+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Antal-Róbert István
2021. február 2. kedd, 15:25
A Polgári Válasz szerint igazságtalan, hogy a Fidesz-közeli kézben lévő kaszinók nyitva tarthatnak a járványhelyzetben, míg például a kávézók vagy a mozik nem. A zárás felemásan sikerült, és indulatoktól sem volt mentes.

Kedd délután akciózott a volt jobbikos, ma már független parlamenti képviselő Bencsik János, a decemberben zászlót bontó pártja, a Polgári Válasz aktivistáival karöltve:

 

Bencsikék megpróbálták lezárni a NER-közeli vállalkozó, Garancsi István érdekeltségében álló Las Vegas Casinot a fővárosi Corvin sétánynál.

 

Ahogy az Azonnali élő bejelentkezésében is látható volt, Bencsikék a kaszinó bejárati ajtajára ragasztottak egy nyomtatott A3-as „ZÁRVA” feliratot, és a kaszinó melletti „Las Vegas” feliratot körbetekerték piros-fehér szalaggal.

 

 

Mint azt Bencsik János elmondta, az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra az igazságtalan helyzetre, hogy amíg a kávézókban, éttermekben, kocsmákban nem gyűlhetnek össze az emberek fogyasztani és beszélgetni, addig

 

a kaszinókban – a jelenleg hatályos veszélyhelyzeti szabályozás alapján – ezt minden további nélkül meg lehet tenni.

 

A független képviselő szerint az is probléma, hogy a nyitvatartó kaszinók döntő részben a NER érdekeltségi körébe tartoznak – így van ez Orbán Viktor személyes jóbarátja, Garancsi István kaszinójával is. Garancsi tulajdonában áll egyébként a Market Építő Zrt. is, ami sorra nyeri az állami közbeszerzéseket, és Garancsi ingatlanfejlesztő cége és más NER-közeli tőkealapok birtokába került a Dürer Kertnek korábban otthont adó ingatlan is.

 

Bencsikék az akció során megpróbálták megakadályozni, hogy az emberek belépjenek a kaszinóba (kivéve az ott dolgozókat), az odatévedőket a független képviselő azzal állította meg, hogy „sajnálom, a járványhelyzet miatt bezártuk ezt a kaszinót.”

 

Nem jártak teljes sikerrel: nagyjából féltucat embert sikerült ezzel eltántorítani – köztük egy ételfutárt is –, akik között volt, aki hangosan méltatlankodni kezdett, hogy „a faszér' nem lehet bemenni!”.

 

Legalább 10-20 ember nemes egyszerűséggel elsétált Bencsik és az aktivisták mellett, és bement a kaszinóba,

 

köztük legalább féltucat akkor, amikor kijött a kaszinó egyik menedzsere, és elkezdte beinvitálni a kint értetlenül álló vendégeket. Bencsik ekkor azt mondta, hogy nem akarják fizikai erőszakkal megakadályozni az emberek belépését. A performanszot később hátráltatta az is, hogy kicselezték Bencsikéket, és kinyitották a kaszinó vészkijáratát.

 

Az esemény egyébként nem volt indulatoktól mentes, bentről az egyik ott dolgozó azt kiáltotta Bencsiknek:

 

„Húzzál innen, te faszszopó kurva!”

 

Érezhetően indulatba jött a kaszinó menedzsere is, aki kétszer is kijött a Polgári Válasz aktivistáival és Bencsikkel beszélgetni. Először azt szerette volna elérni, hogy a megjelent újságírók hagyják abba a felvételkészítést, mert azzal a vendégek személyiségi jogait sértik, és félre akarta vonni Bencsiket, aki azonban erre nem volt hajlandó. Később – élő közvetítésünk vége után – Bencsik megegyezett a menedzserrel, és az akciót nem közvetlen a hely bejárata előtt, hanem egy-két méterrel arrébb folytatták. A menedzser a feszültség oldása végett még kólával is megkínálta a képviselőt és az aktivistákat.

 

 

Bencsik egyébként – úgy tűnik – minden héten készül valami performansszal: múlt héten például egyszemélyes tüntetést tartott az orosz nagykövetség előtt azért, hogy lehessen egyszemélyes tüntetéseket tartani.

 

Az akcióról készült élő közvetítésünket alább tekintheted meg.

 

Bencsik János „kaszinózárása” a Corvin sétányon

Bencsik János független országgyűlési képviselő és pártja, a Polgári Válasz „lezártak” egy Garancsi István érdekeltségébe tartozó kaszinót a Corvin sétányon. Bencsik szerint igazságtalan, hogy a kaszinók nyitva tarthatnak, míg például a mozik vagy a kávézók nem.

Posted by Azonnali on Tuesday, February 2, 2021

 

FOTÓK ÉS VIDEÓ: Antal-Róbert István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás