+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 1. hétfő, 11:33
Olaszországban járványügyi zónarendszer van: elmondjuk, miért nem teljesen igaz, amit a magyar sajtó a hétvégén írt az ország újranyitásáról.

Miután a magyar sajtó az MTI nyomán tévesen közölte a hírt múlt héten, hogy Olaszország újranyitott, valószínűleg sok Azonnalit nem olvasó számára meglepő lehet a hír, hogy miért nyitott ki ebédidőre illegálisan egy dél-tiroli étterem vasárnap.

 

Zónarendszer, már hónapok óta

 

Az ok egyszerű: Olaszországban – Romániához hasonlóan – a koronavírus-járvány második hulláma óta egy zónarendszer működik, amely az egyes régiókat a vírus reprodukciós rátája alapján (azaz hogy egy ember átlagosan hány embernek tudja továbbadni a kínai koronavírust) rendeli különböző korlátozásokhoz.

 

+ A fehér zónákban minimális korlátozással teljesen újraindulhat az élet, de ilyen egyelőre nincs még Olaszországban.

 

+ A sárga zónákban a római kormány általános járványügyi intézkedései (záróra az éttermek és bárok számára 18 órakor, oda addig simán be lehet ülni fogyasztani, kötelező kültéri maszkviselés, kijárási tilalom 22 és 5 óra között, a régión belül nyugodtan lehet utazgatni, stb.) vannak csak érvényben.

 

+ A narancs zónákban az éttermek és bárok vendéget nem fogadhatnak, csak házhozszállítást vagy elviteles szolgáltatást kínálhatnak, az ezen régiókban lakóknak nem ajánlott az sem, hogy a régiójukon belül közlekedjenek, hacsak nem apróbb településekről van szó. 

 

+ A vörös zónákban teljes a lockdown, csak nagyon indokolt esetben lehet elhagyni a házat, és csak az alapvető szükségleteket kielégítő boltok lehetnek nyitva.

 

A nyitás tehát nem múlt hétvégén, hanem január 7-én történt, ha egyáltalán történt, amikor egy hétre az év eleji tiszta lap jegyében minden régiót sárga zónába soroltak, majd egy héttel később a fertőzésszámok szerint átsoroltak mindenkit oda, ahova az aktuális adatok alapján tartoznia kell, hogy aztán ez történjen múlt héten is, amikor pár régió kivételével a csökkenő fertőzésszámok miatt egész Olaszország sárga zónává vált. Így tehát vannak régiók, ahol az éttermekbe-bárokba-kávézókba január eleje óta be lehet ülni, mint például Toszkána, és vannak, ahol január 15. óta azóta sem lehetne, ilyen például a magyar sajtóban „Bolzano térségeként” emlegetett Dél-Tirol, vagy épp Puglia, Umbria, Szicília és Szardínia, ahol hiába írja azt a magyar sajtó, hogy Olaszország nyitni kezd, a zónarendszer miatt még mindig nem lehet beülni az éttermekbe.

 

A német-olasz-ladin autonóm megyéről, Dél-Tirolról azért írtunk feltételes módban, mert a helyi kormány nem értett egyet a január 15. utánra vonatkozó vörös besorolással, és egészen eddig sárga zónaként tekintett magára, az ennek megfelelő előírásokkal. Dél-Tirol az emelkedő fertőzésszámok miatt végül múlt szombaton úgy döntött, most igazat ad az őt vörösről narancsra átsoroló Rómának, és bevezeti az adott zónának megfelelő korlátozásokat: azaz többek közt nem lehet már beülni az éttermekbe.

 

Illegálisan akart nyitni, mégis legális volt

 

Ezt elégelte meg egy meranói/merani vendéglátós vasárnap. Mint a dél-tiroli közszolgálati adó riportjából kiderül: a Henkerhaus/Al boia nevű étterem tulajdonosa, Marco Arnone a Facebookra kiírta, hogy őt nem érdeklik a korlátozások, bizony kinyit vasárnap is ebédre, aki tehát eljön az éttermébe, az továbbra is rendes kiszolgálását kap. Az egzisztenciánkkal játszanak, kritizálta a vendéglátós a lockdownt, hozzátéve, tizenegy hónapja napi szinten dolgozik az étteremben, hogy legyen mit ennie a családjának. Ha bezárok, miből lesz ennünk? – kérdezi.

 

 

A nyitásra aztán számos ember odasereglett az étterem elé, részben a helyi járványszkeptikusok, részben más, az intézkedések ellen tiltakozó helyi vendéglátósok, részben pedig ebédelni vágyó polgárok, akik csak simán nem értik, hogy ha buszozni lehet, étterembe menni miért ne lehetne. Hogy a helyzet ne eszkalálódjon tovább, a helyi rendőrség is megjelent a helyszínen, ám nem tudott még csak bírságot se kiszabni a helyre, ott ugyanis végül minden szabályosan zajlott: eleve csak italokat adtak ki, és mivel jó idő volt, az emberek kint az utcán beszélgettek.

 

Ételt főzni eleve nem is tudtak volna:

 

az étterem szakácsa ugyanis nem akart részt venni az illegális nyitási akcióban, így nem jelent meg aznap a munkahelyén.

 

Olaszországban az Azonnali által a firenzei éttermében meginterjúvolt Momi El Hawi által január közepén elindított #ioapro nevű vendéglátós polgári engedetlenségnek országszerte számos követője van: a szervezők által a Facebookra az este is nyitva tartó helyekről feltöltött lista alapján nem csupán Toszkánában, de Lombardiából, Pugliából, Campaniából, Venetóból, Emilia-Romagnából, Lazióból és még Dél-Tirolból is vannak követőik.

 

FOTÓ: Noclador / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás