+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 19. kedd, 16:37
Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfőn az alsóházban tartott beszédet, mert a kormányválság miatt kérdésessé vált a többsége. A politikus itt az USA-t és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte, amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Amint arról az Azonnali beszámolt: múlt héten kormányválság robbant ki Olaszországban, miután Matteo Renzi egykori kormányfő visszahívta az általa vezetett Italia Viva kispárt minisztereit a Conte-kormányból. A balpopulista Öt Csillag (M5S), a balközép Demokrata Párt (PD) és a szocialista Szabadok és Egyenlőek (LeU) alkotta kormány így a Szenátusban elvesztette a többségét, de kérdéses volt az alsóházi többség is.

 

Az alsóházban már megvan Conte-többsége újra

 

Hétfőn Conte az első bizalmi szavazást az alsóházban túlélte, itt tehát megmaradt a többsége – sőt,

 

a jobboldali Forza Italia egyik képviselője is a kormány mellett szavazott.

 

Renata Polverini, a Berlusconi-párt képviselője azt mondta, hogy várja egy Conte-párti centrista alakulat létrejöttét, és abban szívesen részt venne. Amint az Azonnalinak Gianfranco Pasquino, bolognai egyetemi tanár, egykori balközép szenátor nyilatkozta: a Conte-kormány túlélése függhet azon, hogy sikerül-e renegát képviselőket – elsősorban a Vegyeseknek nevezett szakadárfrakcióból – átcsábítania magához, de az sem kizárt, hogy – amint Polverini példája is mutatja – egy-egy jobbközép politikus is kész átszavazni a kormányra.

 

Az alsóházi menet azonban eleve nem volt még annyira éles, ott ugyanis a Conte-kormánynak Renziék nélkül is megvan a többsége – most csak az derült ki, hogy ez a többség a vártnál is nagyobb.

 

321 képviselő szavazott a kormányra, 259 ellene és 27 tatózkodott, azaz Conténak bőven megvan itt az abszolút többsége.

 

Kedden a Szenátus fog szavazni, itt hivatalosan öt szenátori hely hiányzik a Conte-kormánynak, de elképzelhető, hogy megint lesznek átszavazások. A kormányválságot előidéző Italia Viva szenátusi frakciója pedig bejelentette: távol maradnak a szavazástól, amivel közvetve Contét segítik, ugyanis a kormánynak elegendő, ha a leadott szavazatok között többséget szerez. Ezzel szemben a jobbközép ellenzék pártjai – a szélsőjobboldali Lega, a neofasiszta Olaszország Fivérei és a berlusconista Forza Italia – kijelentették: nem szavaznak bizalmat Conténak. De ahogy hétfőn az alsóházban, most a Szenátusban is elképzelhető, hogy lesznek átszavazások.

 

Conte kiállt Kína mellett, a Lega bocsánatkérést vár el

 

Conte hétfői alsóházi beszéde azonban kiverte a biztosítékot a jobboldalon. Az egykori firenzei jogászprofesszor – aki pártfüggetlen, de inkább az Öt Csillaghoz áll közelebb – azt mondta, hogy

 

nem csak az USA, de Kína is természetes és szoros szövetsége Olaszországnak. Már ekkor a legások és a neofasiszták hangosan azt ordibálták, hogy „szégyen“.

 

GIUSEPPE CONTE 2019-BEN PEKINGI LÁTOGATÁSAKOR. FOTÓ: GC / FB

 

Eugenio Zoffili, az alsóház külügyi bizottságának legás elnöke bocsánatkérésre szólította fel Contét. Matteo Salvini szerint Conte Kína-dicsérete „sértés“ mindazok számára, akik a kínai koronavírusban megbetegedtek, és

 

sérti azok emlékét, akik „a Vuhán-vírus miatt nincsenek már köztünk“.

 

Conte a keddi szenátusi beszédében már pontosított, és csak az USA-t nevezte meg „természetes szövetségesnek“, de Kína fontosságát ezúttal is kiemelte, ami ellen a legás és neofasiszta szenátorok megint fújjolással tiltakoztak. Ezzel szemben Conte Kínára vonatkozó megjegyzéseit már az alsóházban is nagy tapssal jutalmazták az ötcsillagosok és a demokraták. Mint ismert: Luigi di Maio ötcsillagos külügyminiszter elkötelezett abban, hogy Róma fűzze szorosabbra a kapcsolatait Pekinggel. Olaszország ma az egyetlen nyugat-európai ország, amely hivatalosan is csatlakozott Kína „Selyemút“-projektjéhez.

 

A Lega azonban a kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta Pekinget tartja felelősnek a helyzetért. Már tavaly márciusban Salvini azt állította, hogy egy korábbi tévéfelvétel bizonyítaná: Vuhánban Kína mesterséges vírusokat dolgozna ki. Akkor megígérte, hogy Kínától kártérítést fog követelni az olaszországi járvány miatt, de egyelőre e téren nem tett semmit.

 

NYITÓKÉP: Az olasz szenátus ülésterme / Fratello Gracco, Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás