+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 20. szerda, 16:58
Az MSZP a populisták visszaszorítását vizionálja az új amerikai elnöki ciklussal, az LMP a párizsi klímaegyezmény felett örömködik, a DK-tól pedig majdnem megtudtuk Biden teljes nevét.

Túlzás nélkül mondható, hogy vízválasztó nap a mai: magyar idő szerint este hatkor megtörténik a hatalom átadása Washingtonban, és beiktatják az Egyesült Államok 46. elnökének a demokrata párti Joe Bident (itt követhehtő a folyamat).

 

Hogy mennyire más lesz Biden elnöksége, mint elődjéé, a Kapitólium ostroma miatt botrányos körülmények között távozó republikánus Donald Trumpé (hogy Trump milyen örökséget hagy pártja számára, arról itt írtunk), azt már a Biden-kabinet összetétele is jelzi, ami nem jelez előre fényes jövőt a magyar-amerikai kapcsolatokban sem.

 

A magyar ellenzék mindazonáltal kifejezetten örül az USA történetének legidősebb, 78 éves új elnökének, mutatjuk is, hogyan!

 

MSZP: Bidennel elkezdődik a populisták visszaszorítása

 

Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes társelnök az új elnököt üdvözlő sajtóközleményét nem kisebb állítással kezdi, minthogy

 

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris a remény hírnökei.

 

„A reményé, hogy a demokrácia újra képes szembeszállni az autoriter, szélsőjobb felé nyitott populista politikai irányzatokkal.” Kunhalmi azért hozzáteszi, ebben nem lesz könnyű dolga az új vezetésnek, mert „Trump megbukott ugyan, de a »trumpizmus« nem tűnt el.”

 

Az MSZP egészen odáig elmegy a sajtóközleményben, hogy Biden beiktatása „a világ minden demokratájának” üzenet, hogy érdemes küzdeni „a szolidaritásért és a demokratikus, progresszív értékekért.”

 

Végül Kunhalmi Ágnes kiszól azért direkten a magyar közönségnek is, és biztosít mindenkit, hogy ők, „a magyar demokrácia hívei” is küzdenek azért, hogy a 2022-es választáson győzve megszabadítsák az országot az orbáni autoriter rezsimtől.

 

Az LMP a párizsi klímaegyezmény miatt örül

 

Az LMP sem volt rest a szocialistákhoz hasonló, hangzatos kijelentésekkel tetszést nyilvánítani: a párt szerint „az Egyesült Államokban új időszámítás kezdődik”, ami például megnyilvánul abban is, hogy Biden vissza akar lépni a párizsi klímaegyezménybe.

 

Mint a párt nevében a két társelnök, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté írja: „Az a tény, hogy Biden az első lépések közé emelte az USA visszalépését, azt jelzi, hogy az USA aktívan fog küzdeni a világunkat veszélyeztető éghajlatváltozás megfékezéséért és a biológiai sokszínűség megőrzéséért.”

 

A zöld párt sem volt azért rest odapörkölni egyet Orbán Viktoréknak, üdvözlésüket azzal zárják, hogy míg az új amerikai adminisztráció a zöld gondolat középpontba helyezésével jó úton jár, addig

 

a Fidesz-kormány „úgy alakítja át a magyarországi agrárfelsőoktatást, (…) hogy a természetkímélő, korszerű gazdálkodás kikerül az egyetemi oktatásból.”

 

A DK majdnem eltalálta Biden teljes nevét

 

A Demokratikus Koalíció egyértelműen megüzente, hogy mit vár a Biden-érától: szerinte a demokrata politikus ciklusának kezdete „a mértékletességnek, a komolyságnak, a dialógusra és a kompromisszumra való készségnek, a demokratikus intézmények és a hagyományok tiszteletének jelentős győzelme a nacionalista populizmus és az erőszakos kormányzás felett.”

 

A DK ugyan még elmondja, hogy bízik az USA és az EU közötti bizalom helyreállásában is, a közlemény legnagyobb információértéke az egyszerű politikafogyasztó számára mégiscsak az, hogy Gyurcsány Ferencék a címben ismertetik Biden – a médiában nem használt – teljes nevét:

 

„A Demokratikus Koalíció köszönti Joseph Robinette Bident abból az alkalomból, hogy a mai napon beiktatják az Amerikai Egyesült Államok elnökének!”

 

Némi szépséghiba, hogy Biden apját is ugyanígy hívták, így az új amerikai elnök teljesen pontos neve: Joseph Robinette Biden Jr.

 

A Jobbik önnön néppártiságát hangsúlyozza

 

Az ellenzéki pártok közül még a Jobbik tartotta fontosnak, hogy külön üdvözölje az új amerikai elnököt, és

 

ráadásul – mint az a közlemény címében is szerepel – a Jobbik ezt „mint valódi magyar néppárt” tette.

 

Hogy mitől lesz több az üdvözlés akkor, ha azt egy magát néppártnak valló párt teszi, a közleményből nem derül ki, az viszont igen, hogy a Jobbik reméli: az USA-ban Biden vezetésével sikerült felülemelkedni „az elmúlt hónapok és évek csatározásain”, és az elkövetkező időszakot a közös értékek, „a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a fair politika tisztelete” fogja dominálni, nem pedig a múlt sérelmeinek felhánytorgatása.

 

Jakab Péterék azt is hozzáteszik, hogy most Amerikának és a világnak is stabilitásra van szüksége. „Meggyőződésünk, hogy ennek a stabilitásnak kulcsfontosságú eleme az Európa és Amerika közötti kapcsolatok helyreállítása, amelyhez lehetőségei szerint a mi pártunk is hozzá kíván járulni.”

 

Közleményét a Jobbik azzal zárja, hogy reméli, Biden elnöksége „a demokrácia és a jog megerősödését a populizmussal és a politikai gátlástalansággal szemben” hozza el, „különösen azért, mert erre hazánknak, Magyarországnak is igen nagy szüksége volna.”

 

NYITÓKÉP: Joe Biden / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás