+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 28. csütörtök, 11:30
Arról, hogy utána mi jön, február közepén döntenek – oltóanyagok kellenének és kevesebb fertőzött, hogy változzon valami. Gulyás Gergely szerint a tömeges üzletnyitás nem polgári engedetlenség, a kinyitó vendéglátósokat és vendégeiket is büntetni fogják.

Január 28-án tartotta szokásos kormányinfóját Gulyás Gergely, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányülésen elmondta:

 

A kormány meghallgatta az Operatív Törzs beszámolóját, és úgy határoztak, hogy bármilyen enyhítés oltás hiányában későbbi szorításokhoz vezetne, éppen ezért egyelőre nem lesznek ilyenek.

 

A mostani szabályok március elsejéig maradnak érvényben.

 

Február második felében, ha kevesebb lesz az aktív fertőzött, a kormány felülvizsgálja a szigorításokat. Ehhez szükséges a fertőzöttek számának jelentős csökkenése, illetve minél több vakcina.

 

Gulyás Gergely szerint a nyugat-európai országokban sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint Magyarországon, mert ott a koronavírus-járvány harmadik hullámára készülnek.

 

A november óta hatályban lévő szabályokat március elsejéig meghosszabbítják és a rendkívüli jogrendet is – erre kérni fogják az Országgyűlést is február 7 után.

 

Gulyás Gergely úgy ítélte meg, hogy az EU-ból érkező vakcinák száma alacsony, a Pfizer vakcinákból 27 milliót szállítottak ki világszerte, ebből a EU-tagállamok 5 millió adagot kaptak.

 

„Ez jól mutatja, hogy az érdemi védekezéshez kevés” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a közös beszerzéstől nem várhatjuk el, hogy a tömeges oltáshoz elég legyen.

 

Sputnik V orosz kapcsán elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt engedélyezte. A biztonságosságát pedig az is igazolja, hogy Németország is foglalkozik ennek a vakcinának az engedélyezésével

 

Február végéig 300 ezer orosz oltóanyag érkezik Magyarországra, mondta Gulyás Gergely, aki azt is kiemelte, hogy

 

Szerbiában már magyar embereket oltanak be a Sinopharm kínai vakcinával is.

 

Éppen ezért a kormány arra készül, hogy felgyorsítják az engedélyezési eljárást minden olyan vakcina esetén, amiből a világon több, mint egy millió ember oltottak be. A miniszter azt is elárulta, hogy az elkövetkező hónapban 500 ezer adag kínai oltóanyag érkezik Magyarországra, és reméli, hogy annak az ideiglenes engedélyezése mihamarabb megtörténik.

 

Gulyás szerint az üzletnyitás nem polgári engedetlenség, büntetni fognak

 

A miniszter az Azonnali által elküldött kérdések közül kettőre válaszolt. Első körben a február 1-jére tervezett polgári engedetlenségi akcióról, a vendéglátóhelyek kinyitásáról szóló kérdésünkre (mit fog tenni a kormány, lesz-e megerősített rendőri jelenlét) válaszolt Gulyás Gergely. A miniszter szerint a boltok nyitvatartása nem polgári engedetlenség – annyiban igen, hogy jogszabálysértő, de a „polgári engedetlenségnek az is feltétele, hogy valamilyen magasabb rendű, erkölcsi célért történjen, nem pedig anyagi haszonszerzés miatt” – mondta.

 

A miniszter elmondta, hogy jogszabálysértés esetén a kormánynak kötelessége fellépni, éppen ezért azok a vendéglátóhelyek, amelyek megnyitnak,

 

szabálysértési bírsággal kell számoljanak, ugyanúgy, ahogyan azok a személyek is, akik ott tartózkodnak a tiltás ellenére.

 

Arra a kérdésünkre, hogy miért érezte a kormány szükségét annak, hogy az Ukrajnának ajándékozott lélegeztezőgépek döntő többségét ne kárpátaljai, hanem azon túli kórházaknak adja, a miniszter így válaszolt:

 

„Mi Ukrajnának adtuk a lélegeztetőgépeket, és azt kértük, hogy ahol Kárpátalján a legfontosabb, oda mindenféleképpen jusson. Egyébként nem vagyunk soviniszták, tehát örülünk annak, ha a határon túli magyaroknak tudunk segíteni, de egyáltalán nincs ellenünkre, hogy ukránoknak, vagy más nációknak is segítsünk.”

 

Orbán nem lesz ott az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésén

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy az ellenzéki pártok által összehívott, a járványkezelésről is szóló rendkívüli parlamenti ülésre sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem ő maga nem fog elmenni – szerinte az nem is vehető komolyan.

 

Az ellenzéki pártok egyébként február elsejére javasolták összehívni az ülést, amelynek napirendi pontjai között szerepelne a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása, valamint a Klubrádió további működését biztosító törvénymódosítás is.

 

Az Azonnali ezeken felül kíváncsi lett volna még arra is, hogy:

 

+ Elképzelhető-e, hogy bizonyos észszerű védelmi előírásokat betartatva változtasson a kormány az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályozáson, például a vendéglátóhelyek teraszai nyitva tarthassanak? Ha van erre terv a kormány berekiben, mikor és hogyan lehet ebből valóság?

 

+ A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint sok jogosult vendéglátós hiába igényli az állami bértámogatást, azt késve vagy egyáltalán nem kapta meg idáig. Miért történik ez így, és hogyan kívánja a kormány orvosolni ezt a helyzetet?

 

+ Tervezi-e a kormány a határátlépési szigorítások feloldását február másodikától?

 

+ Mire terjed ki a vakcinaválasztás szabadsága? Én mint magyar állampolgár csak abban dönthetek, hogy milyen elven készült vakcinával (például mRNS- vagy elölt vírusos technológiával készült vakcinával) oltsanak be, vagy arról is, hogy pontosan melyik gyógyszergyártó vakcináját szeretném beadatni? Mondhatom-e például, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina helyett az úgyszint mRNS-alapú Moderna vakcinájával oltsanak be?

 

+ Fogja-e frissíteni a kormány további közszolgálati információkkal a koronavírussal foglalkozó oldalait, mint hogy például milyen eljárással készült vakcinák léteznek, azok hogyan működnek vagy hogy milyen mellékhatásokkal lehet számolni?

 

+ Hogyan kíván hitelt érdemlően meggyőződni a magyar kormány a Sinopharm-vakcina biztonságosságáról, amikor nem ismert a harmadik tesztelési fázis dokumentációja?

 

+ Mennyire sikerült a kormány szerint sikeresen elkölteni azt a körülbelül 4 milliárd adófizetői forintot, amit a kormány 2016-tól a Wizz Airnek adott öt balkáni repülőútvonal népszerűsítésére, melyek közül hármat már törölt is a légitársaság? Tervezi-e a kormány a 2016-oshoz hasonló pályázatokkal támogatni más útvonalak népszerűsítését? Ha igen, melyekét?

 

Ezeket a kérdéseket azonban a kormányinfón nem olvasták be.

 

NYITÓKÉP: Magyarország kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás