+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vass Csaba
2021. február 6. szombat, 08:13
Csodálatos elhatárolódásverseny jött ki abból, hogy ki nem szólalt végül fel Ecsenyiék üzletnyitós tüntetésén.

Arról tájékoztatta szerkesztőségünket Ecsenyi Szilárd, a Tömeges Üzletnyitás kezdeményezés egyik szervezője, hogy Dúró Dóra és Novák Előd állításai hamisak, miszerint a Mi Hazánk nem kapott meghívást a vasárnapi rendezvényükre, amikor is a Hősök terén tartottak demonstrációt azért, hogy a kormány engedje megnyitni a vendéglátóhelyeket. Ecsenyi ugyanis azt állítja, hogy ő

 

Messengeren megkereste a képviselőnőt, hogy vegyen azon részt, és szólaljon is fel rajta.

 

Ennek bizonyításául Ecsenyi Szilárd (aki a tüntetést és az üzletnyitást meghirdető libertárius Le az Adók 75 százalékával párt elnökének, Ecsenyi Áronnak a testvére) a szerkesztőségünk számára elküldött több olyan screenshotot is, amik azt bizonyítják, hogy a vasárnapi (január 31.) és a hétfői (február 1.) demonstrációjuk előtt jóval, már január közepén is több Messenger-üzenetben kereste meg Dúró Dórát a hivatalos politikusi Facebook-profilján, hogy vegyen részt a rendezvényen. Nagyjából érdemi választ eszerint egyszer kapott, miszerint a Mi Hazánk „egyetlen lezárásellenes pártként folyamatosan igyekszik napirenden tartani a témát”.

 

A Dúró Dórának küldött egyik üzenetében azt is írta Ecsenyi, 

 

hogy amennyiben Dúró Dóra felszólalna a rendezvényen, akkor Puzsér Róbert is.

 

Egészen pontosan így fogalmazott: 

 

„Érdekelne, hogy eljönne-e a vasárnapi rendezvényre (már 14 ezren érdeklődnek a »séta« iránt), és szívesen megszólalna-e? Ez esetben Puzsér Róbert is vállalná a megjelenést, betartva a járáványügyi előírásokat.”

 

 

Dúró nem érezte azt, hogy neki szólna a felkérés

 

Az üggyel kapcsolatban természetesen megkerestük Dúró Dórát, és innentől indult a lavina: az év eddigi legjobb elhatárolódás-versenyét volt szerencsénk végigkövetni az ügy apropóján.

 

A Mi Hazánk parlamenti képviselője megkeresésünkre az állította, hogy ő kapott ugyan egy levelet, pontosabban annak a titkos másolatát e-mailben Ecsenyi Árontól, Ecsenyi Szilárd testvérétől Sziasztok! megszólítással, aminek a szövegében az állt, hogy többek között Hont Andrást és Ceglédi Zoltánt kérték fel a szervezők arra, hogy szólaljanak fel a rendezvényen, azonban 

 

„én ezt a levelet úgy értelmeztem, hogy nekem nem szól”.

 

Az Ecsenyi Szilárdtól kapott Messenger-üzenetek kapcsán a képviselő elmondta, hogy a hivatalos Facebook-oldalát az egyik munkatársa kezeli, az pedig nem tájékoztatta a képviselőt ezekről.

 

Dúró Dóra miután megnézte a kérdéses üzenetet, visszahívta szerkesztőségünket, és felhívta a figyelmet arra, hogy az általa beállított, így Ecsenyi által is meg kapott automatikus válaszüzenetben benne van, hogy amennyiben konkrét kérdése van, akkor írjon a Mi Hazánk központi email-címre.

 

Megkérdeztük a képviselőt, hogy ha észrevette volna ezt az üzenetet, akkor elment volna-e felszólalni, de Dúró Dóra azt válaszolta, hogy

 

mivel ez egy másik pártnak a rendezvénye volt, így felszólalóként nem vett volna azon részt.

 

 Arra a kérdésre, hogy szervezne-e közösen a Mi Hazánk ebben az ügyben demonstrációt a Le az Adók 75 százalékával párttal, azt válaszolta, hogy azt az elnökség tudná csak eldönteni.

 

Puzsér Róbert azt mondja, semmiképp sem szólalt volna fel

 

Mivel az egyik üzenetben megjelent Puzsér Róbert publicista neve is, akiről Ecsenyi Szilárd azt állította, hogy ő is felszólalt volna a rendezvényen, ha Dúró Dóra is, ezért felhívtuk Puzsért, hogy megtudjuk, mit szól ehhez az állításhoz.

 

Puzsér elmondása szerint őt Ecsenyi Áron kereste meg telefonon, hogy szólaljon fel a rendezvényen, de

 

nem igaz, hogy csak akkor vállalta volna, ha azon Dúró Dóra is felszólal.

 

Arra a kérdésre, hogy elutasította-e a felkérést, a publicista azt felelte:

 

„Felkértek, és elutasítottam. Én egyáltalán nem is vagyok nyitáspárti, én azt szeretném, hogyha nyitnak, akkor nyissanak, ha zárunk, akkor zárjanak. Ha bezárják az éttermeket, akkor zárják be a kaszinókat is. Ha kinyitják a kaszinókat, akkor meg nyissák ki az éttermeket is. Én nem vagyok nyitáspárti, ennek megfelelően mit is mondhatnék egy nyitáspárti rendezvényen?”

 

Ecsenyiék szerint viszont Puzsér felszólalt volna, ha mások is

 

Puzsér válaszainak tükrében megkerestük telefonon Ecsenyi Szilárdot és Ecsenyi Áront is, hogy megtudjuk, mit is mondott pontosan nekik Puzsér Róbert, valamint kiderítsük, hogy miért írta Dúró Dórának Ecsenyi Szilárd azt, hogy Puzsér akkor vállalná a beszédet a rendezvényen, ha Dúró is.

 

Ecsenyi Szilárd kifejtette, hogy

 

ő konkrétan nem Dúró felszólalását értette ezalatt az üzenetében, hanem azt, hogy Puzsér akkor szólalna fel, ha más közéleti szereplő is,

 

ugyanis a publicista ezt mondta a testvérének a telefonba. Ecsenyi Áron is megerősítette testvére állításait, elmondása szerint amikor Puzsérral beszélt, ő azt mondta, nem tudja az ügyet a hátára venni, ha a többi felkért személy nincs benne:

 

„Név szerint Hont Andrást és Ceglédi Zoltánt említette, és konkrétan az is elhangzott, hogy ő [Puzsér Róbert] abban még nem foglalt állást, hogy a korlátozások eltörlése az azt jelentse-e, hogy magukat a korlátozásokat oldják fel, vagy ahol nincsenek korlátozások, ott azokat a korlátozásokat oldják fel, Ő ebben nem akar állás foglalni.”

 

Puzsér kijelentéseire, miszerint ő telefonon elutasította a felkérést, mert nem nyitáspárti, Ecsenyi Áron azt felelte, hogy ez így nem teljesen igaz.

 

„Ha mások is felszólaltak volna, akkor azt mondta, elképzelhető, hogy felszólalna. Azt kifejezetten hozzátette, annak örülne, hogyha többen is ott lennének ezek közül a szereplők közül”

 

– mondta Ecsenyi Áron.

 

„Halva született ötlet”

 

Mivel a telefonbeszélgetések során felmerült Hont András és Ceglédi Zoltán publicisták neve is, ezért megkerestük őket is, hogy mondják el, kaptak-e felkérést vasárnapi demonstráción való felszólalásra, illetve tudnak-e valamit arról, hogy Puzsér tervezett-e azon részt venni.

 

„Valamit írt az Ecsenyi, de mivel annyi dolgom volt, és eleve halva született ötlet, nem foglalkoztam vele”

 

– mondta az Azonnalinak Hont András, aki azt is leszögezte: bokros teendői mellett azért sem szólalt volna fel ezen a rendezvényen, mert újságíróként egy párt rendezvényén nem tisztje ezt tenni. Hont továbbá beszámolt arról is, hogy Puzsér Róberttel – vele és Ceglédivel Hont az ATV-n közösen szerepel az ÖT című műsorban – sem került szóba a vasárnapi esemény, ő nem jelezte felé, hogy ott fel szeretne szólalni.

 

Ceglédi Zoltán elmondta, hogy őt is megkérték, hogy szólaljon föl ezen a rendezvényen, de válaszában tudatta a szervezőkkel, hogy a nyitással egyetért ugyan, azonban a tüntetésen nem szólal föl. Ceglédi egyébként bizton állítja, hogy semmilyen módon nem beszélt Puzsér Róberttel arról, hogy őt fölkérték-e a szervezők bármire is.

 

A vasárnap és hétfőn tartott tüntetéseken egyébként viszonylag sok rendőr jelent meg, akik számos résztvevőt, köztük a felszólalókat is igazoltatták, voltak, akiket meg is bírságoltak. Az Ecsenyi-testvérekre például többmilliós bírságot róttak ki, amit először a TASZ segítségével próbáltak volna megúszni, de a TASZ aztán közölte, hogy – mivel a testvérpár nem tüntetésként szervezte meg a demonstrációkat – nem vállalja a képviseletüket.

 

NYITÓKÉP: Facebook, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás