+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 20. szerda, 17:58
Nem központi üzemben készített, fagyasztva szállított egyencuccokat árultak. Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek ugyanis bezártak a lockdown miatt.

Salzburg egyik híres péksége, a Ketter február végén lehúzza a rolót. Az élelmiszeripari szakszervezet közlése szerint 54 dolgozójuk válik ezzel munkanélkülivé, olyanok is, akik már évtizede ott dolgoztak. Harmut Ketter, a pékség ügyvezetője az ORF salzburgi adásának azzal indokolta a szomorú lépést, hogy annak két oka volt: az egyik a szupermarketek egyre jobb pékárukínálata, a másik pedig az, hogy a járvány miatti korlátozások miatt nem tudtak már annyi helyre beszállítani, mint korábban. Rengeteg kantinba és étterembe szállítottak ugyanis, de miután ezek nem nyithatnak ki, nagyot esett a forgalmuk. 

 

A pékséget kereken 400 éve alapították, eredetileg étteremként, a Ketter-család 1900 óta viszi a boltot. „Szakszervezetisként a pékség bezárása egy késszúrás a szívünkbe” – fogalmazott a Kurier tudósítása szerint Daniel Mühlberger, a salzburgi PRO-GE szakszervezet tartományi vezetője. A Ketter számított Salzburg tartomány egyik utolsó hagyományos pékségének ugyanis.

 

Ezek olyan pékségek, amelyek nem egy központi üzemben félkészre elkészített, majd onnan fagyasztva a boltokba megsütni leszállított árut készítettek, mint amilyen a magyar diszkontokban is kapható, hanem minőségi alapanyagokból, az egyes fázisoknak kellő időt hagyva maguk készítették a kenyereiket, zsemléiket, kiflijeiket. A német nyelvterületen a pékségeket nem úgy kell elképzelni, mint Magyarországon: a kenyér-kifli-zsemle szentháromság mellett árulnak szezonális süteményeket és akár teljes reggeliket is, a pékségek tehát – mivel a reggeli mellé nyilván kávét és akár frissen facsart narancslevet is adnak – a közösségi élet színterei, itt fut össze reggelenként, vagy a délutáni kávéra is egy-egy falu- vagy városrész.

 

A legnagyobb baja a szupermarketek és diszkontok dikálta árversennyel volt Ketteréknek, mint nyilatkozták, azzal kellett szembesülniük, hogy az utóbbi években csökkent a kereslet a magasabb minőségű kézműves termékek iránt. „Gépekkel készregyúrják a nyers tésztát, azt fagyasztva elszállítják az üzleteikbe, majd ott felolvasztják és megsütik. És olcsón értékesítik. A rendes pék nem tudja ezzel felvenni a versenyt” – fogalmaz a szakszervezetis, aki szerint a koronavírus-járvány miatti korlátozások katalizálták ezt a folyamatot.

 

A Ketter-család azért zárta most be a boltot, mert nem akarták, hogy később csődöt kelljen jelenteniük. Inkább rendesen felmondanak az alkalmazottaknak, és a szakszervezettel együtt segítenek nekik áthidaló támogatással, plusz a további elhelyezkedésben – a bezárásról szóló döntést is együtt, a szakszervezet és az üzemi tanács bevonásával hozta meg az ügyvezető. Harmut Ketter az ORF-nek külön hangsúlyozza:

 

se a név, se a cég nem eladó, a 400 éves sztorinak a járvány miatti lezárásokkal vége.

 

FOTÓ: Michal Jarmoluk / Pixnio

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás