+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 14. vasárnap, 21:38
A koronavírus-járvány közepén tartott választáson rendkívül alacsony részvételnél jelenleg két forgatókönyv lehetséges: a szeparatista bal- és jobboldali pártok folytathatják a kormányzást, de a baloldali szeparatisták a baloldali unionistákkal is kényelmes parlamenti többséget tudhatnának maguk mögött.

Február 14-én tartották Katalóniában a parlamenti választásokat, azonban nem valami magas részvétel mellett: az 5,8 millió választásra jogosult szavazó mindössze 46 százaléka ment el szavazni, ami 22 százalékponttal alacsonyabb, mint 2017-ben. Ugyanakkor ebbe nem számolták bele azt a 270 ezer főt, akik levélben szavaztak.

 

Az este nyolc órás urnazárás után a katalán közszolgálati televízió, a TV3 közölt exit pollt:

 

az exit poll alapján úgy tűnik, hogy a három lehetséges befutó közül a Katalán Republikánus Baloldal (ERC) nyerte a választásokat.

 

A szeparatista baloldali párt a 135 fős Katalán Parlamentben 36-38 helyet szerezhetett, szorosan követve őt a madridi kormányt vezető szocialisták helyi leágazása, az unionista – ám a párbeszédre nyitott – Katalán Szociáldemokrata Párt (PSC) 34-36 mandátummal, míg harmadik helyet a spanyol hatóságok által kiadott elfogatóparancs miatt Brüsszelben élő Carles Puigdemont exelnök vezette jobboldali szeparatista Junts (Együtt Katalóniáért) szerezte meg: ők 30-33 mandátumot szerezhettek.

 

Az exit poll szerint így fog kinézni a Katalán Parlament összetétele (először a szeparatista, majd az unionista pártok eredményeit soroljuk fel):

 

Szeparatisták összesen: 73-80 mandátum

 

+ szociáldemokrata, szeparatista ERC (Katalán Republikánus Baloldal)– 36-38 mandátum

 

+ jobboldali, szeparatista Junts (Együtt Katalóniáért) – 30-33 mandátum

 

+ radikális baloldali CUP (Népi Egység) – 7 mandátum

 

+ jobbközép Katalán Demokratikus Párt – 0-2 mandátum

 

Unionisták összesen: 50-55 mandátum

 

+ szociáldemokrata, unionista Katalán Szociáldemokrata Párt (PSC) – 34-36 mandátum

 

+ a jobbközép liberális Cuidandos – 6-7 mandátum

 

+ szélsőjobboldali unionista Vox – 6-7 mandátum

 

+ jobboldali Néppárt – 4-5 mandátum

 

+ baloldali radikális Podemos – 6-7 mandátum

 

Folytathatják a szeparatisták a közös kormányzást, de akár baloldali kormány is alakulhat Katalóniában

 

A választásokat egyértelműen a szeparatista pártok nyerték: az abszolút többséghez szükséges 68 mandátumot biztosan megszerzik, így 2017-tel ellentétben nem kényszerülnek kisebbségi kormányzásra. Az exit pollok alapján úgy tűnik, hogy a szociáldemokrata Katalán Republikánus Baloldal (ERC) szerzi a legtöbb mandátumot, akik a markánsan szeparatista szólamok mellett erősen támaszkodnak a térség köztársasági hagyományaira.

 

Az eddig koalíciós partnere, a több jobboldali szeparatista pártból összeállt Junts a harmadik helyet szerezte, és valószínűleg akár folytathatják is közösen a kormányzást, ha mindkét párt ezt szeretné.

 

Azonban ez egyáltalán nem biztos, ugyanis hiába mindkét párt szeparatista, a független Katalónia elérésének eszközét másban látják.

 

A Junts jóval határozottabban lépne fel a függetlenség ügyében és nem riadna el egy újabb népszavazástól sem, míg az ERC inkább hosszabb távra tervez, és nem veti el a dialógust sem a madridi kormánnyal. A katalánok most ezzel kapcsolatosan is kifejezhették véleményüket: számukra a határozottabb Junts helyett inkább a pragmatikus, a dialógusra nyitott megközelítés a szimpatikusabb.

 

Ez pedig akár megágyazhat egy baloldali kormánynak is, ahol a szeparatista ERC a madridi kormányban is részt vevő unionista Katalán Szociáldemokrata Párttal (PSC), illetve a Podemosszal állna össze: ugyan egy ilyen kormánykoalíció valószínűtlenebb, de néhány szakértő nem tartja kizártnak ezt sem, hiszen ideológiai törésvonalon sokkal közelebb állnak egymáshoz ezek a pártok mint az ERC a Juntshoz, és mindkét fél nyitott a dialógusra, azonban ennek az ERC választói valószínűleg nem igazán örülnének. Mindenesetre a 135 fős törvényhozásban egy ilyen koalíciónak is kényelmes többsége lehet, és nem is biztos, hogy a Podemost be kellene venni a koalícióba.

 

Viszont 2017-hez képest egy újabb párttal fog bővülni a parlamenti patkó: a szélsőjobboldali Vox 6-7 mandátummal bejutott a parlamentbe, akik a bevándorlásellenes kampány mellett korábban a Katalónia autonómiájának a felszámolását tűzték a zászlajukra.

 

Végleges eredmények hétfő hajnalban várhatóak.

 

Hogy kik ezek a pártok és miben hisznek? Olvasd el a választási beharangozónkat itt!

 

NYITÓKÉP: Bódi Mátyás

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás