+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 20. szerda, 20:37
A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát is kérdéses, hogy meg lehet-e menteni.

Még nem lehet tudni, hogy meg fog-e még valaha szólalni a Brüsszeli Képzőművészeti Központ (Palais des Beaux-Arts) orgonája, miután hétfő késő délután kigyulladt annak koncertterme. Az épületből szivárgó füstöt járókelők vették észre, az oltáson legalább hatvan tűzoltó dolgozott.

 

ÍGY LÁNGOLT A KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖZPONT. FORRÁS: BERNARD FOCCROULLE / FACEBOOK

 

A belga kulturális élet egyik központjának számító épületet (amely a koncertterem mellett otthont ad kiállításoknak, találhatóak benne konferenciatermek, sőt, még egy mozi is) Victor Horta híres belga építész tervezte, a Palais des Beaux-Arts patronálója pedig egy művészet- és zenekedvelő bankár, Henry Le Bœuf volt. A palota 1929-es befejezését követően a központi koncerttermet Henry Le Bœuf után is nevezték el, és

 

ez a terem adja a mai napig a székhelyét a kis híján száz zenészt foglalkoztató Belga Nemzeti Zenekarnak.

 

A koncertterem központi látványossága pedig a monumentális orgona, ami egy tűzvészt már átélt 1967-ben, és emiatt a 2017-es felújításáig üzemen kívül is helyezték.

 

ÍGY SZÓLT TAVALY A KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖZPONT ORGONÁJA JONATHAN SCOTT MANCHESTERI ORGONAMŰVÉSZ ELŐADÁSÁBAN.

 

A tűz – aminek okát egyelőre nem tudni – a helyi értesülések szerint nem okozott kárt semmilyen kiállítási művészeti tárgyban. A lángok megfékezésére használt

 

nagy vízmennyiség azonban a Képzőművészeti Központ épületének szerkezetében minden bizonnyal komoly pusztítást végzett – és a víznek esett áldozatául a használhatatatlan állapotba került orgona is.

 

Hogy a károk akár az épületszerkezetben, akár az orgonában helyrehozhatóak-e, kérdéses. A Brüsszeli Képzőművészeti Központ Facebook-oldalán arról adott információt, hogy jelenleg annak biztosításán dolgoznak, hogy az oltás után ott maradt víz, valamint az eső ne okozhasson több kárt, aminek mértékét egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni. Mindenesetre a központ igazgatója, Paul Dujardin úgy nyilatkozott, hogy szerinte

 

„a helyzet komoly, de menedzselhető”.

 

A szomorú eset ugyan keltett visszhangot a helyi és nemzeti sajtóban, azonban volt olyan, aki nem volt elégedett az erre irányuló médiafigyelemmel. Bernard Foccroulle, a koncertterem vezető orgonistája Facebook-oldalán fakadt ki az RTL-csoport belgiumi csatornájára, ami ugyan röviden tudósított a tűzesetről, szerinte azt az üzenetet helyezve a középpontba, hogy tűzoltók „uralmuk alatt tartják a helyzetet”, de a tűz és az oltás során keletkezett károkról nem esett szó.

 

„Mi kell ma ahhoz, hogy a kulturális élet a média, a politika és az állampolgárok figyelmének középpontjába kerüljön?” – tette fel a költői kérdést a művész, akinek az értesülési szerint nemcsak hogy az orgona nincs működőképes állapotban, és a koncertterem is több hónapra, ha nem több évre kénytelen lehet bezárni, de egyes bemutatótermek mennyezete is beomlott az oltás során.

 

NYITÓKÉP: Brüsszeli Képzőművészeti Központ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás