+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 5. péntek, 12:51
Már amennyiben nem üt be Magyarországon a harmadik hullám – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely, ahol az is kiderült, hogy május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetnie az önkormányzati vagy állami bérlemények után az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

A szokásos csütörtöki időpont helyett pénteken tartotta meg a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, mivel csütörtökön Orbán Viktoré volt a főszerep: a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elmondta, hogy február 15-től március elejéig online nemzeti konzultációt indít a kormány a nyitás részleteiről.

 

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújából az is kiderült, hogy a konzultáció eredményétől fog függeni, hogy a védettséget igazoló plasztikkártyák pontosan mire fogják feljogosítani a birtokosaikat, valamint hogy a kormány újraindítási gyorskölcsönt fog nyújtani a kkv-szektornak: 10 millió forintos hitelt vehetnek majd fel 10 évre és 0 százalékos kamattal úgy, hogy az első három évben nem kell elkezdeni a törlesztést.

 

Mindezt Gulyás Gergely azzal egészítette ki, hogy

 

a nyitásra két ütemben kerül majd sor a kormány tervei szerint: először március 1-jétől, majd április 1-jétől vagy 3-ától.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek részleteiről nem beszélt, de azért hozzátette: csak akkor lesz nyitás, ha a jelenlegi járványtrendek folytatódnak, és nem robban be nálunk a harmadik hullám. Ezzel kapcsolatban Gulyás megjegyezte: azért stagnálnak jelenleg a koronavírus-statisztikák, és nem csökkennek, mert megjelent Magyarországon is az először Nagy-Britanniában tömegesen elterjedt és gyorsabb fertőzésre képes vírusmutáció.

 

Milliós tételben jöhet kínai vakcina a következő hónapokban

 

Persze a nyitással szorosan összefügg az, hogy mennyi embert sikerül beoltani. Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy a kínai Sinopharm vakcinájából összesen ötmilliót adagnyi, tehát 2,5 millió embernek elegendő mennyiséget rendelt Magyarország:

 

ebből február, március, és április során fél-félmillió adag (havonta 250 ezer embernek elegendő) oltóanyag fog érkezni, ezt követően pedig 3,4 millió (1,7 millió embernek elegendő) adag.

 

A most már nem csupán a magyar, hanem az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét is megkapó (de például Svájcban visszadobott) AstraZeneca vakcinája Gulyás szerint már a hétvégén megérkezhet Magyarországra, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által még vizsgált orosz Szputnyik V-vel is hamarosan megkezdődhet az oltás – ennél konkrétabb időpontot a miniszter nem mondott.

 

A vakcinabehozatalt egyúttal meg is könnyítette már a kormány azzal, hogy engedélyezhetővé tette azokat a vakcinákat is, amiket legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban engedélyezettek, és amiket legalább egymillió főnek beadtak – ez segíti elő, hogy a kormány az OGYÉI rendes engedélyeztetési eljárást megkerülve behozhassa Magyarországra a kínai Sinopharm-vakcinát.

 

Ezzel kapcsolatban az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

a beérkezett vakcinákat az NNK szakemberei minden alkalommal biztonsági vizsgálatnak vetik alá, és közérdek, hogy minél több embert tudjanak beoltani Magyarországon.

 

Gulyás arra kérdésre érdemben nem válaszolt, hogy ezzel nem ássák-e alá a magyarok kínai vakcinákba vetett bizalmát.

 

Mindenesetre Gulyás Gergely azt jósolta, hogy a beérkező vakcinamennyiségnek köszönhetően februárban és márciusban már nagyobb arányban tudják majd beoltani az embereket. A későbbi tömeges oltás egyébként majd az alapján a konkrétumokat tartalmazó oltási terv alapján történhet, amit nem a kormány, hanem Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra, és aminek megvalósíthatóságát az Azonnali itt járta körbe.

 

Könnyítés jön a vendéglátósoknak és a konditulajdonosoknak

 

Lépett a kormány többek között a vendéglátósok ügyében is, akik múlt hét vasárnap és e hét hétfőn is tüntettek a nehéz gazdasági helyzetük miatt. Mint Gulyás Gergely elmondta,

 

február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati bérletek után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

 

A miniszter hozzátette, szerinte indokolt lenne a bérleti díjak elengedése azoknál a szereplőknél is, akik nem önkormányzati vagy állami ingatlant bérelnek, de magánszemélyek közötti vitákba nem fog beszállni a kormány.

 

A kormány azonban nemcsak nekik, hanem a koronavírus miatt az összeomlás szélére került Portugáliának is segíthetne például az első hullám alatt felhalmozott lélegeztetőgépekkel. Az Azonnali erre irányuló kérdésére a miniszter elmondta: ha Portugália Magyarország segítségét kéri a járványkezeléshez – ahogy ezt Németország esetében megtette –, akkor azonnal meg fogja adni ezt a segítséget a magyar kormány.

 

Kérdésünkre kitért még Gulyás Gergely az Oroszországba visszatért és ott letartóztatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyére is, akit a moszkvai bíróság felfüggesztettről letöltendő börtönbüntetésre ítélt: a miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország is csatlakozott ahhoz a közös uniós nyilatkozathoz, ami elítéli az orosz hatóságok Navalnij elleni intézkedéseit.

 

NYITÓKÉP: A február 5-i kormányinfó Facebook-élője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás