+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. február 2. kedd, 10:37
Miközben a fősodorbeli ellenzék parlamenti pótcselekvéssel és beszélőfejekkel politizál, egy lesajnált minipárt megmutatja nekik, hogyan kell tematizálni egy jól érthető és átélhető problémát.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Február elsején két politikai akció is zajlott Budapesten. Az egyiken vendéglátósok tüntettek a járványügyi korlátozások ellen, amik már jórészt kivéreztették őket. Az akciót a Le az Adók 75 Százalékával nevű libertariánus minipárt elnöke, Ecsenyi Áron szervezte.

 

A másik akció az ellenzéki összefogás pártjaihoz kötődik: a parlamentben ülő képviselőik (már amelyik pártnak van) rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, amin három vizsgálóbizottság felállítását indítványozták: vizsgálták volna a kormány koronavírus miatti válságkezelését, az ezzel kapcsolatban elkövetett hibákat, és azt, hogy hogyan szerzi be és engedélyezteti itthon a kormány az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett koronavírus-vakcinákat.

 

Hősök tere

 

Ecsenyit (aki időnként az Azonnalin is jelentkezik véleménycikkekkel), hagyományosan nem szokás komolyan venni a magyar közéletben: egy libertariánus minipártot vezet, régebben volt egy elég szórakoztató akciója az Országházban, később pedig azzal szerzett viszonylagos ismertséget, hogy elment újságírónak az új Indexhez, ahonnan nem sokkal később kirúgták

 

A koronavírus miatt lehetetlen helyzetbe került magyar vendéglátósok problémájára reagáló akciója azonban már

 

nem ebbe a kategóriába tartozik – legalábbis abban a ligában, ahol a magyar ellenzék pártjai játszanak, biztosan nem.

 

Bár Ecsenyiéknek a szándékukkal ellentétben azt nem sikerült elérniük, hogy a vendéglátóhelyek hétfőn tényleg tömegesen kinyissanak – sőt azon kevesek is visszakoztak, akik kinyitottak volna, miután a kormány közvetlenül az akció előtt rendeletet módosított, és kötelezővé tette a tiltás ellenére kinyitó helyek bezáratását és megbüntetését –, a vasárnapi és hétfői tüntetések elég látványosra sikerültek annak ellenére is, hogy nem sokan vettek rajtuk részt. 

 

A vasárnapi tüntetésnek még némi nemzetközi visszhangja is lett, Ecsenyi Áronra és testvérére, Szilárdra pedig állításuk szerint 2, ill. 1,5 millió forintos bírságot szabott ki rendőrség – és ezt elég bajosan lehet arányos és indokolt szankcióként elfogadni. A hétfői tüntetésen aztán volt minden konteós ellentüntetőn keresztül a mindenkit igazoltató rendőröket instruáló civil ruhás rendőrön át az elkeseredett felszólalókig, akiknek tényleg veszélyben van a megélhetésük.

 

Ecsenyi pedig egy darab megafonnal meg a vendéglátósok pármondatos felszólalásaival jobb műsort nyomott,

 

mint amiket az utóbbi évek nagyobb tüntesein láttunk a végtelen számú és hosszúságú beszédekkel, slammelésekkel meg a Sárga rózsával.

 

Kossuth tér

 

Ehhez képest a parlament rendkívüli ülése határozatképtelen volt, mert a Fidesz nem vett részt rajta – és már az ötlet felmerülésének pillanatában pontosan tudni lehetett, hogy ez így lesz. 

 

Utána pedig az egyesült ellenzék pártjainak képviselői kiálltak az üres Kossuth térre sajtótájákoztatót tartani a pár megjelent újságírónak, a mikrofonállványoknak meg a saját live-oló sajtósaiknak azokról a vizsgálóbizottságokról, amiket pont nem sikerült létrehozniuk, meg arról, hogy mi lesz majd, amikor ők jönnek 2022-ben. (Az LMP-s Csárdi Antal becsületére legyen mondva, ő még ebbe is tudott szenvedélyt vinni, nem is csoda, hogy elverte a Várnegyedben Hollikot a 2018-as parlamenti választásokon. Kihasználatlan erőforrás.)

 

Menjetek már ki az emberek közé, az Isten szerelmére

 

Ecsenyiék kislétszámú akciója dinamikus tömegtüntetésnek tűnik az ellenzék sokadik hamvába holt próbálkozásához képest. A másik irányból nézve még látványosabb a kontraszt: amíg Ecsenyiék úgy szerveznek tüntetést, és azon a tiltakozók úgy vesznek részt, hogy annak tétje van, hiszen a veszélyhelyzet alatt tilos tüntetni, így a büntetést kockáztatják, addig a fősodrú ellenzék – miközben évek óta nyilvánvaló, hogy a parlamentben sem elérni, sem megakadályozni nem lehet semmit – 

 

tét nélküli parlamenti pótcselekvéssel és tehetetlen beszélőfejekkel reagál egy gyakorlatilag tálcán kínált helyzetre:

 

rengeteg ember került rövid idő alatt olyan egyértelműen nehéz helyzetbe, amit a kormány részéről nem lehet sorosozással meg libsizéssel csak úgy betakarni. 

 

Ez az lehetőség, amikor meg sem kellene feszülni ahhoz, hogy egy tényleg széles tömegek számára érthető és átélhető ügy melletti kiállással egyúttal hiteles politikai marketinget csináljanak maguknak, főleg ha beleállnának és tovább is vinnék az ügyet a büntetések bevállalásával, jogi és anyagi segítségnyújtással támogatva a tiltakozókat.

 

A Mi Hazánk már rámozdult a lezárásellenességre, a Momentum és az MSZP-s Ujhelyi István is óvatosan a nyitás mellé állt, de

 

hogy hogyan kellene ezt csinálni, abból az eddig lesajnált Ecsenyiék adtak most leckét a teljes magyar ellenzéknek.

 

Olvass még Renczes Ágostontól az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás