Merz gazdasági miniszternek se kell, Merkel nemet mondott rá

Szerző: Techet Péter
2021.01.16. 19:44

A CDU szombati elnökválasztásán kevesebb, mint 60 szavazattal alulmaradt Friedrich Merznek aznap egy másik kudarcot is el kellett szenvednie. Visszautasították az ajánlatát, miszerint gazdasági miniszter lenne.

Merz gazdasági miniszternek se kell, Merkel nemet mondott rá

Friedrich Merz 2018-ban tért vissza a CDU politikai életébe. A politikus 2006-ban távozott onnan, miután Angela Merkel sikeresen szorította ki előzetesen a CDU/CSU Bundestag-frakciójának éléről. Az elmúlt éveket az üzleti világban töltötte, többek között a kétes hírű alapkezelőnek, a BlackRocknak lett a lobbistája és fb-tagja. A politikus vagyonát 12 millió euróra becsülik.

Ő azonban nem elégedett meg az üzleti sikerrel és a vagyonnal. Mihelyt az ősellenség Merkel távozni kezdett – mint ismert: 2018-ban jelentette be a kancellár, hogy nem indul újra a pártelnökségért és a kancellárságért, miután kedvenc frakcióvezetőjét leváltotta a párt –, Merz azonnal kapva kapott az alkalmon: közölte, hogy elindulna a pártelnökségért. 2018 decemberében aztán a Merkel-favorit Annegret Kramp-Karrenbauer ellenében maradt alul. Miután azonban a politikusnő tavaly év elején bedobta a türölközőt, Merznek ismét lehetősége nyílt egy újabb próbálkozásra. A szombati kongresszuson a merkeli politikával leginkább szakítani akaró üzletember ismét elbukott –

nem őt, hanem a merkelista Armin Laschetet választotta szűk többséggel a kongresszus új elnökké.

Merznek a párton belül nincs hivatalos funkciója, ő amolyan partvonalon kívüli emberként szokta kritizálni „a pártestablishmentet“. De hosszú távon valamilyen módon a párt vezetésébe vagy a kormányba be kell szállnia, ha komolyan gondolja a két bukás után is, hogy politikus lenne inkább.

Ezért ajánlotta fel a háttérben a jogász végzettségű Merz Angela Merkelnek: beszállna a kormányba gazdasági miniszterként. Itt politikai hatalomra tehetett volna szert, és eleve tudta volna magát gazdasági szakértőként – ami a fő témája – profilírozni. Vélhetően ugyanis az a szándéka, hogy az idei őszi Bundestag-választáson elindulna. Erre akár a pártnak is szüksége lehet, elvégre Laschet láthatóan csak egy szűk többséget tud maga mögött, az egyszerű párttagok között pedig Merz eleve népszerűbb.

Mielőtt azonban Merz még nyíltan kimondhatta volna miniszteri vágyát,

Merkel beelőzte, és közvetve neki megüzente: nem lesz kormányátalakítás.

Steffen Seibert, kormányszóvívő ugyanis a kongresszus napján annyit közölt: az őszi parlamenti választásokig Merkel nem tervez változást a kormánynévsorban. Értsd:

köszönik, de nem számítanak Merzre.

Ez már csak azért is érthető, mert a jelenlegi gazdasági miniszter, a kereszténydemokrata Peter Altmaier Merkel egyik legfontosabb és legközelibb szövetségese.

NYITÓKÉP: Friedrich Merz Münsterben 2020 szeptemberében / CDU Münster, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek