+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 28. csütörtök, 09:57
Étel-házhozszállítást nem tudtak beindítani, bevételük nincs, de az alkalmazottjukat még három hónapig foglalkoztatniuk kell – a nehéz helyzetben lévő szentesi Pikoló söröző tulajdonosa mondta el, miért érzi úgy, hogy tiltakoznia kell a november óta tartó lezárások ellen.

Február 1-jére hirdet tiltakozó nyitási akciót a libertárius Le az Adók 75 százalékával párt, hogy felhívja a figyelmet a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kilátástalan gazdasági helyzetére.

 

Bár eredetileg a szentesi Pikoló söröző is jelezte az eseményt hirdető térképen, hogy február 1-jén kinyit, végül visszalépett, mondta el az Azonnalinak a hely tulajdonosa, Magyar Zsuzsanna.

 

Lebeszélték, nehogy összeszedjen egy vaskos büntetést,

 

mondta el Zsuzsanna, ám a helyzetük ettől még cseppet sem javult.

 

A budapesti tüntetésen a Hősök terén, ami a tervek szerint február 1-jén délben lesz (több Facebok-esemény is meg van hirdetve, miután az eredetileg meghirdetett, többezres érdeklődést kiváltó eseményt törölték a fővárosi Központ bár előtti rendőri fellépés, büntetés és bezáratás után), viszont mindenképpen részt vesznek.

 

A Pikoló tulajdonosa hasonló problémákkal küzd, mint az Azonnalinak megszólaló Központ, a rózsadombi Kuckó kávézó vagy az egri Sikk Kávézó és Bár vezetése: miközben november 11 óta nem tudnak kinyitni, fizetniük kell a munkaadói járulékokat, rezsit, bérleti díjat, nincs bevételük, és állami segítséget sem kapnak.

 

A Pikoló helyzete annyiban különleges, hogy a hely egy alkalmazottat foglalkoztat, aki után a Munkaügyi Központ ágazati támogatás gyanánt hathónapos bértámogatást nyújt. Ez a támogatás most jár le, de a cégnek ilyenkor még vállalnia kell, hogy további 3 hónapig foglalkoztatja utána a munkaerőt, azaz április végéig. Ezért nem is szüneteltetheti a vállalkozását, hogy ne kelljen a kisadózók katáját fizetnie. Hogy utána mi lesz?

 

„Harcolunk a végsőkig”,

 

fogalmaz a tulajdonos.

 

A bezárt vendéglátóhelyek kevés lehetséges kiútja a házhoz szállítás, a Pikoló viszont ezt a szolgátlatást, bár van konyhájuk, nem tudta beindítani.

 

Azért is bírták türelemmel eddig a megpróbáltatásokat, mondja Zsuzsanna, mert többször is kaptak olyan nem hivatalos információt jólértesült ismerősöktől, hogy megszűnik a lezárás: egy december 7-i időpont is eljutott hozzá, illetve február 11-jei nyitásról is hallott rebesgetni. Azt gondolták, már csak egy kis időt kell kibírniuk.

 

Most tehát küszködnek, hogy otthon „minden nap ételt tehessünk az asztalra”, a söröző volt ugyanis Zsuzsannáék megélhetésének a záloga. Egy gyerekük van, Zsuzsanna édesanyja segít nekik a mindennapokban.

 

Bár Zsuzsannának nincs részletes képe a szentesi helyzetről, de amennyire rálát, a többi vendéglátós ugyanígy küszködik.

 

NYITÓKÉP: Pikoló Söröző / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás