+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 25. hétfő, 08:43
Nem teljes kapacitással ugyan, de végre újra üzemelhetnek, október óta először. Ha a járványhelyzet is engedi, február 8-án kinyitnak az iskolák is az országban.

Harminc százalékos kapacitással hétfőn megnyithatnak a román fővárosban a színházak, mozik, éttermek, bárok és kávézók, valamint a játéktermek is. A fővárosi szállodai, étterem és vendéglátó-ágazatban dolgozók október 7. óta először azért állhatnak ismét munkába, mert Bukarestben

 

a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá esett, azaz 1000 emberre kevesebb, mint 3 új koronavírus fertőzött jutott az elmúlt 14 napban.

 

A román operatív törzs (GCS) vasárnapi tájékoztatása szerint a román fővárosban vasárnap 2,37 ezreléken állt a fertőzöttségi ráta.

 

A fővárosban működhetnek az éttermek és kávézók speciálisan kialakított külső teraszai is, amennyiben azok megfelelnek a törvényi előírásoknak, tehát megvan az asztalok közötti 2 méteres távolság, illetve egy asztalnál nem tartózkodik 6 személynél több. Természetesen az asztalnál ülő vendégeknek nem, de a személyzet tagjainak viselniük kell a maszkot a vendéglátóhelyeken, pultnál történő rendelés esetén pedig a vendégeknek is fel kell venniük a maszkot.

 

Az ország 41 megyéjéből - a fővároson kívül - jelenleg 21 megye, köztük a többségében magyarok lakta Maros, Hargita, Kovászna megye tartozik az ún. zöld zónába, ami azt jelenti, hogy ezekben a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt van, emiatt ott is a fentieknek megfelelően tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek reggel 6 és este 23 óra között.

 

A Kolozsvárt magában foglaló Kolozs megye, és a Temesvárt magában foglaló Temes megye egyelőre még vörös, illetve narancssárga zónának minősül, itt a fertőzöttségi ráta még 3 ezrelék fölött van, emiatt a színházak, mozik és játéktermek zárva tartanak, az éttermeknek, bároknak és kávézóknak pedig csak a teraszai tarthatnak nyitva.

 

Azok az éttermek, amelyek a januári hideg ellenére kinyitják a teraszaikat Kolozs és Temes megyében, úgy próbálnak meg túlélni, hogy

 

kinti hősugárzókkal melegítik az asztalok környékét.

 

Romániában vasárnap 1816 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak 10 916 PCR-teszt és 3586 antigén gyorsteszt elvégzése után. Klaus Johannis jobboldali román államfő közel két hete jelentette be, hogy Romániában február 8-tól, a tanév második felének kezdetétől kinyithatnak az iskolák azokon a településeken, ahol a román járványügyi szakértők véleményezése szerint a fertőzöttségi ráta nem nem túl magas.

 

NYITÓKÉP: Horeca Románia / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás