+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 13. szerda, 10:11
Tanultak a Deutsch-ügyből: a terv szerint egyszerű többség is elég lenne egy EP-képviselő frakcióból történő kizárásához, nem kellene ehhez kétharmad.

Munkacsoportot állított fel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamentbeli frakciója: ennek az lesz a feladata, hogy február végéig javaslatokat dolgozzon ki az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti megváltoztatására.

 

A kidolgozott javaslatok többek között szerepelnie kell annak is, hogy az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén

 

a kizárt tagot ne csak a frakciótagsággal járó jogaitól fosszák meg, hanem ténylegesen záródjon is ki a néppárti EP-frakcióból.

 

Az ügy azért lett most ennyire fontos, mert decemberben az Európai Néppárt parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Ez azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva, de nem zárták ki a néppárti frakcióból. 

 

A felállított munkacsoportot Esteban Gonzales Pons spanyol EP-képviselő vezeti, de a tagok között ott van Jan Olbrycht lengyel, Esther de Lange holland, Paulo Rangel portugál és a tavaly Deutsch kizárását kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő is.

 

A munkacsoport feladata, hogy felülvizsgálja és javaslatokat tegyen az EPP-frakció belső szabályzatának módosításaira, az alábbiak szerint:

 

+ Javasoljon változtatásokat a frakció tagjaitól elvárható szilárd elkötelezettség kihangsúlyozására, melyek az EPP alapértékeinek és alapelveinek, valamint a politikájának és eljárási szabályzatának tiszteletben tartására irányulnak.

 

+ Tegyen javaslatokat a frakciótagság megszüntetésének módosításaival kapcsolatban, ezek a módosítások tartalmazzák az egyéni tagság lehetőségének megszüntetése mellett a kollektív tagság megszüntetésének lehetőségét is, vagyis a fideszesek könnyebben és fájdalommentesen távozhatnának, illetve könnyebben és gyorsabban ki lehetne őket rakni a néppárti frakcióból.

 

+ Tegyenek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a frakciótagok néppárti EP-frakcióból történő kizárásához legyen elegendő az egyszerű többség támogatása a jelenleg szükséges kétharmados támogatottság helyett.

 

+ Tekintsék át a folyamatot, amiben automatikusan az EPP-frakció tagja lesz egy olyan politikus, aki EPP-tagpárt listájáról került be az EP-be.

 

+ Vizsgálják fölül a frakció eljárási szabályzatának bármely szükséges, vagy kiegészítő rendelkezését a fentiek értelmében.

 

Amennyiben a felállított munkacsoport időben végez a rájuk kiszabott feladatokkal, úgy a tervek szerint az EPP frakciójának valamelyik ülésén fognak majd szavazni a kidolgozott módosításokról még 2021 februárjának vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a most felállított munkacsoport csak javaslatokat tesz a módosítások kapcsán, de hogy azok ténylegesen érvényesek legyenek, az EPP frakciójának is meg kell szavaznia azt.

,

NYITÓKÉP: Genevieve Engel / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás