+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 6. szombat, 09:58
Nagy-Britannia a német CureVac gyógyszergyártóval állt össze ennek érdekében.

Az először Nagy-Britanniában tömegesen elterjedt, és gyorsabban fertőző koronavírus-mutáció ellen a jelenleg használt vakcinák (mint a Pifzer és az AstraZeneca – ez utóbbiból éppen szombaton érkezett meg Magyarországra az első szállítmány 40 ezer 800 adag vakcinával a cég közleménye szerint) ugyan hatásosnak bizonyulnak, ezzel azonban nem dőlhetünk hátra, hiszen a jövőben megjelenhetnek olyan új mutációk, amik ellen a mostani vakcinák már tehetetlenek.

 

Ezt orvoslandó kötött együttműködést pénteken a brit kormány a CureVac német gyógyergyártó céggel: a megállapodás értelmében

 

a felek közösen egy szakértői tanácsadói csoportot állítanak fel annak érdekében, hogy tanulmányozzák a jelenlegi, és azonosítsák a lehetséges új mutációkat,

 

amik ellen a hatásos vakcinát így már hamar ki lehet fejleszteni.

 

A megállapodással a britek és a CureVac is több legyet üt egy csapásra: egyrészt a britek kiépíthetik a CureVac-vakcinák tömeggyártásához szükséges gyártókapacitást, másrészt a gyógyszergyártó is nyert magának egy új vevőt: az egyezség részeként

 

Nagy-Britannia 50 millió adag CureVac-vakcinát köt le, amit az év végéig le is hívhat, amennyiben szükségét látja.

 

Hasonló szerződése amúgy az EU-nak is van a német gyógyszergyártóval: a Bizottság 225 millió adag vakcinát kötött le a CureVac-nál, és további 180 millió adagot is megrendelhet még később.

 

A szombati amúgy már a második örömhír a héten a CureVac számára, ami szerdán a brit kormánytól független, de angliai székhelyű GSK multinacionális gyógyszeripari vállalattal kötött együttműködést úgyszint a lehetséges új variánsok elleni kutatómunkára, valamint arra, hogy a GSK százmillió adag CureVac-vakcina legyártásában is segédkezik.

 

A CureVac egyébként ugyanúgy mRNS-alapú vakcinát fejlesztett ki, mint a Pfizer/BioNTech és Moderna – az ilyen típusú vakcináknak az az egyik nagy előnye, hogy még ha az új mutációk ellen nem is annyira hatásosak (ellentétben az elölt vírust tartalmazó vakcinákkal), azonban a védettség kialakításához szükséges információkat tartalmazó úgynevezett hírvivő ribonukleinsavat (messenger RNS, azaz mRNS) gyorsan át lehet programozni a mutációkra is, ha szükséges. Minderről itt írtunk részletesen.

 

A CureVac mindazonáltal egyelőre még nem nyújtotta be az Európai Gyógyszerügynökséghez az engedélyeztetéshez szükséges dokumentációt, tekintve, hogy a német gyártó vakcinája csak decemberben lépett a klinikai tesztelés harmadik fázisába, amikor az oltóanyag biztonságosságát és hatásosságát már effektíve járványos területen tesztelik, ezer fő feletti önkéntesen.

 

NYITÓKÉP: CureVac / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás