+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 29. péntek, 17:40
A 27 EU-tagállam képviselői pénteken Brüsszelben megállapodtak az utazási korlátozásokról. Noha ennek nincs jogi kötőereje, a cél a vírus mutációitól való nagyobb védelem, ezért utazási korlátozásokat lehet bevezetni. Emellett jön egy negyedik veszélyességi fokozat az eddigi skálán.

A kínai koronavírus mutációitól tartva a 27 EU-tagállam képviselői Brüsszelben megállapodtak utazási korlátozások bevezethetőségéről. Az EU-n belül az a cél, hogy

 

ne a tagállami, hanem a regionális határok számítsanak,

 

elvégre egy tagállamon belül is jelentősen eltérhetnek a regionális fertőzöttségi szintek. Vagyis amennyiben a magyarországi Baranya megye és a horvátországi Eszék-Baranya megye is ugyanolyan kevés fertőzésszámot mutat fel, és ezért enyhébb besorolást kap, lehessen közöttük gond nélkül utazni – aztán hogy ez a gyakorlatban is így lesz-e, az egyes tagállamokon múlik majd. Az Európai Bizottság szerint az lenne célszerű, ha a beutazási korlátozások kötelező teszthez, ill. karanténhoz kapcsolódnának.

 

Azért, hogy pontosabban lehessen lefedni a fertőzöttségi szint megállapítását, az eddigi három fokozat mellett az európai régiók kapcsán egy negyedik szín is jön: azon régiók, amelyekben két hét alatt a százezer lakosra vetített fertőzésszám átlépi az 500-at, „sötétvörösnek“ számítanának.

 

Amit az EU Tanácsa efogadott, az csak ajánlás, tehát nem kötelező, viszont utat enged tagállami szigorításoknak.

 

Egyes tagállamok már most saját hatáskörben szigorítanak a be- és kiutazás tekintetében.

 

Így tesz például Németország, amely már szombattól beutazási korlátozásokat vezet be a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából, Írországból, Portugáliából vagy Brazíliából beutazni szándékozókkal szemben. A korlátozások legalább február 17-ig fennmaradnak. A német intézkedések oka, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter „nem akar az EU-ra várni“. Seehofer eleve jelentősen korlátozná a Németországba irányuló légi forgalom egészét, a hétvégén tárgyalja ezt meg a szövetségi kormány. A portugál EU-elnökség azt mondja: a német példát más EU-országok is követhetik.

 

Olaszországban pedig a beutazáshoz január 7. óta eleve kell egy 48 órán belüli negatív PCR- vagy antigénteszt.

 

FOTÓ: Bakó Bea, Szlovénia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás