+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 1. hétfő, 09:50
Jóval óvatosabb javaslatokkal, mint a libertariánusok, Ujhelyi István és a Mi Hazánk. A budapesti fiatalok több, mint kétharmada nyitáspárti, derült ki egy friss kutatásból.

Miután múlt héten már Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester és Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester is az óvatos nyitást pedzegette, a Momentum testületileg is bevállalta az eddig csak a Mi Hazánk, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával és a szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István által képviselt nyitáspártiságot. Fekete-Győr András pártelnök egy hétfő reggel publikált videóban hat pontot fogalmaz meg, amellyel szerinte óvatosan meg lehetne nyitni Magyarországot a lockdown alól:

 

1. A kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára kellene kitolni. Most este 8 órakor otthon a helye mindenkinek.

 

2. Ezzel összefüggésben hosszabbítsák meg a boltok nyitvatartását este 9 óráig. 

 

3. A szabadtéri vendéglátóhelyeket és piacokat ötven százalékos kapacitással nyissák ki.

 

4. A mozikat és a színházakat csökkentett kapacitással ki kellene nyitni.

 

5. A belföldi turizmus engedélyezése: csökkentett kapacitással nyissanak ki a szállodák és a vendégházak.

 

6. A már beoltott állampolgárok a Momentum szerint Covid-igazolványt kellene kapjanak, amellyel az illető „mentesül mindenféle korlátozás alól”.

 

A Momentum javaslatcsomaga tehát egy fokkal óvatosabb mind a libertariánus LA75, mind a Mi Hazánk, de még a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István javaslatainál is:

 

ők ugyanis mind engednék, hogy a vendéglátóhelyek beltereiben a járványügyi előírások betartásával (nagy asztaltávolság, beltéri közlekedés esetén maszkhordás, stb.) is fogyasztani lehessen, míg a Momentum kolozsvári-temesvári mintára egyelőre csak a teraszokat nyitná meg a vendégek előtt.

 

 

Ujhelyi megkérdeztette a budapestieket a nyitásról

 

Az MSZP EP-képviselője közvélemény-kutatást is rendelt, hogy megnézze, hogyan reagálnak a budapestiek a hétvégén bemutatott javaslataira. A Publicus Intézet által 1138 fő részvételével január utolsó hetében végzett telefonos közvélemény-kutatás a főváros nemi, iskolázottság és életkor szerinti reprezentatív mintáját adja, hibahatára pedig 3 százalékpontos.

 

A megkérdezettek nagyon nagy többsége (94 százalékuk) értesült arról, hogy február 1-jén több vendéglátóegység fontolgatja az újranyitást, akár még a büntetés terhe mellett is. A vélemények azonban már megoszlottak az akcióról: 45 százalékuk úgy gondolta, hogy habár tudatában van a nehéz gazdasági helyzetnek, jelenleg még nem kellene kinyitni.

 

Ezt a választ leginkább a 60 év fölöttiek mondták, ahogyan életkor szerint fiatalabbak lettek a megkérdezettek, úgy került el a súlypont is. Például

 

a 18-29 év közöttieknek csak a 32 százaléka gondolta úgy, hogy most még nem kellene kinyitni. 68 százalékuk viszont úgy látta, hogy a jelenlegi járványgörbe adatait figyelembe véve ki lehetne nyitni a helyeket maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

 

Végül részletes bontásban az látszik, hogy abszolút záráspártinak a megkérdezetteknek kevesebb, mint egynegyede (vendéglátóhelyek esetében 23 százalékkal, szabadtéri helyek esetében 17 százalékkal) bizonyult. Jellemzően itt is inkább az idősebbek válaszoltak úgy, hogy ne nyissanak még ki a vendéglátóegységek. A vendéglők esetében a teraszos nyitást 20 százalékuk, egyharmados kapacitással benti nyitást 18 százalék, a vendéglátó egységek 50 százalékos kihasználtságát 18 százalék, míg 19 százalék a teljes nyitást támogatná.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás