+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 16. szombat, 19:44
A CDU szombati elnökválasztásán kevesebb, mint 60 szavazattal alulmaradt Friedrich Merznek aznap egy másik kudarcot is el kellett szenvednie. Visszautasították az ajánlatát, miszerint gazdasági miniszter lenne.

Friedrich Merz 2018-ban tért vissza a CDU politikai életébe. A politikus 2006-ban távozott onnan, miután Angela Merkel sikeresen szorította ki előzetesen a CDU/CSU Bundestag-frakciójának éléről. Az elmúlt éveket az üzleti világban töltötte, többek között a kétes hírű alapkezelőnek, a BlackRocknak lett a lobbistája és fb-tagja. A politikus vagyonát 12 millió euróra becsülik.

 

Ő azonban nem elégedett meg az üzleti sikerrel és a vagyonnal. Mihelyt az ősellenség Merkel távozni kezdett – mint ismert: 2018-ban jelentette be a kancellár, hogy nem indul újra a pártelnökségért és a kancellárságért, miután kedvenc frakcióvezetőjét leváltotta a párt –, Merz azonnal kapva kapott az alkalmon: közölte, hogy elindulna a pártelnökségért. 2018 decemberében aztán a Merkel-favorit Annegret Kramp-Karrenbauer ellenében maradt alul. Miután azonban a politikusnő tavaly év elején bedobta a türölközőt, Merznek ismét lehetősége nyílt egy újabb próbálkozásra. A szombati kongresszuson a merkeli politikával leginkább szakítani akaró üzletember ismét elbukott –

 

nem őt, hanem a merkelista Armin Laschetet választotta szűk többséggel a kongresszus új elnökké.

 

Merznek a párton belül nincs hivatalos funkciója, ő amolyan partvonalon kívüli emberként szokta kritizálni „a pártestablishmentet“. De hosszú távon valamilyen módon a párt vezetésébe vagy a kormányba be kell szállnia, ha komolyan gondolja a két bukás után is, hogy politikus lenne inkább.

 

Ezért ajánlotta fel a háttérben a jogász végzettségű Merz Angela Merkelnek: beszállna a kormányba gazdasági miniszterként. Itt politikai hatalomra tehetett volna szert, és eleve tudta volna magát gazdasági szakértőként – ami a fő témája – profilírozni. Vélhetően ugyanis az a szándéka, hogy az idei őszi Bundestag-választáson elindulna. Erre akár a pártnak is szüksége lehet, elvégre Laschet láthatóan csak egy szűk többséget tud maga mögött, az egyszerű párttagok között pedig Merz eleve népszerűbb.

 

Mielőtt azonban Merz még nyíltan kimondhatta volna miniszteri vágyát,

 

Merkel beelőzte, és közvetve neki megüzente: nem lesz kormányátalakítás.

 

Steffen Seibert, kormányszóvívő ugyanis a kongresszus napján annyit közölt: az őszi parlamenti választásokig Merkel nem tervez változást a kormánynévsorban. Értsd:

 

köszönik, de nem számítanak Merzre.

 

Ez már csak azért is érthető, mert a jelenlegi gazdasági miniszter, a kereszténydemokrata Peter Altmaier Merkel egyik legfontosabb és legközelibb szövetségese.

 

NYITÓKÉP: Friedrich Merz Münsterben 2020 szeptemberében / CDU Münster, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás