+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 19. kedd, 14:24
Még 2014-ben büntettek meg egy romániai roma nőt, amiért Genfben a nyílt utcán koldult, az Emberi Jogok Európai Bírósága csak most mondta ki, hogy neki volt igaza.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 922 eurós (kb. 330 ezer forintnyi) erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte kedden Svájcot, amiért az országban 2014-ben 500 svájci frankra (jelenlegi árfolyamon kb. 166 ezer forintra) büntettek meg koldulásért egy román állampolgárságú roma nőt.

 

A romániai sajtó szerint a megbüntetett román állampolgár 1992-ben született, a büntetés kiszabásakor teljesen analfabéta volt, nem rendelkezett semmilyen munkahellyel és nem részesült szociális segélyben sem. A nő később előzetes letartóztatásba is került Svájcban,

 

amiért nem fizette ki a rá kiszabott büntetést, amit azért kapott, mert egy genfi utcasarkon nyilvánosan koldult.

 

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a nőnek a kiszolgáltatott helyzete indokolttá tette, hogy koldulással próbálja meg kielégíteni alapvető szükségleteit, és emberi méltóságában rejlő joga volt ahhoz, hogy helyzetén így próbáljon meg javítani.

 

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a nővel történtek kapcsán Svájc megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak 8. cikkét, amely védi a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való emberi jogot. Ezért pedig az államnak 922 eurós nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a sértett félnek.

 

NYITÓKÉP: Jackie Chance/Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás