+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2021. február 14. vasárnap, 09:07
Korábban azután függesztették fel az ügyet, hogy kiderült: az Azonnali videóját ellopó Facebook-oldal mögött a Fidesz központi e-mailcíme áll.

Január végén számoltunk be egy másfél éve húzódó perünk újabb fordulatairól: az Elég nevű, kormánypropagandát ontó Facebook-oldal még 2019 nyarán vette át és töltötte fel engedélykérés nélkül, jogellenesen (ráadásul a logónk eltávolításával) egy interjúnk egy részletét az úzvölgyi katonatemetőben kialakult román-magyar feszültség kapcsán. Akkor az oldal névtelen üzemeltetői nem is tagadták a jogsértést, ám a videót nem voltak hajlandók eltávolítani, ezért az Azonnali bitorlás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

 

A Fidesz központi e-mailcímét megtalálták a trolloldal mögött, az elkövetőt nem

 

Az ügyről legközelebb január végén hallottunk, akkor jött ugyanis egy végzés a nyomozást végző NAV-tól, hogy felfüggesztik az eljárást, mivel az elkövető személye nem volt az eljárás során megállapítható. Ez azért volt némileg furcsa, mert ugyanebben a dokumentumban azt is közölték, hogy

 

azt viszont megállapították: az Elég nevű Facebook-oldalhoz kapcsolt e-mailcím a kapcsolat@fidesz.hu,

 

amely – amint azt a hatóság is megállapította – a Fidesz központi irodájához tartozik. 

 

Ezt követően a NAV-nál és a Fidesznél is érdeklődtünk, hogy ez alapján a hatóság megkereste-e a Fideszt, megpróbálták-e egyáltalán kideríteni, hogy konkrétan kik az Elég nevű oldal szerkesztői.

 

Érdemi választ sehonnan nem kaptunk, ezért kérelmeztük, hogy sértettként betekinthessünk az eljárás iratanyagába.

 

Egyelőre a betekintésre még nem kaptunk módot, jött viszont helyette egy újabb fordulat az ügyben.

 

Mégis újranyitják az eljárást, de nem a fideszes szál miatt

 

Két hét sem telt el az eljárás felfüggesztése óta, csütörtökön újabb határozat jött a NAV-tól, amelyben arról tájékoztatnak: mégis újranyitják az ügyet. Ennek azonban nem az az oka, hogy bármi is kiderült volna az elkövetőről, sőt, a határozatban nincs is arra való utalás, hogy erre nézve további erőfeszítéseket tennének.

 

Ehelyett

 

azt akarják az újranyitott eljárásban megállapítani, hogy mekkora vagyoni hátrányt okozott az Azonnalinak az, hogy az Elég a videót jogszerűtlenül felhasználta.

 

Ez persze annyiban teljesen érthető, hogy a büntetőjogi bitorlásnak úgynevezett tényállási eleme a vagyoni hátrány okozása, magyarul a büntetőjogi felelősséget akkor állapítják meg, ha valaki más szellemi alkotását a sajátjaként tüntette fel és ezzel egyúttal vagyoni hátrányt is okozott a szerzői jog jogosultjának.

 

Inkább az az érdekes, hogy eddig ezzel nem is különösebben foglalkoztak az eljárásban, legalábbis a nekünk megküldött határozatokból ez nem derül ki – attól eltekintve, hogy a NAV azt már korábban megállapította, hogy az érintett félperces videórészlet az Elég oldalán továbbra is elérhető és azon tizennégyezer megosztás van.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás