+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. január 27. szerda, 16:06
A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet, egyedül – azért, mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a rendőrség ezt megtiltotta. Az Azonnali a rendhagyó demonstrációról az esemény előtt kérdezte Bencsiket.

Kaptunk egy elég rejtélyes közleményt arról, hogy egyszemélyes tüntetést tart 16 órától a budapesti orosz nagykövetség előtt. Miért, és egyáltalán mi ez?

 

Volt egy történet arról, hogy egy Magyarországon élő orosz diák szeretett volna egymaga tiltakozni Alekszej Navalnij oroszországi letartóztatása miatt. A magyar rendőrség pedig ezt a járványhelyzetre hivatkozva nem engedélyezte.

 

Az, hogy egyfős tüntetéseket sem lehet tartani, már önmagában abszurd és értelmezhetetlen.

 

Nyilván nem jelentene ez járványügyileg veszélyt senkinek, itt inkább szerintem arról van szó, hogy a kormány megint a vélt vagy valós elvárásoknak akar megfelelni a baráti orosz-magyar kapcsolatok ápolása érdekében. Úgyhogy ennek apropóján, a helyzet abszurditására felhívva a figyelmet fogok kiállni a nagykövetség elé, és tartani egy egyszemélyes demonstrációt, jelezve azt is: ha ez bármiféle jogi következménnyel járna, kész vagyok lemondani a képviselői mentelmi jogomról.

 

Nem tart attól, hogy egyszem független országgyűlési képviselőként az akció apropóját előre nem megadva tényleg egyedül fog maradni, és az égvilágon senki nem fog megjelenni a sajtóból?

 

Lehet, hogy ez lesz. De fontosabbnak tartom ezzel a médiahackkel ráirányítani arra a figyelmet, hogy a hatalom a koronavírus-járvány kezelésére való hivatkozással folyamatosan visszaél a hatalmával. Ezt látjuk az önkormányzatok kivéreztetésekor, abban, ahogyan a Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető körök vásárolják fel a bajba került hoteleket, éttermeket. És

 

a kijárási korlátozás is jó lehetőséget teremt arra a kormánynak, hogy az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát korlátozzák.

 

Ezzel a kiállással arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez így nincsen rendben.

 

Hogyan fog kinézni ez az egyszemélyes tüntetés? Tart saját magának egy beszédet, és a végén megtapsolja magát?

 

Egy Facebook-élőben fogok bejelentkezni, és elmondani egy kicsit bővebben, hogy miért vagyok itt.

 

Mostantól nemrég alapított pártja, a Polgári Válasz rendszeresen fog egyszemélyes tüntetéseket tartani?

 

Ez egyetlen alkalom szülte, spontán reakció a részemről.

 

Remél ettől konkrét változást, vagy csupán a figyelemfelhívás a célja?

 

Remélem, hogy ez az akció is hozzá tud járulni ahhoz, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a koronavírus miatti korlátozások jogi kiskapuit kijátszva milyen észszerűtlen döntések tudnak születni.

 

+++

Az egyszemélyes tüntetést itt lehet követni/visszanézni:

 

 

NYITÓKÉP: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás