+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2021. január 28. csütörtök, 11:59
A szervező Ecsenyi Áron becslése szerint eddig nagyjából harminc üzlet kinyitása tűnik biztosnak, a további csatlakozók száma azon múlik, meg tudnak-e küzdeni a média ignoranciájával.

A járványügyi korlátozások miatt november óta rengeteg üzlet kényszerült zárva tartani vagy átállni kizárólag az elviteles működésre. A bevételüktől megfosztott, és így a csőd szélére került vendéglátósok januárban már elkezdtek mozgolódni világszerte, és Magyarországon is meghirdettek egy üzletnyitási mozgalmat.

 

A február elsejére meghirdetett Tömeges üzletnyitás térképén jelenleg országszerte 159 üzlet látható, ez a szám szerda délelőtt még csak 138 volt, viszont a valóságban ennél sokkal kevesebben dönthetnek a nyitás mellett.

 

Az Azonnali a napokban több olyan tulajdonossal is beszélt, akik hétfőn ki akarnak nyitni (bár egyikük a büntetéstől való félelem miatt visszalépett), az indoklásuk pedig hasonló volt:

 

egyszerűen nem bírják már tovább.

 

Négy nappal a nyitás előtt megkerestük Ecsenyi Áront, a libertárius Le az adók 75 százalékával párt elnökét, a Tömeges üzletnyitás szervezőjét, hogy a dátum közeledtével hogyan látja a helyzetet.

 

A csatlakozás üteméről Ecsenyi elmondta, hogy a térképre átlagosan napi tíz olyan üzlet kerül fel, ami átmegy az ellenőrzésükön, amire nem kis szükség van, ugyanis sok olyat is feltöltenek, ahol a tulajdonos nem járult hozzá ehhez. Az ilyen hamis feltöltések miatt egy új rendszer kiépítésén is dolgoznak.

 

Ráadásul még a térkép 159 üzletéből sem fog az összes kinyitni, mert még nincs mindegyik jelentkezés leellenőrizve, Ecsenyi becslése szerint ezekből jelenleg nem valószínű, hogy harmincnál több lenne valós, sőt, ha nem tudják még jobban elhíresztelni a február elsejei nyitást, akkor közülük is visszaléphetnek még néhányan.

 

„Nagyon erős nyomás a média ignoranciája, velük kell most megküzdenünk, hogy áttörjük a gátat és mindenki a nyitás mellett döntsön.”

 

– mondta a szervező.

 

Ecsenyi szerint ez nemcsak magyarországi jelenség, az egész kontinensen azt látja, hogy a média alapvetően meg van győződve arról, hogy szükség van a korlátozásokra.

 

Kérdésünkre, hogy a csatlakozókat mennyiben zavarta, hogy egy párt szervezi a mozgalmat, a pártelnök elmondta, hogy volt akinek nem tetszett, de a többségnek nem volt ezzel problémája.

 

Az Azonnali állandó szerzője, Kardos Gábor szerdán felvetette azt is, hogy az üzletnyitásra lehetett volna jobb időpontot is találni, szerinte „március idusán jóval hatékonyabb lehetne az újranyitás, sokkal többen csatlakozhatnának vendéglátói oldalról is és a teraszok jobb eséllyel telhetnének meg vendégekkel, ráadásul a szabadságküzdelem nemzeti ünnepén nehezebb lenne a hatósági represszió is”.

 

Ecsenyinek viszont a hétfői nyitás utánra is vannak már tervei, mert szerinte

 

„az üzletnyitás csak az első lépés ahhoz, hogy visszanyerjük a szabadságunkat”.

 

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás