+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2021. január 13. szerda, 11:42
A Momentum pártvezére mefisztói alkujában százezer forintért akarja megvásárolni a legkiszolgáltatottabb magyarok méltóságát, öt Deák-bankóval kényszerítené rá az oltásra azokat, akiknek nincs is más választásuk, mint kezet rázni vele.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Amíg az Európai Unióban úgy tűnik, megpróbálnák oltásútlevéllel, illetve az étterem-, koncert- és mozilátogatás korlátozásával az embereket a koronavírus elleni oltás beadatására kényszeríteni, Fekete-Győr András, a Momentum neoliberális Nagy Sándora szerda reggeli videójában átvágta a gordiuszi csomót:

 

pártja javaslata szerint százezer forintot kéne adni minden magyar állampolgárnak, aki beoltatja magát.

 

Cash rules everything around me, money makes the world go round, a láthatatlan kéz irányít mindent, vágod? És az még csak a legkisebb probléma Fekete-Győr „visszautasíthatatlan ajánlatával”, hogy az Európai Parlamentben a klíma védelme helyett a nagyvállalati érdekeket kiszolgáló Momentum szerint már megint mindent meg lehet oldani kellő mennyiségű pénzzel, ahogyan most az is mellékes, hogy a lilák ezt a sokszor százezer forintot az állami propagandára költött összegekből fedeznék, noha a pártvezér az elmúlt egy évben már a NER-propaganda következő kétszáz éves költségvetését is elköltötte a szájával.

 

Sőt, az is huszadrangú, hogy az ígért százezer forint egy egyszeri juttatás lenne, ami gyakorlatilag semmit nem old meg senkinek, hanem leginkább olyan, mint Orbán Viktor nyugdíjasoknak küldött Erzsébet-utalványai. Jelentős különbség viszont a miniszterelnök alamizsnája és a fiatal pártvezér elképzelt bankjegyei között: míg Orbán „mindössze” szavazatokat akart vásárolni könyöradományával,

 

aki kezet rázna Fekete-Győr mefisztói alkujára, az saját önrendelkezésének jogát, az emberi méltóságát – végső soron a tulajdon lelkét adná el.

 

A pártvezér természetesen szociálisan érzékeny is, a videóban huszonnégy karátos hollywoodi álmosolyával színlel empátiát, hogy megérti mindenki bizalmatlanságát az oltással szemben, mert a kormány „össze-vissza kommunikált” róla.

 

Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről! A Covid-19 vakcinával szkeptikusok nagyjából négy, átfedésektől nem mindig mentes, de azért jól elkülöníthető csoportba sorolhatóak.

 

+ Egyik csoportjuk valóban a kormány irányába bizalmatlan, sőt, olyat is láttam már, aki ad absurdum azt hiszi, hogy Orbánék így akarják megtizedelni az ellenzéki szavazókat. Ilyet látva azért elgondolkozik az ember, hogy a konteós félőrület képezheti-e meg a nemzeti konszenzust a szekértáborok között.

 

Egy másik csoportjuk zsigerből elutasítja nemcsak a koronavírus elleni vakcinát, hanem mindenféle oltást, gyártótól, terjesztőtől és mindentől függetlenül, mert attól fél, hogy a gyereke hülyébb lesz tőle még nála is. Nekik egyébként nem kell aggódniuk, mert nincs az a kemikália, amitől ostobább lehetne tőlük a gyermek.

 

Egy harmadik csoport mindössze a rohamtempóban fejlesztett oltásokkal szemben szkeptikus, így első körben nem oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával, de nem zárkózik el a későbbi lehetőségtől. Már ha lesz ilyen ugye, mert Magyarországon most úgy tűnik, nem lesz, ha nem regisztrálunk most azonnal Rogán Antalnál.

 

Az utolsó csoport pedig kifejezetten a kínai és az orosz vakcinával szemben bizalmatlan, mert a kínai kommunista kormány koronavírus-ügyben már korábban is ármánykodott, amikor hátráltatta a világ közös egészségügyi erőfeszítéseit az információik eltitkolásával, illetve gyakorlatilag a WHO megvásárlásával, Vlagyimir Putyinban meg hát elég nehéz bízni, amikor országában havi rendszerességgel esnek ki ellenzékiek az ablakon, és van egy olyan rossz szokása is, hogy a határaikon túl idegméreggel hatástalanítja a nem kívánt személyeket.

 

Na mármost, melyik csoport tagjait akarja megvásárolni Fekete-Győr András százezer forintból?

 

Ezt így hirtelen elég nehéz lenne eldönteni, és igazából teljesen mindegy is, hogy ki milyen indokból óvatos a koronavírus elleni vakcinával, az viszont biztos, hogy nem az indoktól függ, hogy ki fogadná el a százezer forintot az önrendelkezéséért cserébe, hanem attól, hogy mennyire van rászorulva a nettó minimálbérnél is alacsonyabb összegre.

 

Nem azok adnák el a lelküket Fekete-Győr Andrásnak, akik a járvány miatt elvesztették a jól fizető vendéglátós állásukat és most mondjuk ételfutárként keresik a kenyerüket, hanem

 

azok, akik éhesek, mert nem találnak munkát ,vagy többgyerekes családapaként havi negyvenezerért kaszálják a füvet egy kelet-magyarországi út szélén, ahol – Bayer Zsoltot idézve – nincsen más, csak „segélyezés, kocsma, nihil, lószar”.

 

Ők még ha a legmegveszekedettebb konteós oltásellenesek is, háromszor is meg fogják gondolni, hogy feladják-e az emberi méltóságukat öt darab Deák-bankóért. És nem túl nehéz kitalálni, hogy hogyan döntenének, amikor nincs is igazán más választásuk.

 

Egy ilyen alkut felkínálni nekik – még elméletben is, mert ugye a pártvezér ígérete mögött semmiféle fedezet nincs – már bőven túlmutat a szokásos belpesti liberális értelmiségi gőgön: egyenesen embertelen.

 

Ilyenkor szokás ugye felszólítani a körúton belüli értelmiségieket, politikusokat, hogy kérjenek bocsánatot, de én most egy alternatív megoldást javasolnék. Ha a momentumos pártvezér szerint pénzzel minden és mindenki megvehető, akkor gondolom ő maga is:

 

ha Fekete-Győr András vállalja a nyilvánosság előtt azt az emberi minimumot, hogy soha többet nem alázza meg honfitársainkat, akkor közösségi finanszírozás segítségével összekalapozok neki százezer forintot.

 

Olvass még Varsányi Bencétől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás