 

Megszólalt a holland igazságügyi miniszter, Ferd Grapperhaus, egyelőre annyit mondott, tanulmányozzák az ítéletet, idézi az iamexpat.nl oldal. A bíróság szerint

 

a fellebbezés sem halaszthatja el a kijárási tilalom azonnali eltörlését.

 

A január 23-án bevezetett kijárási tilalom este 9 és hajnal 4:30 között van érvényben, ekkor csak nyomós indokkal lehet az utcán tartózkodni. Ez a második világháború óta az első kijárási tilalom Hollandiában. Az intézkedés hatékonyságát a rendőrségi szakszervezet is megkérdőjelezte, miután az elmúlt két hétben 15 ezer büntetést róttak ki a szabályokat megszegőkre. De a rendelkezések betartását a rendőrség továbbra is ellenőrzi. A kijárási tilalom mellett a bárok, éttermek, nem létfenntartáshoz szükséges árukkal kereskedő boltok is zárva vannak hónapok óta.

 

Az utóbbi hetekben egyre hevesebb tiltakozások robbantak ki a kijárási tilalom ellen.

 

NYITÓKÉP: Hay Kranen / Wikimedia Commons, CC BY 4.0

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás