+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 22. péntek, 12:55
Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása. De az orosz és kínai oltás hamarabb meg fog érkezni.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt is bejelentette, hogy Debrecenben oltóanyaggyár épül. „Ez nagyon fontos döntés, hogy a kormány elrendelte egy olyan vakcinagyár fölépítését, amely elég nagy lesz ahhoz, hogy

 

bármilyen esetben, ha a tudósaink, az orvosaink, a professzoraink képesek kifejleszteni a vakcinát, akkor mi abból nagyon sokat tudunk gyártani majd”

 

– mondta Orbán, hozzátéve hogy „van egy döntésünk arról, hogy még egyszer ez a kiszolgáltatottság nem állhat elő.”

 

„Ez a gyár Debrecenben épül föl, ennek a tervezése is szerintem megkezdődött már” – fogalmazott a miniszterelnök. A hírről az orosz Russia Today is beszámolt.

 

Orbán arra utalt, hogy hetek óta a koronavírus-vakcina beszerzése a központi kérdés, ugyanis az EU által jóváhagyott Pfizer- és Moderna-vakcina a kormány szerint lassan érkezik, nem tud elindulni a tömeges oltás rendesen. Épp ezért a kormány az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinája felé fordult. Az orosz vakcinából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki bejelentése szerint egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adagot vásároltunk.

 

Rusvai Miklós virológus erre azt mondta az Azonnalinak, ha a magyar fejlesztésű vakcina lesz a gyártási alap, akkor 2022 előtt nem indul el a gyártás. Ő úgy tudja, 

 

jelenleg a gárda toborzása folyik, szervezik az üzemi feltételeket.

 

A gyár ötletéről először 2020 májusában beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján, amikor aláírta az Emmi a szerződést a Debreceni Egyetem rektorával, Szilvássy Zoltánnal. 2020 december közepén pedig már meg is alapították az Oltóanyaggyár Zrt-t, amelynek vezérigazgatója Prépost Eszter Anna, írta meg az Mfor.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás