+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2021. január 30. szombat, 19:59
Hollandia-szerte egymást érik a sokszor erőszakba torkolló zavargások az éjszakai kijárási tilalom ellen, Leidenben azonban az önkormányzat és a rendőrség okos megoldással ment elébe a „kávézás” címszó alatt szerveződő tüntetésnek.

Napok óta változó intenzitással folynak a sokszor erőszakba torkolló tüntetések Hollandiában a múlt szombaton bevezetett éjszakai kijárási tilalom és a meghosszabbított, az egész országra kiterjedő lockdown ellen. Volt, ahol a főleg fiatalokból álló tömeg egy koronavírusteszt-központot is felgyújtott, de a legdurvább jelenetek az ország délkeleti részén található Eindhovenből érkeztek, ahol a tüntetők boltokat fosztogattak, autókat és bicikliket gyújtottak fel.

 

Nem csoda, hogy több önkormányzat is tartott attól, hogy a városában is eldurvul a helyzet és randalírozás kezdődik. Különösen igaz ez a 120 ezer fős Leidenre, ahol két egyetem is működik körülbelül 35 ezer diákkal – jogos volt tehát a félelem, hogy a lockdowntól megcsömörlött diákok az utcára özönlenek. Különböző titkosított üzenetküldőkön először keddre szerveztek tüntetést a kijárási tilalom ellen, ebből azonban – talán a hétköznapi időpont miatt – nem lett semmi: aki el is ment a tüntetés helyszínéül kijelölt, a rendőrök által időközben lezárt parkba, azt hazaküldték.

 

Péntekre ezért egy ennél nagyszabásúbb tüntetést szerveztek a lockdown-ellenesek az este 9-es kijárási tilalom utánra:

 

a tiltakozás „kávézás 2.0” címszó alatt szerveződött, arra utalva, hogy az ott megjelenők még véletlenül sem tüntetni, hanem csak „kávézni” indulnak.

 

A szervezett tüntetés helye és időpontja persze a rendőrök előtt sem maradt ismeretlen, akik gumibotok és vízágyúk helyett kávéval és teával várták már jó előre a tüntetőket a leideni Beestenmarktnál – számol be a Leidsch Dagblad helyi lap.

 

 

A rendőrség Facebookján az akciót úgy indokolta, „szeretjük a kávét, ezért is mentünk a megbeszélt helyre egy pár rendőrrel, [Henri] Leferink polgármesterrel és a rendőrkapitányunkkal”.

 

„Természetesen egy pár kanna kávét és teát mi is hoztunk magunkkal. Az üzenet egyértelmű: most is szeretnénk beszélgetni a lakosokkal.

 

És persze szeretnénk megóvni gyönyörű városunkat attól, hogy a kijárási tilalom körül kirobbant tüntetéshullámot és lázadozást megszenvedje”.

 

A rendőrség szerint ugyanis egyértelmű volt, hogy a „kávézás 2.0” elsősorban nem a kávéról, hanem a lázongásról és a fosztogatásról szólt volna. Egy 19 éves férfit már pénteken őrizetbe is vettek a rendőrök, mivel a gyanú szerint a közösségi médiában erőszakos zavargásokra szólított fel.

 

A BEESTENMARKT, AHOVÁ A PÉNTEK ESTI TÜNTETÉST SZERVEZTÉK VOLNA, ÉS AHOL A RENDŐRSÉG VÉGÜL KÁVÉT OSZTOTT. FOTÓ: C MESSIER / WIKIMEDIA COMMONS

 

A holland szabályozás egyébként helyenként szigorúbb, helyenként pedig enyhébb a magyarnál. Magyarországtól eltérően Hollandiában jelenleg ugyanis csak az alapvető cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, ugyanakkor például kültéren nincsen kötelező maszkviselés. A szabadtéri vásárok is engedélyezettek:

 

a kávéosztás után pár órával a Beestenmarkt már emberekkel telt meg, a tér hétvégenként nagy termelői piaccá alakul át.

 

Hollandiában az éttermek, bárok és kávézók október közepe óta vannak zárva, december közepén pedig egy, az egész országra kiterjedő teljes lockdown lépett életbe, ennek keretében kellett a legtöbb boltnak is bezárnia. A lockdownt a kormány a brit vírusmutáció terjedésétől tartva legutóbb február 9-ig hosszabbította meg, ami mellé egy – Hollandiában a II. világháború óta példátlan – este 9 és reggel fél 5 között tartó kijárási tilalommal egészítettek ki.

 

Utóbbi intézkedés okozott különösen nagy felháborodást a fiatalok között, csakhogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a hollandok többségének már nincsenek ilyesmi fenntartásaik a kijárási tilalommal kapcsolatban: azt 70 százalékuk jó ötletnek tartja, és csupán 18 százalékuk ellenzi, de még a 18-24 éves korosztályban is csupán 25 százalék volt azok aránya, akik helytelenítik az intézkedést.

 

BORÍTÓKÉP: Politie Leiden Midden / Facebook

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás