+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 12. kedd, 11:39
Az 1667-ben készített Stradivariust semmi sem pótolhatja, a holland hegedűművész mégis eladná a koronavírus-válság nehéz helyzetbe került zenekara érdekében.

A koronavírus-válság a földre vitte a zenészvilág tetemes részét: így történt ez a hollandiai Johann Strauss Zenekarral is, amit André Rieu hegedűművész és karmester alapított 1987-ben, és ami a humorra építő, modern és komolyzenei darabokat egyaránt repertoárjában szerepeltető előadásairól lett ismert az évek során.

 

A vírusválság azonban a Johann Strauss Zenekarral sem volt kegyes: az előadások hiánya miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. És hogy emiatt ne kelljen kirúgnia senkit a mostanra már 50-60 főt elérő tagságból, az alapító André Rieu úgy döntött:

 

ha ez így folytatódik tovább, ő bizony eladja az 1667-ben készített Stradivarius-hegedűjét.

 

 

Márpedig ez nagy szó, tekintve, hogy a köznyelvben csak Stradnek nevezett hangszerek a nagy hírű, olasz Stradivari-család alkotásai: a leginkább a 17-18. század fordulóján vonós hangszereket készítő család Stradjei – amik a kiváló hangminőségükről lettek híresek – mind egyedi és pótolhatatlan alkotások, amik a vonószenei társadalomban ikonikusnak számítanak.

 

Mára mindössze 650 eredeti Strad létezik, értékük egyenként is több százezer, akár több millió dollárra tehető.

 

Ahogy arról André Rieu nyilatkozott, nagyon is komolyan gondolja, hogy amennyiben szükséges, eladja a Stradjét. Ahogy a zenész egy interjújában kijelentette: túl azon, hogy hiányoznak neki a fellépések és a közönség, a mostani helyzet „életem munkájának”, a Johann Strauss Zenekarnak a megsemmisülésével is fenyeget. „Ha a Covid továbbra is itt marad és a [pénzügyi] támogatások is elfogynak (…), igen, el fogom adni a Stradivariusomat” – jelentette ki a 71 éves művész, aki a koronavírus miatt intézkedéseket rémálomnak nevezte.

 

A Johann Strauss Zenekar tervei szerint a legközelebb 2021. június legvégén léphet majd csak újra színpadra Rieu szülővárosában, Maastrichtban.

 

NYITÓKÉP: André Rieu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás