+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 12. péntek, 09:57
Döntött az UEFA: nyelvészeti szempontok szerint a román negru kifejezés nem tekinthető rasszistának.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, december elején a francia Paris Saint Germain és a török Basaksehir Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésén a levezető román bíró, Ovidiu Haţegan kiállította a kispadról a törökök kameruni feketebőrű másodedzőjét, Pierre Webót, mivel az túl agilisan reklamált, bekiabált a neki háttal álló bírónak. A kiállítás előtt a játékvezető még rákérdezett az ugyancsak román tartalék játékvezetőnél, hogy pontosan ki reklamált, mire Sebastian Colţescu, a tartalék játékvezető azt válaszolta:

 

„Ăla negru” (magyarra fordítva: az a fekete), majd rámutatott Pierre Webóra.

 

A kameruni származású másodedző ezt rasszista megnyilvánulásnak vélte, mivel negro-t hallott a román negru szó helyett. Ezzel pedig egy óriási lavinát és botrányt indított el: az incidens utáni balhé során a komplett török csapat lejött a pályáról, a velük szolidaritást vállaló PSG pedig szintén, a meccset pedig félbeszakították és elhalasztották. A román tartalék játékvezető pedig egyenesen egy tőle elhatárolódó, őt elítélő nemzetközi cikközönbe került.

 

Erre az ügyre rakott pontot az UEFA etikai és fegyelmi bizottságának csütörtöki döntése, amely szerint

 

Sebastian Colțescu kifejezése nem volt rasszista tartalmú,

 

írja a román Pro Sport. A román sportlap birtokába jutott jelentés Colțescu szóhasználatát elsősorban nyelvészeti szempontból elemezte.

 

Rámutatott arra, hogy a „negru” (fekete) szó pejoratív és negatív konnotációt nélkülöző melléknévként van jelen a román nyelvben.

 

Továbbá még azt is felhozták érvéként, hogy jogvédő szervezetek is használják a fekete kifejezést, negatív mellékzöngés nélkül.

 

Még decemberi cikkünkben kolozsvári nyelvészek nyilatkozatai alapján mi is rámutattunk arra, hogy a románban a „néger” is „negru”, meg a „fekete” is, sőt Romániában nincs is jelentős fekete bőrű lakosság, ezért a szót övező jelentéstartalmak megkülönböztetése ott még nincs jelen. A szó hangzása viszont nagyon emlékeztet az amerikai „negro”-ra, így nagyon könnyen keletkezhet olyan félreértés, hogy ha románul valaki „feketét” mond, azt a nem román „négernek” fogja hallani. Egyébként az ENSZ-nek, a faji megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló egyezménye szerint

 

sem minősül rasszizmusnak egy ember bőrszínének a megnevezése.

 

NYITÓKÉP: A meccs felvételéről készült schreenshot, YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás