Ezekben a mínuszokban egy pohár jobb sauvignon blanc csodákra lehet képes. Nagyokra azért nem, de pár pillanatra igen: tavasz, remény, ilyesmi téren.
Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.
A sauvignon blanc tavaszi bor, legalábbis a borkereskedők szerint, ők szokták a friss spárga mellé promózni, és hát teljes joggal, egyrészt mert finom, másrészt meg ez egy tökéletes gasztrobor: nincs olyan ember, akinek ne ízlene valamely stílusa. A nemzetközi borvilág irsaija, mondják sokan, holott messze nem, a sauvignon blanc jóval elengánsabb és izgalmasabb a hazai pincék cashflow-fajtájánál.
Viszont az tény, hogy most, amikor mínuszok vannak mindenhol, amikor már abban sem lehetünk biztosak, hogy a vakcinák megállítják a csak korlátozásokban gondolkodni képes politikusok és az őket a médiabeli vírusparáztatás miatt tüzelő közvélemény nyomása okozta konstans lockdownokat – jelige: nem dőlhetünk hátra, sosem dőlhetünk hátra –, egy pohár jobb sauvignon blanc csodákra lehet képes. Nagyokra azért nem, de pár pillanatra igen: tavasz, remény, ilyesmi téren.
Ezt nem én mondom, hanem múlt héten ezt találta ki a New York Times nemzetközi kiadásának kiváló, noha túlságosan Amerika-központú borrovata arra, hogy ha egyszer az utazni a korlátozások, törölt repülőjáratok és mindenféle vírusmutációktól való félelem miatt nem lehet – ha már mutációk: felmerül ugye a kérdés, hogy biztos csak a tüskefehérjével kell-e immunizálni, nem jobb-e a teljes leölt vírusos vakcina, Sinopharm & Orbán Viktor likes this. Akinek ez a szöveg túl globalista: Roger Scruton is megírta, hogy neki elég belekortyolnia egy pohár burgundiai borba, és ha becsukja a szemét, rögtön a szőlőben sétál. Ehhez persze kell némi alapképzettség és kóstolási tapasztalat, de alátámaszthatom: ez így van.
A magyar-horvát-szlovén hármashatárhoz közeli, a magyar határtól nagyjából 30 kilométerre lévő szlovéniai Jeruzalem és a körülötte lévő borvidék egy olyan hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell, akit egy kicsit is érdekel, hogy mi ez a Közép-Európa. Dimbes-dombos vidék, kacskaringózó teraszos szőlők, apró, dombtetőkön lévő párházas-templomos-kápolnás falvak, mindegyikben legalább két borászat vagy vinotéka, és két fali között is alsó hangon három. A nevét állítólag onnan kapta, hogy a Szentföldre igyekvő kereszteslovagoknak annyira megtetszett, hogy nagyon tovább se akartak állni innen, így elnevezték az úticéljuk után. Az Azonnalin már fotókkal is csináltunk kedvet hozzá, sőt, a legeslegelső hét bora egy innen származó furmint volt, aki ezeken átrágta már magát, pontosan tudja, hogy ezért a helyért nem lehet és nem is szabad nem lelkesedni.
Most valószínűleg ott is nagy a hó, és talán a következő hetekben fekszenek majd rá igazán a szőlők megmetszésére. A helyi Jeruzalem Ormož nagypincészet 2020-as sauvignon blanc-ja akár terápiás jelleggel is szolgálhat, ha becsukod a szemed, egy dombteteji étterem nyugágyába fog elvinni a kellemesen meleg májusba, előtted a szőlősorok, a háttérben a lapos Magyarország kontúrjai, és mintha hallanád a pincért is, ahogy megáll a mögötted lévő asztalnál, és szlovén akcentusú osztrákul megkérdezi, hogy hozhatja-e már a spárgát, vagy töltsön-e inkább még egy pohárral.
Akit ez sem győz meg, annak elég annyit mondani, hogy ez a bor egyrészt olcsó, másrészt szokás szerint tökéletesen van elkészítve, bűn csak úgy elmenni mellette.
10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)
Mennyibe kerül? 1590-1990 forint
Hol kapható? Pannon Borbolt, Szlovéniában bárhol
Ajánlanál te is? Írj: martin at azonnali pont hu
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.