+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 15. hétfő, 12:55
Orbán Viktor a szokásos évértékelő helyett a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén tartott beszédében foglalta össze az előző év és az elmúlt hónapok eseményeit, valamint a jövőre vonatkozó terveket. Közben egyszer sem mondta ki, hogy „Soros".

A járványhelyzetre való tekintettel Orbán Viktor 2021-ben nem tartja meg szokásos évértékelőjét, még online formában sem, nemezisével, Gyurcsány Ferenccel ellentétben, aki szombaton értékelt. A miniszterelnök hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén mondott beszédet, ami egyben évértékelőnek is tekinthető.

 

Orbán Viktor kiemelte, hogy a baloldal is felhatalmazást adott a válságkezelésre.

 

A miniszterelnök szerint a válságkezelés során a lehető legnagyobb súllyal veszik figyelembe a járványügyi szakemberek véleményét, de emellett az emberek véleményére is odafigyelnek. Orbán szerint a 2020 nyarán elvégzett nemzeti konzultáció során az emberek világossá tették, hogy a korlátozó intézkedések mellett is működnie kell az országnak. Hangsúlyozta, hogy a döntés felelőségét továbbra is a kormány viseli, mert a védekezés kormányzati feladat. 

 

A járványadatok növekedést mutatnak, a járványgörbe tíz napja nem csökken, és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus ragályosabb mutációja miatt a járványban újra emelkedő tendencia jöhet. 

 

Emiatt szükség van a különleges jogrend meghoszabbítására és az intézkedések fenntartására.

 

A minisztertelnök a magyar járványkezelést következetesnek nevezte, a módszereken november óta nem változtattak, emiatt sikerült a járványt keretek közé szorítani. Orbán úgy gondolja, hogy azon nyugat-európai országok, amelyek más utat választottak, kísérleteztek a módszerekkel, és karácsonykor újranyitottak, most egy erős harmadik hullámmal szembesülnek.

 

Az újranyitás körüli vitára utalva a miniszterelnök azt mondta, nemcsak újranyitni akarják az országot, hanem azt akarják, 

 

hogy az ország erősebben jöjjön ki a járványból, mint ahogy belement.

 

Ehhez azonban szükség van a vakcinára, minél több vakcinára, és nem majd, ahogy Brüsszelben ígérik, hanem gyorsan. A miniszterelnök szerint minden olyan vakcina jó, amivel már többmillió embert biztonságosan beoltottak, épp ezért Magyarország hárommillió ember beoltásához elegendő orosz, és két és félmillió ember beoltásához elegendő kínai vakcina leszállításáról állapodott meg. 

 

Orbánék úgy számolnak, hogy a magyar oltásprogramnak köszönhetően három és félmillió emberrel többet tudnak majd beoltani, mint egy hasonló méretű nyugat-európai ország, és

 

reális esélyét látják annak, hogy már április elején meghaladja a kétmilliót a beoltottak száma,

 

így addigra minden idős és veszélyeztetett ember megkaphatja az oltást. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az oltás menti meg az életeket és a munkahelyeket, az oltásal időt nyerünk, és „aki időt nyer, életet nyer, sok száz, sok ezer életet nyer” – fogalmazott.

 

A miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy a vacinából nem szabad politikai kérdést csinálni,

 

nem ezzel kell az Amerika és Brüsszel iránti elkötelezettséget bizonyítani.

 

Mivel a járványügyi szakemberek véleményének figyelemebe vétele mellett csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amiket a többség elfogad, újra nemzeti konzultáció keretében kérik ki az emberek véleményét. A konzultáció hét kérdést tartalmaz majd, de ezekről a miniszterelnök nem mondott többet.

 

A gazdasági helyzetre áttérve Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány kitörése előtt a magyar gazdaság Európa egyik legstabilabb és leggyorsabban növekvő gazdasága volt, és ehhez önbizalom és optimizmus járult. A járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, és ha meg nem is rendítette, „megállította és visszatolta”. Az előrejelzések szerint 5,2 százalékkal esett vissza 2020-ban a magyar gazdaság.

 

A miniszterelnök szerint a magyar válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, és szerinte ezt sikeresen teljesítették is,

 

hiszen 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban, és a magyar munkanélküliségi mutató is a harmadik legalacsonyabb volt egész Európában decemberben.

 

A korlátozások fokozatos és felelősségteljes kivezetésére akkor kerülhet sor, ha lesz elég vakcina, a gazdaság fellendítésére pedig a kormány gazdaság-újtraindítási akciótervet dolgozott ki, ami munkahelyek teremtésével, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával éri majd el a kitűzött célt.

 

Ennek keretében az Európai Unióval közös sokezer milliárd forintos beruházástámogatási program indul,

 

aminek a legnagyobb nyertese a magyar felsőoktatás lesz, a programból ugyanis 1500-2000 milliárd forint jut majd egyetemfejlesztésre.

 

A magyar válságkezelésről – azt a 2010 előtti baloldali kormányok válságkezelésével összehasonlítva – Orbán Viktor azt mondta, hogy nemzeti jellegű, ami nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát. 

 

Orbán kitért arra is, hogy pénteken elkezdték kiutalni a tizenharmadik havi nyugdíj első részét (a kormány négy, egyre növekvő részletben adja meg a 13. havi nyugdíjat 2024-ig, és most az első egynegyedét kezdte kifizetni), és az idősekről külön is megemlékezett: szerinte Magyarország erős ország, mert megnyeri a csatákat Brüsszelben, de azoknak köszönhetően is erős, akik az egész életüket ledolgozták, hogy jobbá tegyék az országot, így őket megbecsülés illeti.

 

A fiatalokról sem feledkezett meg Orbán Viktor: a 25 év alattiak adómentességéról azt mondta: ilyen korábban senki nem csinált, és szerinte ez az intézkedés a családtámogatási intézkedésekkel kiegészülve biztosítja, hogy

 

a fiatalok a saját lábukra állva tudjanak önálló életet kezdeni.

 

Beszéde végén a miniszterelnök felsorolta a következő hónapok feladatait:

 

+ végig kell vinni a tömeges oltási akciót,

 

a konzultációt követően megkezdeni a korlátozások óvatos kivezetését,

 

és újra kell indítani a gazdaságot,

 

ehhez kérte mindenki támogatását pártállástól függetlenül. 

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás