+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 22. péntek, 20:00
A francia parlament elfogadta, hogy a különféle vidéki zajok, hangok – többek között a kakaskukorékolás – nem adhatnak alapot csendháborítás miatti perekre, azok ugyanis ezentúl a nemzeti örökségvédelem oltalma alatt állnak.

Franciaországban a vidéki részeken nagyon sokszor fordulnak elő csendháborítás miatt perek. Legtöbbször a városról érkezett turistákat vagy az onnan végleg vidékre költözötteket zavarják a vidéki élethez hozzátartozó zajok, hangok – mondjuk a szomszéd tehenének bőgése vagy a hajnali kakaskukorékolás.

 

Miközben voltak, akik a csendháborítás szigorítását várták volna el, a francia parlament csütörtökön egyhangúlag fogadta el:

 

a vidéki hangok, zajok – különösen a kakasoké – „a vidék hangörökségének“ részét képezik,

 

ilyen minőségükben pedig nem csak csendháborítás miatti perekre nem adhatnak okot, hanem kiemelt védelemben részesülnek.

 

Hangörökségvédelem

 

A centrista UDI-Agir frakció nyújtotta be a törvénytervezetet, amit aztán a képviselők kézfeltartással szavaztak meg. Ennek értelmében azon zajok, amelyek a vidéki élethez és természethez lényegileg hozzátartoznak, ezentúl

 

az ún. „hangörökség“ részét képezik, ami megegyezik azzal, ami az épületek esetében a műemlékvédelem.

 

Ahogy egy műemlékvédelem alatt álló épületet se lehet lebontani, ugyanúgy ezentúl a szomszédoknak el kell viselniük, ha kukokérol hajnalban a másik kakasa. Pierre Morel-A-L'Huissier, a törvénytervezet benyújtója azt várja, hogy csökkenni fognak a csendháborítás miatti perek, ugyanis szerinte ezentúl az ügyvédeknek majd fel kell hívniuk az ügyfeleik figyelmét, hogy esetleg egy hangörökségvédelem alatt álló zaj ellen akarnának – ebben az esetben: sikertelenül – perelni.

 

Maurice, a kakas

 

A kakaskukorékolás mint a vidéki hagyományvédelem része Maurice (Móric) kakas 2017-ben indult ügye kapcsán kapott nagyobb politikai figyelmet. Az Atlanti-óceán nyugat-franciaországi partjához közeli Oléron-szigeten élő Maurice kakas szokásai ellen egy ottani szomszédos nyugdíjas pár, akik városról költöztek le a nyugdíjas éveikre oda, többször is tiltakozott a tulajdonosnál.

 

Maurice állítólag túl hangosan és eleve nem csak reggelente, hanem napközben is órákon át kukokérolt volna.

 

(A kakasról itt lehet egy videót megtekinteni.) 2017-ben az volt erre még a tulajdonos válasza, hogy petíciót indított Maurice mellett, amit a mai napig majdnem 140 ezren írtak alá. Ebben azt követelték, hogy az újonnan vidékre költözöttek „alkalmazkodjanak a helyzethez“, a helyi önkormányzatok pedig védjék meg a Mauricehoz hasonló támadásoknak kitett kakasokat és más állatokat.

 

MAURICE KAKAS EZEN A KARIKATÚRÁN A GYÖZELMÉT ÜNNEPLI, SZABAD FORDÍTÁSBAN: A SEGGEMBE AZ IDIÓTÁKKAL. FOTÓ: MARCO BIKER´S / FB

 

A nyugdíjaspárt ez azonban nem hatotta meg, és csendháborítás miatt pert indítottak, miután a helyi önkormányzat a kakas mellett állt ki megelőzően. Végül a rocheforti fellebbviteli bíróság Maurice tulajdonosának adott igazat, azaz nem állapította meg a csendháborítást. Maurice azóta sajnos már elhunyt, azaz tényleg nem tud már kukorékolni. Az akkori ügy azonban valóságos politikai mozgalommá terebélyesedett, amiben vidéki tradicionalisták, zöldek, környezetvédők, antiglobalista balosok álltak össze egy természet- és állatbarát koalícióvá, a városról jött „új falusiak“ ellen – nem beszélve arról, hogy

 

a francia nemzeti jelképnek számító kakasok melletti kiállás hazafias ügynek is számít.

 

NYITÓKÉP: Belle Île-kakas / Remi Jouan, Wiki

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás