+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 9. kedd, 17:44
Az alpesi tartományban jelentősen megnövekedett a kínai koronavírus dél-afrikai mutánsának terjedése, ezért a bécsi kormányzat szigorú döntésre szánta el magát: miközben Ausztria ezen a héten megkezdte a nyitást, a tartományt gyakorlatilag körbezárták. Emlékezetes, hogy egy éve is itt alakult ki egy koronavírus-gócpont.

Kedden a bécsi szövetségi kormányzat úgy döntött: péntektől

 

csak egy 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel lehet a nyugat-ausztriai tartományból kiutazni

 

– azaz Sebastian Kurz konzervatív-zöld kormánya országon belüli utazási korlátozást vezetett. Emellett a kormány mindenki mást is arra kér: ha lehetséges, ne utazzon be Tirolba. Ugyan ez nem egy jogi kötelezettség, de a kormány azt javasolta: a feltétlenül nem szükséges tiroli utaktól – ide tartoznának a turisztikai célzatú látogatások is – mindenki tekintsen el. Aki pedig beutazik, arra szintén érvényes: kiutazásakor be kell mutatnia a negatív koronatesztet. Hasonlót tervez a szomszédos Bajorország is: Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök közölte: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy teljesen lezárják – a munkavégzés kivételével – a forgalom elől a bajor-tiroli határt.

 

Miközben Ausztria többi tartománya ettől a héttől részben kinyithatott – megnyílhattak az üzletek, vége lett az éjszakai kijárási tilalomnak, és negatív koronateszt birtokában fodrászhoz is lehet menni –, Tirolban nem sikerült a fertőzési számokat jelentősen lenyomni, sőt, a koronavírus dél-afrikai mutációja is megjelent.

 

300 esetben tudták eddig megállapítani a dél-afrikai mutációt a tartományban, ezzel Tirol vált lakosságarányosan Európa e tekintetben legfertőzöttebb régiójává.

 

Andreas Bergthaler virológus a közszolgálati Ö1 rádiónak azt nyilatkozta: miközben a 700 ezer lakosú Tirolban már most 300 embernél igazoltan megállapítható a dél-afrikai mutáció, a 60 milliós Egyesült Királyságban – amellyel szemben már most is számos európai ország utazási korlátozásokat vezetett be – egyelőre 147 esetben tudták kimutatni a dél-afrikai mutációt.

 

Összeveszett a bécsi és a tiroli ÖVP

 

A bécsi kormány intézkedésére azért is volt szükség, mert maga Tirol tartomány nem akarta a lezárást. Az ügyből éles vita is kerekedett a szövetségi és a tartományi kormányzat között – aminek az a sajátossága, hogy mindkét helyen a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotják a koalíciót. Franz Hörl, az ÖVP-közeli Gazdasági Szövetség tiroli elnöke egyenesen

 

„Bécsből jövő böffögésnek” nevezte a lezárásokat.

 

Vasárnap a bécsi és az innsbrucki kormányzat között meg is szakadtak a tárgyalások, Innsbruck csak arra volt hajlandó, hogy egy 9 pontos tervet dolgozzon ki – ami gyakorlatilag az eddig is már érvényben lévő intézkedéseket tartalmazta. Ezért nyúlt át Sebastian Kurz kollégája és párttársa, Günther Platter tiroli néppárti tartományfőnök feje felett, és rendelte el Bécsből a Tirolt érintő ki- és beutazási korlátozásokat. Mint ismert: az ÖVP regionális alapon szerveződik, az egyes tartományi pártoknak nagy helyi erejük van (a tiroli ÖVP megőrizte a régi fekete színt is a szövetségi türkizkékkel szemben).

 

GÜNTHER PLATTER TIROLI NÉPPÁRTI TARTOMÁNYFŐNÖK (KÖZÉPEN) MEGPRÓBÁL ELLENÁLLNI BÉCSNEK. FOTÓ: GP / FB

 

Tirol eközben azt is tagadja, hogy igazak lennének azon járványt illető számok, amelyeket a bécsi kormányzat használ.

 

A tiroli gazdasági kamara néppárti elnöke, Christoph Walser azzal vádolta meg a Kurz-kormányt, hogy „hamis számokat” használ a tiroli helyzet megítélése kapcsán, Bécs viszont azt állítja: Tirol nem szolgáltatja rendesen be az adatokat, és elhallgatja  dél-afrikai vírusmutációs eseteket.

 

Újabb Ischgl?

 

A renitens Tirolra azért is figyel élénken Bécs, mert

 

 

Ischgl faluban: a síturizmusáról híres vidéken számítások szerint több, mint kétezer német és skandináv turista fertőződhetett meg. És noha az izlandi és norvég hatóságok azonnal értesítették a tiroliakat, hogy vélhetően megjelent náluk az addig az EU-ban csak Olaszországban tapasztalt koronavírus, a tiroli kormányzat és ischgli vendéglátók először megpróbálták elhallgatni az ügyet (holott több étteremben és bárban a felszolgálók között is volt már addigra igazoltan koronavírusos) azzal a céllal, hogy ki tudják tolni a síszezont.

 

Ezzel közel két hétig ki tudták tolni tényleg a szezont, mire március közepén jött a teljes lockdown – de addigra Németországtól Izlandig több országba is el tudott terjedni Ischglből a vírus. (Az ischgli hanyagság történetét itt írta meg az Azonnali.)

 

A bécsi kormányzat attól tart: Tirol most is saját gazdasági érdekeit védené, és ezért nem lenne hajlandó időben a dél-afrikai mutációval szemben fellépni.

 

A helyzet amúgy Tirol olasz részén is hasonlóan rossz. Miközben Olaszország egésze elkezdhetett kinyitni – az ország legtöbb régiója a legenyhébb sárga zónába lett besorolva –, az autonóm tartománynak számító, többségében németajkúak lakta Dél-Tirolban hétfőtől szigorú lockdownt kellett bevezetni, miután a tartomány túl hamar kezdte meg korábban a nyitási politikáját.

 

NYITÓKÉP: Innsbruck / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás