+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. február 1. hétfő, 10:10
A közösségi média jelenleg nem a nagyobb és átláthatóbb nyilvánosságot garantálja elsősorban, hanem leginkább a modern civilizáció pusztulását. Ez akkor is igaz, ha éppen Varga Judit támadja a Facebookot.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nem igényelt különösebb látnoki képességet, hogy előre lássuk: lengyel barátai láttán a magyar kormány is neki fog menni a Facebooknak. Varga Judit egyébként sem egy rest asszony, ha rá kell baszni az asztalra – főleg, ha különösebb tét nélkül kell ezt megtenni.

 

Úgyhogy le is ült a Facebook elé, és megüzente: eddig, és ne tovább!

 

Ideje van ugyanis a szabályozásnak és az átláthatóságnak, mert ez így tovább nem mehet, és „semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy techcégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik” – írta lefelé Varga Judit a Facebookon.

 

Na, most abban valószínűleg oldaltól függetlenül egyetért mindenki, hogy a Fidesz világviszonylatban is kimagasló szinten űzi a pillanat uralásának művészetét, amihez profi módon fel is használja a közösségi médiákokat. A Fidesz propagandájának imígyen szerves része a Facebook felülete – az ELÉG! nevű propagandaoldal szerkesztőit, mint kiderült, a NAV szerint a kapcsolat@fidesz.hu címen kell keresni –, ahol vagyonok mennek el az adófizetők pénzéből az ott futtatott hirdetésekre, és trollok seregei állnak csőre töltve a Megafon kiképzőközpontjában, hogy megvédjék a kormányt a liberális médiaterrortól, felnyissák a szemeket Brüsszellel szemben, és lerántsák a leplet Soros György ármányairól a kommentmezőkben. 

 

A Fidesznek ilyenformán sokkal inkább barátja a Facebook, semmint ellensége, vagyis ez az egész körülbelül akkora téttel indított szabadságharc lesz, mint a Brüsszel ellen indított hadjárat.

 

Persze érthető, hogy a kormány permanens árnyékháborúzása mellett most különösen jó lenne találni végre egy olyan topikot, amivel visszatérhet a saját terepére, vagyis a fiktív csataterekre, ugyanis a koronavírus előretörése tényleges és valós fenyegetést hozott, amivel látványosan nem tudnak mit kezdeni (amiről egyébként kizárólag Karácsony Gergely tehet!). Vagyis erről a témáról lehetőleg minél hamarabb le kellene csavarodni, hogy ismét át lehessen venni az irányítást a pillanat fölött.

 

Meg amúgy most komolyan:

 

ugye mindannyian látjuk magunk előtt Zuckerberg fejét, amint a felkészítő anyagainak mélyén megtalálja azt, hogy a Fidesz Magyarországról meg akarja regulázni őt?

 

A Fidesz csontszáraz érdekein és a figyelemelterelésen túl azonban óriási hiba lenne azt gondolni – amire az ellenzék jó eséllyel rá is fog harapni a rá jellemző módon (Árpád Habony likes this) –, hogyaszongya a Fidesz megint rátört a szabad világra, a demokratikus nyilvánosság utolsó bástyáira, s a szólásnak az ő szabadságára, amit a Facebook oly elhivatottan, állhatatosan, hűen képvisel és védelmez.

 

A helyzet ugyanis az, hogy Mark Zuckerberg alighanem a legutolsó ember, akit egy kicsit is érdekel a világ antidemokratizálódása.

 

Ha ugyanis ez így lenne, akkor eleve nem kellene beszélgetnünk alt-rightról, QAnonról, elszabadult laposföldhívőkről és oltásellenességről.

 

Ehhez képest a világ egyik legbefolyásosabb embereként csak akkor lépett Trump ellen a Twitterrel kéz a kézben, mikor a vén szoláriumsertés már tényleg az utolsókat rúgta az ovális irodában – ellenben vérfagyasztó példáját statuálták annak, hogy gyakorlatilag két kattintással tudnak elvágni kormányokat a választóktól, ha épp úgy szottyan a kedvük.

 

Ez a hatalom pedig nemcsak cefetül riasztó, de világos szükségét mutatja annak is, hogy valamit tényleg kezdeni kell a techcégek hegemóniájával.

 

Persze a liberális értelmiség ekkor ugrik elő azzal, hogy hát magáncégekről van szó, nem a közmédiáról (mármint nem a magyar közmédiáról, nyilván), szóval csak ne tessék beleugatni a magáncégek magánügyeibe – pláne, ha már vakon rányomtunk a „Terms and Conditions” elfogadására, és leokéztuk a sütiket is. 

 

A Facebook és a Twitter azonban már régen túlvan azon, hogy mezei vállalkozásokként tekintsünk rájuk, tekintettel arra, hogy az emberiség jelentős hányada ezekről a platformokról informálódik, ezek váltak az elsődleges információforrásokká, ami pedig azt is jelenti, hogy

 

az algoritmusokkal ezek a cégek úgy befolyásolják a közvéleményt, ahogy szeretnék.

 

Ennek köszönhető többek között az a jelenség, amely gyakorlatilag egyéni valóságbuborékokba zárta az embereket, és amelynek köszönhetően ma olyan obskúrus baromságokról megy komoly vita, minthogy ténylegesen átvették-e a hatalmat a vérivó sátánista pedofilok a világ fölött a kínai kommunisták megbízásából.

 

A közösségi médiacégek átláthatósága és demokratizálása tehát nemhogy fontos, de rohadtul szükséges, ahogy az óceánok fenekére lefektetett internetkábelek fölött sem csak magáncégek rendelkezhetnek – mégpedig azért nem, hogy ne kapcsolhassa le valaki kedve szerint az internetet. Mert jelen állás szerint a közösségi média nem a világ demokratizálódását és a nagyobb, átláthatóbb nyilvánosságot garantálja elsősorban, hanem leginkább a modern civilizáció pusztulását.

 

Olvasnál még Ágoston Dánieltől? Itt megteheted! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás