+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 9. kedd, 18:48
A pályázatot megnyerő, a pályázat kiírásakor létrehozott cég vezetője azt mondja, a Liget Budapest weboldalán találták a pályázati felhívást.

Ahogy arról hétfői cikkünkben beszámoltunk, a Városliget egy újabb látványelemmel bővül hamarosan: egy gázballonkilátóval. Ez egy olyan gázballon, ami csak függőlegesen mozog:

 

felemelkedik a magasba, a vendégek gyönyörködnek a panorámában, majd visszaereszkedik a földre.

 

A gázballon telepítését és üzemeltetését nem a Városliget Zrt. végzi majd, hanem egy erre a célra kiírt pályázat nyertese. A pályázatból kiderül, hogy a nyertes cég közterület-használati díjat fizet (nettó 600 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget), és a nettó árbevételének egy része (1-2 százaléka, ami idővel 5-7 százalékra emelkedik) is a Városliget Zrt-t illeti.

 

A ballonnal kapcsolatban megkerestük a Városliget Zrt-t is, és a Liget Projekt sajtóosztályától megtudtuk, hogy a ballon telepítésével egy 120 évvel ezelőtti hagyományt élesztenek fel – az 1896-os millenniumi kiállításon is működött kilátóballon –, amihez fákat nem vágnak ki; illetve hogy a le- és felszállóhely „tájépítészeti előkészítése a Ligetben bevett eredményes kertészeti módszerekkel elvégezhető”. 

 

A Városliget Zrt. válaszából az is kiderül, hogy a ballon telepítésére és üzemeltetésére kiírt pályázatára három pályázat érkezett, a nyertes pályázatot a BallonKilátó Zrt. nyújtotta be. A Városliget Zrt Azonnalinak küldött hétfői válasza szerint a pályázatot 2020 májusában írták ki, a Liget Budapest oldalán elérhető pályázati anyag – amiben a kiírás dátuma nem szerepel – pdf-fájljának viszont az a neve, hogy „pályázati felhívás 20200416".

 

A BallonKilátó Zrt-t az e-cégjegyzék szerint 2020 április 23-án jegyezték be,

 

vagyis vagy nem sokkal a pályázat kiírása után, vagy nem sokkal előtte.

 

A zrt. vezérigazgatója Závodszky Zoltán János, aki 2011-ben pár hónapig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, cége, a Show & Game pedig többek közt a közmédia, illetve a TV2 számára gyárt szórakoztató műsorokat. Závodszky egy offshore cég mellett társtulajdonosa volt az e-cégjegyzék szerint 2020 áprilisa óta végelszámolás alatt levő Atrium Estate Kft-nek is. Ettől a cégtől vásárolta meg az állam 2018-ban a belvárosban található egykori Malév-székházat 3 milliárd forintért. Závodszky neve a Quaestor-botránnyal kapcsolatban is felmerült (tagja volt a Quaestor felügyelőbizottságának), illetve Simicska Lajossal is kapcsolatba hozták, Závodszky szerint tévesen.

 

A városligeti kilátópályázatot megnyerő BallonKilátó Zrt. cégkivonatán cégvezetőként Nagy Balázs van feltüntetve. Nagy Balázs az e-cégjegyzék szerint nyolc másik cégben is vezető tisztséget visel. Ezek sokrétű tevékenységi köre a különféle informatikai szolgáltatásoktól kezdve az oktatási tevékenységen át az üzleti tanácsadásig és a marketingig terjed.

 

Az egyik cég, a Ballooning4YOU Kft. főtevékenysége a „légi személyszállítás”.

 

A cég több hőlégballont is üzemeltet, és sétarepüléseket szervez elsősorban Budapest és a Balaton környékén. 

 

A városligeti gázballon üzemeltetésére pályázóknak szakmai referenciákat is fel kellett tudniuk mutatni: igazolniuk kellett, hogy a pályázat benyújtását megelőző három év alatt legalább három alkalommal szervezték meg legalább 25 fős csoport egyidejű ballonos vagy hőlégballonos repültetését, valamint hogy rendelkezésére állnak a megfelelő végzettséggel és engedéllyel rendelkező szakemberek.

 

Vélhetően a Ballooning4YOU Kft-n keresztül a ballonozás terén tapasztalattal bíró Nagynak köszönhető, hogy a BallonKilátó Zrt. megfelelt a pályázati kiírás ezen feltételeinek. Azt, hogy egy közvetlenül a pályázat kiírása előtt alapított cég is megnyerhette a pályázatot, az magyarázza, hogy a kiírás szerint „az előírt alkalmassági követelményeknek a pályázók bármely más szervezet vagy személy kapacitására támaszkodva is megfelelhetnek, a közöttük fennálló kapcsolat jogi jellegétől függetlenül”.

 

Az Azonnali újra megkereste a Városliget Zrt-t, hogy közelebbi információkat szerezzen arról, hogy a három pályázó közül miért a KilátóBallon Zrt. nyerte meg a pályázatot, erre a kérdésünkre viszont már nem kaptunk választ. A KilátóBallon Zrt-t is megkerestük – mivel a cégnek nincs weboldala, így a cégkivonatában feltüntetett e-mailes elérhetőségén –, kérdéseinkre Nagy Balázs cégvezetőtől kaptunk válaszokat.

 

A járvány miatt bizonytalan, hogy mikor kezdenek

 

A terveikre vonatkozó érdeklődésünkre Nagy a válaszában azt írja, hogy a gázballon telepítése nagyjából másfél-két hónapot vesz igénybe, viszont a járványhelyzet miatt bizonytalan, hogy erre mikor kerül sor. Nagyék úgy látják, hogy leghamarabb az idei év utolsó negyedévében üzemelhet a gázballon. 

 

Az Azonnali kérdésére Nagy azt is megírta, hogy

 

a ballon mellé semmilyen kiegészítő szolgáltatást nem terveznek telepíteni.

 

A Városliget Zrt-től kapott, a Nagyjátszótérre, a kutyás élményparkra és a Millenium Házára vonatkozó látogatottsági adatok alapján a BallonKilátó Zrt-nél úgy számolnak, hogy „tekintettel a magyarországi időjárási körülményekre, illetve a gázballon kapacitására” évi 80 ezer látogató veszi majd igénybe a szolgáltatásukat. 

 

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan találtak rá a Városliget Zrt. által kiírt pályázatra, Nagy Balázstól azt a választ kaptuk, hogy „a pályázatot a ligetbudapest.hu honlapján találtuk”.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Urbán Tamás

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás