Lemondott a „holland fickó” kormánya, egy jutattásokkal kapcsolatos botrányba bukott bele

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.15. 17:01

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

Lemondott a „holland fickó” kormánya, egy jutattásokkal kapcsolatos botrányba bukott bele

Pénteken benyújtotta lemondását a holland kormány – írja a Politico. A Mark Rutte vezette kabinet egy a gyermekgondozási juttatásokkal kapcsolatos botrányba bukott bele: 2013 és 2019 között szülők ezreit vádolták meg igaztalanul azzal, hogy csalást követtek el a juttatásokkal kapcsolatban. 

Az ügyet egy parlamenti bizottság vizsgálta ki, a vizsgálat eredményéről szóló jelentést pénteken tárgyalta a holland parlament. A jelentés szerint a holland adóhatóság éveken át tartó gyermekjuttatási csalók utáni „vadászata” „soha nem látott igazságtalanság” volt:

 

a gyermekgondozási támogatást összesen 26 ezer szülőtől igényelték vissza, akiket a rendszer csalóként azonosított

 

különféle kisebb hiányosságok, például egy aláírás hiánya miatt.

„A jogállamiságnak meg kell védenie az állampolgárokat a mindenható kormánytól, és ez itt borzasztóan rosszul ment” – idézi a Politico Ruttét, aki szerint a jogállamiság alapelvei sérültek, ezért benyújtja a lemondását. 

Rutte harmadik alkalommal töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, ebből a második alkalommal nem töltötte ki a ciklust.

 

Az első Rutte-kormány mindössze két évig húzta: 2012-ben Geert Wilders jobboldali populista Szabadásg Pártja (PVV) függesztette fel a kormány ellenzékből való támogatását. A következő – Hollandiában szokatlan módon ötéves – ciklust sikerült végig kihúznia a második Rutte-kormánynak. A 2017-es választást követő rekord hosszúságú (208 napig húzódó) koalíciós tárgyalások után létrejött harmadik Rutte-kormány amelynek Rutte jobboldali liberálisai (VVD) mellett a kereszténydemokraták (CDA), a balliberálisok (D66) és a konzervatív reformátusok (CU) a tagjai  most újra nem tölti ki a ciklust. 

A kormány a lemondást követően a miniszterek ügyvivőként folytatják a munkát a márciusi előrehozott választásig, amit a közvéleménykutatások szerint

 

jó eséllyel Mark Rutte jobboldali-liberális pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyer majd meg jelentős fölénnyel.

 

Brüsszelben Mark Rutte a jogállamiság egyik fő szószólója, egyúttel Orbán Viktor egyik legelszántabb kritikusa: a magyar miniszterelnök által „holland fickóként” emlegetett Rutte volt az egyik fő támogatója az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötésének is. Ezzel, valamint azon keménykedéssel, amivel 2020 nyarán le tudott faragni az Európai Unió koronasegélyprogramjából több, mint 200 milliárd eurót, jelentős előnyre tett szert a holland választók szemében.

 

NYITÓKÉP: VOA - Zëri i Amerikës / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek