+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. február 1. hétfő, 18:15
A független parlamenti képviselő szerint a vendéglátósok problémája valós, de a nyitás kockázatos lenne, most a kormánynak kéne kisegítenie pénzzel a vállalkozókat. De azt is elmondta, miért nem ment ki a vasárnapi tüntetésre. Interjú!

A rendőrség vasárnap és hétfőn is megbüntette a Le az Adók 75 százalékával párt két tisztségviselőjét, Ecsenyi Áront és testvérét, Szilárdot gyűlés szervezéséért és tartásáért, állításuk szerint öszesen kétmillió forintra. Mit gondol erről?

 

A hatalmat kifejezetten zavarja, amikor az emberek tiltakoznak, és egyszerre és határozottan tiltakoznak, ezt már a 2020-as dudálós tüntetéseken is láttuk. A kormány érzi a komoly feszültséget az emberekben, és el akarja kerülni, hogy ennek egyszerre hangot is adjanak. Ezt már a második veszélyhelyzet kihirdetésének rögtön az első intézkedései között megtette, a gyülekezés nagyon szigorú tilalmát vezette be, a véleménynyilvánítás alapjogát teljesen indokolatlanul korlátozta azzal, hogy már gyűlés meghirdetéséért meg lehet valakit büntetni 500 ezer-1,5 millió forintra. Csak azért, ha a Facebookra valaki feltesz egy felhívást tüntetésre.

 

Azzal egyetértek, hogy ha tiltakozás van, akkor a járványügyi szempontokat figyelembe kell venni. Tehát egy sima tüntetést ne lehessen meghirdetni. De ha technikailag meg lehet oldani a távolságtartást, ilyen volt a dudálós tüntetés, vagy ahogy az SZFE-es tüntetés élőláncában is megoldották, akkor lehessen.

 

Teljesen megtiltani a nyomásgyakorlást, a tiltakozást, ez elfogadhatatlan.

 

Jogosnak tartja a vendéglátósok kiállását?

 

Az elkeseredésüket teljesen jogosnak tartom, azt is, amikor azt mondják, a kormány magukra hagyta őket. Azt nem, hogy holnaptól ki kellene nyitni ezeket a vendéglátóhelyeket. Ezeket az embereket kompenzálni kéne, a kormánynak meglenne a lehetősége valódi segítséget nyújtani. Nem gondolom, hogy demagógia azt mondani, hogy ha lemondanánk az új atlétikai stadionról: az 200 milliárd forintba kerül, például ebből lehetne segíteni. És ugye pénteken megérkezett a november-decemberi állami bértámogatás a vendéglátósoknak, ez is azt mutatja, hogy lehet a kormányra nyomást gyakorolni. Tehát ennek a tüntetésnek már így is volt értelme, még ha nem is sokan mentek el.

 

Ugyanakkor ahol van nyitás más országokban, ott betartják a járványügyi előírásokat, hely van az asztalok között, kinyitják a teraszokat. Nem tudja azt elképzelni, hogy úgy ki lehessen nyitni helyeket, hogy azok akkora veszélyt jelentsenek, mint mondjuk egy most is nyitva lévő üzletközpont?

 

Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt megítéljem, mert a kormány nem mond valódi adatokat, ha kikérem őket. És a számokat nem tudjuk ellenőrizni sem, az ellenzék nem kap megfelelő tájékoztatást. A másik probléma az eddiginél 70 százalékkal gyorsabban terjedő brit vírusmutáns, a vakcinák pedig lassabban jönnek. Teoretikusan el lehet képzelni egy szabadtéri, nagyobb távolsággal működtetett vendéglátóhelyet, csak télen ennek a realitása nem olyan nagy, és az ellenőrzése is nehéz lenne. 

 

Miért nem ment ki a tüntetésekre?

 

A szolidaritásom jár a bajba jutott embereknek, és akkor is, ha valaki a véleményét ki akarja fejezni, kulturáltan, odafigyelve, maszkban. Ezt támogatom.

 

Ami miatt én tegnap nem mentem ki, az az a követelés, hogy akkor holnap nyissunk – ezt így nem lehet.

 

Egy vállalkozó nem mondhatja, hogy ő akkor mindenképpen kinyit. El kell érni, hogy a kormány legyen hajlandó tárgyalni, és legyen hajlandó nyilvánoságra hozni a tényadatokat, számításokat, ami alapján ezt nem engedi. Ezt kéne elérni.

 

Egyes ellenzéki pártok már óvatosan odaálltak a nyitás témája mellé, az ellenzék szolidaritását jelezné, ha nyomatékosabban odaállnának a tiltakozások mellé.

 

Ez elképzelhető, közös felelősségünk, hogy foglalkozzunk ezzel a témával. Én most azt tudom mondani: mindenhol kinyilvánítom, hogy a helyzet megoldására pénzt kéne áldozni, a kormány segítsen. Ha hívnak, vagy úgy látszik, hogy a titlakozáshullám felelősen történik, akkor tudom vállalni a támogatását.

 

Megbüntették ugye 1-1 millió forintra a szervezőket...

 

...ez teljesen elfogadhatatlan. Ez a nagyon drasztikus fellépés nem megengedhető...

 

Az ön hívei összegyűjtötték a büntetést, amikor önre és tüntető társaira a rendőrség kirótt ilyet, összesen 5 millió forintot kellett volna fizetni, 7 millió jött össze, még a vagyonnyilatkozatában is feltüntette ezt. Segítene-e az Ecsenyi-ikreknek összegyűjteni a büntetésüket a hívei körében?

 

Ezen gondolkodni kell, megpróbálom velük felvenni a kapcsolatot, és ha ezt igénylik, ezen elgondolkodom. Mindannyiunk felelőssége, hogy

 

ne ezeknek az embereknek kelljen fizetniük.

 

Felveti-e az ellenzéki pártok körében azt, hogy valamilyen látványos gesztussal, szolidaritási akcióval kiálljanak a vendéglátósok mellett?

 

Ezt célszerű lenne, igen,

 

ezzel a helyzettel foglalkozni kellene.

 

És nem csak a vendéglátósok, a művészek, színészek, zenészek szintén nehéz helyzetbe kerültek.

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás