+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 21. csütörtök, 08:14
Az ország miniszterelnöke azt is kiemeli, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást. A gazdaságukat jelentős részt a turizmusra építő Görögország és Portugália mellett Málta is kiváltaná a határon most elvileg kötelező vírustesztelést a vakcinaokmánnyal.

Újabb EU-s tagállami vezető csatlakozott az oltásútlevelet követelők táborához, írja a Politico hírlevele. Görögország és a EU soros elnöki tisztet is betöltő Portugália vezetője után most Málta miniszterelnöke, Robert Abela írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, amelyben sürgeti egy vakcinaokmány bevezetését.

 

A hírlevél idéz Abela január 19-i leveléből:

 

„Megérett az idő arra, hogy az EU kifejlessze az EU-s vakcinaigazoló iratot.”

 

Abela szerint az okmány fontos közegészségügyi eszköz lenne leginkább a határátkelés területén, de nemzeti és EU-s szinten is hasznos szerepük lenne, írta a levélben, amit azzal együtt,

 

hogy legyen-e ilyen közös EU-s okmány, a tagállami vezetők egy csütörtöki videókonferencián fognak megvitatni.

 

A Politico megjegyzi, hogy nem meglepő, hogy Málta csatlakozott a vakcinaútlevelet követelő két másik országhoz, akik a vakcinaútlevéllel váltanák ki a határátlépéshez szükséges negatív tesztet, ami Máltán létfontosságú a légiközlekedés, a turizmus és az ország szigetjellege miatt is. Abela szerint ezt a területet hasznos lenne uniós szinten szabályozni. 

 

Abela arra is felhívja a figyelmet, hogy az okmánynak elő kell segítenie az emberek szabad mozgását, nem lenne jó, ha kizárnák azokat, akiknek nincs ilyen,

 

olyan eszköz kell legyen, ami bátorítja a szabad mozgást, nem pedig olyan, ami újabb akadályokat hoz létre.

 

A magyar kormány nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy héttel ezelőtt annyit mondott a témában a Kormányinfón, hogy szeretnék megvárni az EU-s döntést, és utána döntenek a magyar álláspontról. 

 

Itt az Azonnalin hosszú vita bontakozott ki az oltásról, a vakcinaútlevélről, és újrainduló podcastunkban, a Helyzetben is kiemelt helyet kapott a kérdés.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Urbán Tamás

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás