+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2021. január 27. szerda, 14:46
Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

Február elsejére a libertariánus Le az Adók 75 százalékával párt országos tiltakozó mozgalmat hirdetett Tömeges üzletnyitás néven: arra akarják rávenni a magyarországi vendéglátóhelyeket, hogy nyissanak ki, engedjék be az embereket, hadd ülhessenek le a járványügyi előírások betartásával, és fogyaszthassanak helyben.

 

Korábban írtunk már az Azonnalin a mozgalomhoz csatlakozó budai Kuckó Caferól, most pedig Heves felé tekintünk, és az egri Bazilika melletti Sikk Kávézó & Bár tulajdonosánál – akit először az Egri Ügyek szólaltatott meg – az üzletnyitáshoz egyedüli egriként csatlakozó Dorkó Anitánál kérdezősködtünk.

 

+++

 

Mikor döntött úgy, hogy ki fog nyitni február elsején?

 

Három-négy napja merült fel, hogy csinálnom kell valamit, mert ez nem mehet így tovább. A Tömeges üzletnyitás szervezője keresett meg, és gondoltam, hogy akkor demonstrációként kinyitok.

 

Nem a kormány, a jogszabályok, és a szigorítások ellen tiltakoznék, inkább a vendéglátás mellett.

 

Az ember nyilván türelmes valameddig, alkalmazkodik, de ez már nagyon sok. Nemcsak nekem, hanem például a vendéglátásban alkalmazottként dolgozó ismerőseimnek is, akik már harmadik-negyedik hónapja teljesen bevétel nélkül vannak.

 

A megkeresés előtt nem gondolkodott hasonló akción?

 

Magamtól azért nem vágnék bele egy ilyenbe, nem kockáztatnám az üzletemet, a belefektetett pénzemet. Az energiámat se, mert azért sok energia kellett ahhoz, hogy nagyon rövid időn belül népszerűek legyünk az élőzene miatt. Hosszú nyitvatartású üzlet voltunk, ezért engem telesen megvágott már az is, amikor korlátozták a nyitvatartást. A pandémia miatt a turizmus amúgy is visszaesett, de a zenekarok feldobták az estéket és az éjszakákat, mert nem nagyon van ehhez hasonló a környéken. Az este nyolcas és tizenegyes zárás egytizedére csökkentette a bevételem.

 

Mire számít, hogy fog kinézni a hétfői nyitás?

 

Kiírtam Facebookra, hogy remélem csatlakozik hozzám Egerben legalább harminc vendéglátóegység. Eddig ez nem történt meg.

 

Senki nem áll ki emellett, szerintem mert mindenki fél a retorzióktól.

 

Abból a százharmincnyolc üzletből, ami a Tömeges üzletnyitás oldalán meg van jelölve, nem tudom mennyi a valós. Beszéltem a szervezővel, és azt mondta, hogy nagyon ellenőrizni kell a jelentkezőket, mert sok a kamu. Nem is értem, hogy mi értelme van ennek, minek regisztrál valaki, ha nem akar kinyitni, vagy miért regisztrál valaki más nevében.

 

Ha országszerte többen nyitnának ki, akkor vajon Egerben is többen felbátorodnának?

 

Biztos. Szerintem amennyi most országosan van, annyi kellene városonként.

 

Attól nem tart, hogy nemcsak az állam, hanem az állampolgárok sem nézik majd jó szemmel a nyitást?

 

Nem, óriási egyetértés van. Eddig mindig nagyon megosztó volt a téma, most viszont már azt látom, hogy százból ha egy ember van, aki ellenzi a nyitást.

 

Már a nyitásellenesek is amellett vannak, hogy muszáj valamit csinálni, mert ez nagyon durva.

 

Rengeteg ember van, aki a munkája miatt ugyanúgy kapja a fizetését, mint korábban, de már ők is a vendéglátósok nyitása mellett vannak.

 

A vendéglátóiparban és a turizmusban ráadásul olyan erős higiéniai szabályok vannak, hogy nem is értem, hogy mondjuk a tömegközlekedést miért veszélytelenebb használni. Vagy például az üzletekben sincs annyira lekorlátozva a vásárlók létszáma, és a kosarakat sem kell fertőtleníteni. Végigfogdossák a zöldséget, utána csupasz kézzel a pékárut, előtte meg lehet, hogy a kocsiban tüsszögtek.

 

Szerintem ott sokkal nagyobb a fertőzésveszély, mint a vendéglátásban.

 

Mi folyamatosan ellenőriztük a mellékhelyiségeket, amikor zenés estek voltak – pontosan azért, hogy mindig legyen szappan, fertőtlenítő és kéztörlő, hogy lehessen normálisan kezet mosni. A vendégtér asztalait is állandóan töröljük, rend és tisztaság van.

 

Milyen szabályok lesznek a hétfői nyitáskor?

 

Szeretném, ha maszk nélkül, viszont kézfertőtlenítéssel lehetne belépni az üzletbe. Az asztalokat is fertőtlenítjük, ráadásul nagyjából egy hónapja ózonos fertőtlenítés is volt nálunk, mert azt hittem, hogy januárban nyitni fogunk.

 

Mit csinálnak, ha egy vendég nem tartaná be a szabályokat, például nem fertőtlenítené a kezét belépéskor?

 

A mi felelősségünk betartatni velük a szabályokat. Korábban is az volt a kritérium, hogy csak maszkban jöhetnek be, és csak úgy fogyaszthatnak, ha utána visszaveszik. Volt, hogy úgy jöttek be, hogy elfelejtették felvenni a maszkot, szépen szóltunk, és felvették, nem ellenkezett senki.

 

Ugyanerre számítok most is, a személyzetünk oda fog figyelni arra, hogy mindenki betartsa a szabályokat.

 

Az első hullám tapasztalataiból kiindulva nyáron pórbált képezni valamilyen tartalékot arra az esetre, ha nem lehetne kinyitni?

 

Nem gondoltam ennyire súlyosnak a helyzetet, szerintem mindenki abban bízott, hogy nem lesz második hullám. Én február végén nyitottam a kávézóm, március közepén már be is kellett zárnom, májusban újranyitottunk, aztán november elején megint be kellett zárnom.

 

Amikor nyitva voltunk, az sem volt teljes értékű, mert korlátozások voltak. Az utcazenészek versenye is csak háromnapos volt, és este tizenegyig tarthatott, de azért próbálták visszahozni a vendéglátóipar és a turizmus bevételét, hogy Eger kicsit észhez térjen.

 

Kevés volt viszont az a három nap a rengeteg kieséshez képest – ez el sem tudom mondani, hogy mekkora tragédia. Nekem ez az üzlet a szerelmem.

 

A legtöbb vendéglátós nem azért csinálja az üzletet, nem úgy indul, hogy ebből akar meggazdagodni, milliomos lenni, hanem azért, mert ez a szerelme.

 

Ezt csak így lehet csinálni.

 

NYITÓKÉP: Dorkó Anita kávézója Egerben a tavaly májusi újranyitáskor

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás