+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 14. csütörtök, 19:08
Nem azért, mert ne értenének hozzá, hanem mert a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

Óriási botrány tört ki a dél-tiroli sajtóban, miután kiderült: az észak-olaszországi német-olasz-ladin nyelvvű autonóm megye központján, Bozenben/Bolzanoban kukába dobtak négy Pfizer-BioNTech-vakcinát.

 

 

Erre nem azért került sor, mert ne lettek volna jók, vagy mert a szállítás során bármi történt volna velük, hanem azért, mert egy bozeni/bolzanoi egészségügyi intézmény oltásra regisztrált és oltási időponttal rendelkező dolgozói egész egyszerűen nem jelentek meg az előre megbeszélt oltási időpontban. A vakcinákat azonban addigra előkészítették nekik.

 

Florian Zerzer, a szóban forgó egészségügyi intézmény vezetője az olasz RAI köztévé dél-tiroli adásának megerősítette, hogy a négy, addigra kiolvadt oltás azóta a kukában kötött ki, miután senkit sem tudtak, és végül kiolvadást követően már senkit sem lehetett beoltani velük. A tévének nyilatkozó immunológus, Bernd Gänsbacher szerint

 

oltóanyagot kidobni világraszóló botrány.

 

A Pfizer-BioNTech-vakcinákat mínusz 70 fokon kell tárolni, jegyzi meg, a szárazjégből kiolvadt, de nem teljesen felolvadt állapotban pedig akár a hűtőszekrényben is lehet tárolni, de legfeljebb öt napig.

 

A dél-tiroli autonóm megyében egyébként szintén az olasz kormány által meghatározott sorrendben oltanak: csütörtöktől kerül sor a 80 éven felüliekre. A nagyjából 33 ezer dél-tiroli 80 év feletti beoltatását a rendelkezésre álló oltóanyagtól függően február végéig tervezik, az idősek csak és kizárólag telefonon regisztrálhatnak az oltásra, más pedig egyelőre sehogyan. Csütörtök délig el is fogyott az összes időpont vasárnap estig. 

 

Az Azonnali vakcinaösszefoglalójában elmagyarázzuk, melyik vakcina hogyan működik, kinek melyik való, és mik az egyes típusok erősségei, gyengeségei.

 

FOTÓ: Bolzano Bozen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás