+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 10. szerda, 11:18
Annak ellenére, hogy az aktív esetek száma drasztikusan csökkent az elmúlt két hónapban, a német kancellár a CDU belső fórumán elmondta, hogy szerinte március 1-ig nem szabad enyhíteni a jelenlegi szabályokon. A tartományi vezetők ennél is szigorúbbak.

Legalább március 1-ig életben hagyná Angela Merkel a jelenlegi járványügyi korlátozásokat Németországban, és csak is abban az esetben lazítana, ha a százezer főre vetített fertőzések száma 50 fő alá esik – tudósít róla a Reuters.

 

A jelenlegi korlátozások február 14-ig vannak érvényben, azonban Merkel és német szakértők szerint korai lenne még a lazítás a Németországban is megjelent brit, illetve dél-afrikai vírusvariáns miatt. Merkel minderről a pártja, a CDU belső találkozóján beszélt, ahol kiemelte, hogy a korlátozások meghosszabbítására azért van szükség, hogy a későbbiekben elkerüljék a szigorúbb korlátozásokat.

 

Így ennek értelmében Merkel azt javasolja:

 

+ továbbra is maradjanak zárva az iskolák és a bölcsődék;

 

+ az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével maradjanak zárva az üzletek és a vendéglátóhelyek;

 

+ továbbra is maradjon kötelező az FFP-2-es maszkok használata az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön (erről a maszktípusról mondta azt nemrég az EU egészségügyi biztosa, hogy sokat nem ad hozzá a járvány elleni védekezéshez);

 

+ továbbra is csak egy másik személlyel lehessen találkozni, aki nem ugyanabban a háztartásban él.

 

Nyitási terv készül Németországban

 

Ezzel egy időben egy nyitási terven is dolgoznak Németországban. A Deutsche Welle meg is szerezte a javaslatot, amiben lefektették a prioritásokat is.

 

A szövetségi kormány elsőszámú célja, hogy a bölcsődék és az iskolák ismét kinyithassanak,

 

de hogy pontosan mikor is nyithatják ki a kapuikat ezek az intézmények, arról még nincs információ. A leghamarabbi időpont március 1-je lehet, mivel Merkel mellett a szakértők is indokoltnak látják a lockdown meghosszabbítását.

 

A nyitási javaslatban a szakértők azzal számolnak, hogy Németországban a nyár végéig mindenkit beolthatnak, igaz, azt hozzáteszik, hogy ez az optimista forgatókönyv. Németországban jelenleg a társadalom 2,8 százalékát, 2,3 millió főt oltották be, akik közül több mint egymillióan már a második dózist is megkapták a vakcinából.

 

Azonban a szövetségi államban nem csak Merkelé a döntő szó, és több tartomány miniszterelnöke is a nyitás pártján áll: Schleswig-Holstein miniszterelnöke, a CDU-s Daniel Günther szerint a februári enyhítés „lehetséges és kívánatos”, és a Reuters tudósítása szerint több tartomány miniszterelnöke is egyetért Güntherrel ebben.

 

Márciusban döntenének csak a nyitásról

 

A Spiegel úgy értesült: a tartományi miniszterelnökök február 10-i online konferenciáján a nyitáspárti hangok ellenére mégis arról állapodtak meg, hogy a Merkel által javasoltnál tovább, egészen március közepéig tartana a totális leállás. Egy kivétellel: a fodrászokat már március 1-jétől engednék kinyitni. Az esetleges nyitásról a tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kancellária közös március 10-i zoomolásán lenne szó, illetve szó lehet arról is, hogy óvatosan nyitnak, ha és amennyiben a 7 napos mozgóátlag szerint 100 ezer emberre országszerte csak 35 koronavírus-fertőzött jutna. Ezesetben az óvatos nyitás annyit jelent, hogy az üzletek kinyithatnak azzal a feltétellel, hogy garantálják: egy náluk vásárló emberre legalább 20 négyzetméternyi hely jut, illetve szó lehet a múzeumok, galériák nyitásáról is.

 

A nyitás azért is lenne indokolt, mert az aktív esetek száma az utóbbi hetekben drasztikusan csökkent: a második hullám december 24-én tetőzött, amikor 400 245 aktív esetet tartottak számon, míg február 9-én már csak 181 480 aktív fertőzött volt. Ugyanakkor Merkel szerint a vírusvariánssal megfertőződött esetek száma nő: a legtöbb koronavírusos fertőzést a fertőzőképesebb, ám gyengébb brit, illetve dél-afrikai vírusvariáns okozza, akiknek a száma jelenleg 10 naponta duplázódik.

 

A járvány kitörése óta a 80 milliós Németországban 2 302 051 esetet regisztráltak, és több mint 63 ezren vesztették életüket, azonban több mint 2 millióan meggyógyultak a kínai koronavírusból, így a halálozási ráta mindössze 2,9 százalék.

 

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy mint azt a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali megírta: a neokonzervatív Welt am Sonntag lap birtokába jutott dokumentumok szerint Horst Seehofer keresztényszociális német belügyminiszter tavasszal tudósokat vett rá arra, hogy olyan modelleket dolgozzanak ki, amelyek egy szigorú lockdownt igazolnak. Az akkor kidolgozott, az emberek médián keresztüli ijesztegetésére felhasznált modell azzal számolt, hogy „a legrosszabb esetben” akár egymillió halottja is lehet a 2020-as évben a kínai koronavírusnak, és a 80 milliós országban 57 millió ember fertőződhet meg. Hozzá kell tenni: a modellt annak alapján dolgozták ki, hogy mi történhet, ha nem vezetnek be szigorú intézkedéseket.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder bajor miniszterelnök egy októberi sajtótájékoztatón. Forrás: Angela Merkel / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás