+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 13. szerda, 13:18
Izrael olyan jól halad a kínai koronavírus elleni oltásban, hogy a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu bejelentette: mivel még a tavasz vége előtt sikerülni fog a lakosság átoltottsága, megkezdik a világ bármely pontján élő holokauszttúlélők beoltását is.

Mivel az izraeli kormány – ellentétben például az Európai Unió vezetésével – hamarabb kötött le az országa számára az akkor még nem is jóváhagyott oltóanyagokból jelentős mennyiségeket, a közel-keleti ország már december 19-én meg tudta kezdeni az oltást –

 

január 13-ig pedig már majdnem a lakosság egynegyedét beoltották a kínai koronavírus ellen.

 

Összehasonlításképpen: Németországban január 13-ig a lakosság egy százalékát se oltották még be. Ez azt is jelenti, hogy Izraelben három hét alatt sikerült majdnem a lakosság több, mint 22 százalékát elérni, tehát még háromszor három hétre lehet szükség, amíg mindenkit átoltanak. (A sikeres izraeli oltási programról itt lehet részletesen olvasni.)

 

Izrael éppen ezért most már a zsidó diaszpórára is gondol az oltási tervezésében. Omer Yankelevich, diaszpóraügyi miniszter kedden bejelentette: az izraeli állam szeretné a világ bármely pontján élő holokauszttúlélőket is beoltani, ennek érdekében a ShalomCorps karitatív szervezetet bízta meg, hogy dolgozza ki ennek részletes terveit. A jobbközép Kék-Fehér Szövetséghez tartozó miniszter elmondta:

 

az egyes országokban szeretnének oltási pontokat felállítani, az oltóanyagot Izrael venné, ahogy az oltásokat is Izraelből beutazó orvosok, ápolók adnák be.

 

OMER YANKELEVITCH ORTODOX NŐKÉNT TAGJA NETANJAHU KORMÁNYÁNAK. A JOGÁSZ VÉGZETTSÉGŰ POLITIKUS A JOBBKÖZÉP KÉK-FEHÉREKHEZ TARTOZIK. FOTÓ: OY / FB

 

Yankelevich, aki az első haredim (azaz ortodox) nő egy izraeli kormányban, úgy véli: Izrael kötelessége gondoskodni a holokauszttúlélőkről, akik sokszor olyan országokban élnek, ahol nem megfelelő az oltási program. A miniszter adományokra is számít a programhoz, valamint jelezte: noha Izrael a saját készleteiből is fog adni, ez semmiképpen nem fogja az izraeli oltási folyamatot lelassítani.

 

NYITÓKÉP: A mainzi BioNTech cég által kifejlesztett BNT-162 hatóanyag / Twitter, BioNTech

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás