+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 13. szerda, 10:11
Tanultak a Deutsch-ügyből: a terv szerint egyszerű többség is elég lenne egy EP-képviselő frakcióból történő kizárásához, nem kellene ehhez kétharmad.

Munkacsoportot állított fel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamentbeli frakciója: ennek az lesz a feladata, hogy február végéig javaslatokat dolgozzon ki az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti megváltoztatására.

 

A kidolgozott javaslatok többek között szerepelnie kell annak is, hogy az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén

 

a kizárt tagot ne csak a frakciótagsággal járó jogaitól fosszák meg, hanem ténylegesen záródjon is ki a néppárti EP-frakcióból.

 

Az ügy azért lett most ennyire fontos, mert decemberben az Európai Néppárt parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Ez azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva, de nem zárták ki a néppárti frakcióból. 

 

A felállított munkacsoportot Esteban Gonzales Pons spanyol EP-képviselő vezeti, de a tagok között ott van Jan Olbrycht lengyel, Esther de Lange holland, Paulo Rangel portugál és a tavaly Deutsch kizárását kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő is.

 

A munkacsoport feladata, hogy felülvizsgálja és javaslatokat tegyen az EPP-frakció belső szabályzatának módosításaira, az alábbiak szerint:

 

+ Javasoljon változtatásokat a frakció tagjaitól elvárható szilárd elkötelezettség kihangsúlyozására, melyek az EPP alapértékeinek és alapelveinek, valamint a politikájának és eljárási szabályzatának tiszteletben tartására irányulnak.

 

+ Tegyen javaslatokat a frakciótagság megszüntetésének módosításaival kapcsolatban, ezek a módosítások tartalmazzák az egyéni tagság lehetőségének megszüntetése mellett a kollektív tagság megszüntetésének lehetőségét is, vagyis a fideszesek könnyebben és fájdalommentesen távozhatnának, illetve könnyebben és gyorsabban ki lehetne őket rakni a néppárti frakcióból.

 

+ Tegyenek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a frakciótagok néppárti EP-frakcióból történő kizárásához legyen elegendő az egyszerű többség támogatása a jelenleg szükséges kétharmados támogatottság helyett.

 

+ Tekintsék át a folyamatot, amiben automatikusan az EPP-frakció tagja lesz egy olyan politikus, aki EPP-tagpárt listájáról került be az EP-be.

 

+ Vizsgálják fölül a frakció eljárási szabályzatának bármely szükséges, vagy kiegészítő rendelkezését a fentiek értelmében.

 

Amennyiben a felállított munkacsoport időben végez a rájuk kiszabott feladatokkal, úgy a tervek szerint az EPP frakciójának valamelyik ülésén fognak majd szavazni a kidolgozott módosításokról még 2021 februárjának vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a most felállított munkacsoport csak javaslatokat tesz a módosítások kapcsán, de hogy azok ténylegesen érvényesek legyenek, az EPP frakciójának is meg kell szavaznia azt.

,

NYITÓKÉP: Genevieve Engel / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás