+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 19. kedd, 08:08
Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között akár évi 20-30 ezer forintos különbség is lehet.

Aki bárhol Magyarországon bankszámlával rendelkezik, érdemes lesz figyelnie: 2020 óta a bankok minden év január 31-én elküldik az ügyfeleiknek, hogy a megelőző évben mennyi pénzt költöttek összesen.

 

A kimutatásban azonban nem csupán az szerepel, hogy milyen és mekkora összegű tranzakciókat hajtott végre az ügyfél maga, hanem az is, hogy a bank mennyi pénzt vont le a számlánkról a bankolási tevékenységekhez kapcsolódóan: hogy például mennyi ment el az adott évben számlavezetésre, netbanki, mobilbanki elérésre, vagy éppen mekkora díjat szabott a pénzintézet az sms-értesítések vagy az átutalások után.

 

Ilyen értesítés tehát már tavaly is érkezett, az azonban csupán a 2019. augusztus-december közötti költéseket tartalmazta: most először fogunk kapni a teljes évre vonatkozólag kimutatást.

 

A money.hu jegybanki adatokon alapuló számításai szerint tavaly a bankok az összes vezetett számla után átlagosan valamivel kevesebb, mint 9 milliárd forintot vontak le havonta,

 

2020 szeptemberének végéig pedig közel 81 milliárd forintra rúgtak a tranzakcióinkon túli bankolási költségek

 

– ebben tehát nincsen benne az utolsó negyedév, így a karácsonyi időszak sem, amikor minden bizonnyal – főleg egy járványos helyzetben – megugorhatott a banki tranzakciók száma.

 

Ezt az évenkénti egységes díjkimutatási rendszert egyébként pont azért is vezették be a money.hu szerint, hogy az emberek számára átláthatóbbá tegyék, hogy a bankok miért és mekkora összegeket vonnak le az ügyfeleiktől, és fokozódhasson az értük való verseny a bankok között.

 

Ugyanis a kimutatást és az egyes bankok ajánlatait átböngészve jól összehasonlíthatóvá válnak a banki díjak, és könnyen kiderülhet az is, hogy hol érdemes igazán tartani a pénzünket. A money.hu bankszámla-kalkulátora szerint

 

az egyes pénzintézetek bankszámláinak vezetése között akár évi 20-30 ezer forintos eltérés is lehet.

 

Ez az eltérés részben abból is adódik, hogy míg külföldön egyre inkább elterjedtek az olyan bankszámlák, ahol egy meghatározott díjért cserébe annyi tranzakciót bonyolíthatunk le, amennyit csak akarunk, addig Magyarországon még sokkal jellemzőbb az egyes tranzakciók után számított árazás.

 

NYITÓKÉP: Fintechzone.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás