+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 4. csütörtök, 17:26
A dán kormány már be is jelentette az útlevéltervét, amivel reményeik szerint gördülékenyebben fognak tudni újranyitni – igaz, azt még nem tudják, hogy konkrétan mire akarják használni ezt az okmányt.

Szerda délelőtt jelentette be a dán kormány, hogy olyan digitális útlevélfejlesztésbe kezd, amivel az egyén igazolni tudja, hogy már megkapta a kínai koronavírus elleni védőoltást – tudósít róla a dán Local.

 

Hogy pontosan miként fog majd kinézni a dokumentum, még nem tudni, de a cél ismert: ahogy arról a sajtótájékoztatón az ügyvezető gazdasági miniszter, Morten Bødskov beszélt

 

„ez egy extra dokumentum lesz, amelyet bárki be tud mutatni a telefonján, és igazolni tudja, hogy megkapta-e már a védőoltást.”

 

A sajtótájékoztatón Bødskov azt is elmondta, hogy az első lépéseket már megkezdték, és reményeik szerint február végén egy erre létrehozott oldalon keresztül elérhetőek lesznek az oltási adatok, míg három-négy hónap múlva már közvetlenül telefonra is le lehet tölteni azokat. „Mi lehetünk az elsők a világon, akik kifejlesztik ezt, így példát mutathatunk a világ többi részének!” – tette hozzá Bødskov.

 

Arra, hogy konkrétan mire lehet majd használni ezt a digitális útlevelet, a miniszter szerint még vizsgálják, de az elsődleges célja a járvány utáni újranyitás megkönnyítése lesz. Elmondása szerint

 

az útlevél pontos alkalmazásáról majd akkor döntenek, ha az már kész lesz, és jelenleg azt sem tudni, hogy ezeket külföldön elfogadnák-e.

 

Ugyanakkor konkrét példaként a sajtótájékoztatón Bødskov a belföldi üzleti utakat említette.

 

A lap megjegyzi, hogy Dániában hatalmas igény mutatkozik a koronavírus-útlevelekre, hiszen több dán nagyvállalat is szorgalmazza ezek fejlesztését, akik az oltásútlevelektől azt remélik, hogy ismét lehetővé válnak az üzleti utazások.

 

A világon így Dánia lehet az első állam, ahol kifejlesztik a koronavírus-útleveleket, ugyanakkor az Európai Unió már régóta vizsgálja az ilyen dokumentumok bevezetésének szükségességét és lehetőségeit. Magyarország kapcsán Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban elmondta, hogy itthon is tervezik a védettséget igazoló okmányok bevezetését, amiket február közepétől kezdenek el kibocsátani.

 

Az Azonnali közéleti podcastjában, a Helyzetben már korábban is foglalkoztunk az oltásútlevelek szükségességével, illetve a lehetséges dokumentum körüli problémákkal.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás